Gaps diyeti nedir ?

Gaps diyeti nedir ?

Bağırsak ve psikoloji sendromu anlamına gelen “GAPS” Dr.Natasha Campbell’in icat edip “Ben çocuğumda uyguladım çok işe yaradı.” şeklindeki söylemiyle popüler olan bir diyet türüdür,tedavi diyeti olarak ortaya çıkmıştır.Bir diyetin sağlık beyanı olarak halka sunulması bu yolla yapılamaz.Girişi 6 aşamadan oluşur ve tam diyete geçiş 1 hafta ile 1 yıl arasında uzayabilir.
Üzerine saatlerce konuşulabilecek bir diyet türü fakat ben mantıksızlıklarını anlatıp konuyu kapatmak istiyorum.

1) İlk olarak GAPS’in başka bir diyetle karşılaştırılarak yapılan ve diğer diyetlerden üstün olduğunu kanıtlayan bir çalışma olmadığını belirtmek isterim.

2 )GAPS Diyeti yüksek protein yüksek yağ içeren Atkins ve Paleolitik diyetin karışımı gibidir,tek fark mikrobiyota üzerinden ilerlemesidir.

3) Diyetin ilk aşamasında sadece et suyuna yapılmış çorbaların tüketilmesi günlük makro ve mikro ihtiyaçlarınızın eksik kalmasına neden olur.

4) Başlangıçta süt ve süt ürünlerinin ve sebzelerin yasaklanması diyetin karbonhidrat içeriğinin çok azalmasına sebep olur.

5) İkinci aşamada yemeklere eklenen çiğ yumurtanın salmonella riski vardır ve çiğ yumurta biyotinden fakirdir.

6) Hayvansal yağları en iyisidir ibaresiyle serbest bırakılmıştır.Amerikan Kalp Vakfı günlük doymuş yağ enerjisinin %7’den az olmasını önerir.

7) Kabuklu yemişleri sınırsız bırakılması kontrolsüz enerji alımına yol açar.Ortalama 100 gr sert kabuklu yemiş 600-650 kalori içerir.

8) Meyvelerin sularını içmeyi öğütleyen diyette lif açısından yetersizlik olup enerji miktarı artar.(Örnek olarak 1 Su bardağı portakal suyu İçin 2-3 adet portakal sıkılması gerekir.)

9) Olgunlaşmamış meyvelerin nişasta açısından zengin olduğunu söyler yanlıştır. Bunlarda “Dirençli nişasta” içerirler ve bağırsak sağlığına iyi gelirler.Koyu yeşil yapraklı sebzeler,baklagiller,tam tahıllar,laktoz içeren süt ürünleri,deniz ürünleri,soya,iyotlu tuz gibi günlük yaşamınızı etkileyecek besinler yasaklanmıştır.

KESİNLİKLE ZAYIFLAMA DİYETİ DEĞİLDİR.TEDAVİ EDİCİ ÖZELLİĞİYLE İLGİLİ UZUN SÜRELİ RANDOMİZE ÇALIŞMA VE META ANALİZ YOKTUR.

 EN İYİ DİYET UYGULANABİLİR VE SAĞLIĞI ÖN PLANDA TUTAN DİYETTİR.

Bu makale 10 Eylül 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Canberk Yaşar

Dyt. Canberk Yaşar, 1997 yılında Antalya da doğmuştur ve bir diyetisyen çocuğudur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünü akreditasyon alarak 2019 yılında Diyetisyen unvanı almıştır.  Klinik Stajlarını Kepez Sağlık Merkezi, Başkent Hastaneleri Kadın doğum , pediatri, endokrin kliniklerinde,Yenikent diyaliz merkezi,Ayaş rehabilitasyon merkezi’nde tamamlayıp Türk Havacılık Ve Uzay Sanayii’sinde (TUSAŞ) toplu beslenme stajını bitirmiştir. Yaşam koçluğu, Obezite tedavisinde multidisipliner yaklaşım, Hastalıklarda güncel nütrisyon yaklaşımları,integretif beslenme,beslenme ve vücut ilişkisi, psikosomatik hastalıklar ve beslenme, bariatrik cerahi sonrası beslenme, gıda güvenliği kursları ve kongreleri  gibi birçok mesleki gelişim ve eğitimi başarıyla tamamlamış, mes ...

Etiketler
gaps
Dyt. Canberk Yaşar
Dyt. Canberk Yaşar
Antalya - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube