Bal Ve Pekmezin Pişirilmesi Zararlı Mıdır?

Dyt. Zehra Ziya Küçüker
Dyt. Zehra Ziya Küçüker
11 Nisan 2022477 görüntülenme
Randevu Al
Bal Ve Pekmezin Pişirilmesi Zararlı Mıdır?
Bal Ve Pekmezin Pişirilmesi Zararlı Mıdır?

Bal, uzun zamandır hem gıda olarak hem de antik kültürlerde ilaç olarak kullanılan doğal bir süper gıda olmuştur. Ham haldeyken fruktoz, enzimler, polen, vitamin ve mineraller içerir.  Pekmez ise karbonhidrat, organik asitler, mineral maddeler ve kısmen vitaminler bakımından zengin bir gıdadır. Bazı kimyasal özellikleri ile antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteleri göstermektedir.

Mevsimsel ve çevresel faktörler, işleme ve depolama süresi ve koşulları gibi dış özelliklerin bal ve pekmez bileşimi üzerinde çok önemli etkileri vardır. Uygun olmayan koşullarda işlenen ya da saklanan bal/pekmezde bazı bileşenlerin varlığı, örneğin ağır metaller (eser miktarlarda bile), bazı alkaloidler, HMF ve türevleri toksisitelerine katkıda bulunabilir.

HMF nedir?

HMF, gıda işleme veya balın/pekmezin uzun süre depolanması sırasında Maillard reaksiyonu (enzimatik olmayan bir kahverengileştirme reaksiyonu) yoluyla şeker bozulması ile üretilen döngüsel bir aldehittir. Balda/pekmezde basit şekerlerin ve birçok asidin yanı sıra minerallerin varlığı bu maddenin üretimini daha da artırabilir.

Ayrıca HMF konsantrasyonu, bal tazeliğini etkileyen bir parametre olarak yaygın olarak kabul edilir. Yapılan çalışmalar, düşük sıcaklıklarda ve/veya taze koşullarda depolanan balın düşük veya minimum HMF konsantrasyonlarına sahip olduğunu, nispeten daha yüksek veya orta sıcaklıkta depolanan yaşlı balın ise yüksek HMF konsantrasyonlarına sahip olduğunu bildirmiştir. Depolama koşullarına ek olarak, metalik kapların ve bal çiçek kaynaklarının kullanımı HMF seviyelerini etkileyen kritik faktörlerdir.

*Taze ballarda HMF yoktur veya eser miktarda bulunur.

Balda HMF miktarına, Türk Gıda Bal Tebliğinde 40 mg/kg’a kadar izin vermektedir. 2010 yılında yapılan araştırmaya göre, ürün 65 dereceyi geçtikten sonra HMF miktarı izin verilen miktarı geçmektedir.

Türk Gıda Kodeksi Üzüm Pekmezi Tebliği’nde sıvı pekmezde en fazla 75 mg/kg, katı pekmezde ise 100 mg/kg’a kadar HMF miktarına izin verilmektedir.

HMF’nin insan sağlığına etkileri

HMF ve türevlerinin genotoksik, mutajenik, kanserojen, DNA'ya zarar veren, organotoksik ve enzim inhibitör etkileri verdiği doğrulanmıştır.

HMF yüksek konsantrasyonlarda sitotoksik etkilere sahiptir. Bileşik; mukoza zarlarında, ciltte, gözlerde ve üst solunum yollarında tahrişe neden olur.

HMF’nin çeşitli çalışmalarda güçlü bir kanserojen olduğu doğrulanmıştır. Kolon ve cilt de dahil olmak üzere çeşitli organlarda kanser oluşumuna yol açar.

Etiketler

Düzenli beslenmeDiyetisyen

Yazar Hakkında

Dyt. Zehra Ziya Küçüker

Dyt. Zehra Ziya Küçüker

4 Şubat 1996 tarihinde Batman'da doğdu. İlköğretim ve lise eğitimlerini Ankara'da tamamladıktan sonra, İstanbul Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde, 2015-2019 yılları arasında, eğitimini tamamladı. Tez çalışmasını 'Yetişkin Tip-2 Diyabetli Hastalarda Beslenme Durumu ve Yaşam Kalitesi İlişkisi' üzerine yaptı. Mesleki kariyerine Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gebelik öncesi, gebelik ve süt verme alanlarında staj yaparak başladı. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ise yetişkin beslenmesi üzerine eğitim aldı. Ankara Batıkent’te bulunan spor kulübünde sporcu beslenmesi alanında da 9 ay süresince danışmanlık yaptı.

<

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.