Makatta yanma ve batma hangi hastalığın belirtisidir?

Makatta Yanma ve Batma Hangi Hastalığın Belirtisidir?

Makatta yanma ve batma hangi hastalığın belirtisidir?

Makatta yanma ve batma gibi belirtiler birçok farklı hastalık veya durumun işareti olabilir. Anal fissür bu semptomların yaygın bir nedenidir. Bu durum, anüs çevresindeki deride ağrı, yanma ve batmaya neden olabilen küçük yırtıklarla karakterizedir.

Bir başka olası neden de hemoroid olarak da bilinen basurdur. Hemoroid, anüs içindeki veya çevresindeki damarların şişmesinden kaynaklanır ve genellikle kaşıntı, yanma ve batmaya neden olur.

Trombozo hemoroid adı verilen bir durum, hemoroiddeki damarlar pıhtılaştığında ortaya çıkar ve bu da şiddetli ağrı, yanma ve batmaya neden olabilir.

Genital siğiller ( kondilomlar) anüs çevresindeki deride oluşan ve kaşıntı, yanma ve batmaya neden olabilen siğillerdir.

İrritabl bağırsak sendromu (IBS), bağırsak hareketlerini etkileyen ve bazen anüste yanma veya batma hissine neden olabilen bir sindirim bozukluğudur.

Bu semptomlar kişiden kişiye değişebilir ve altta yatan nedenin doğru bir şekilde değerlendirilmesi için proktoloji doktoruna muayene olmanız önemlidir.

Makat Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

Makat kaşıntısını hafifletmek ve rahatlamak için aşağıdaki yöntemler kullanılabilir:

Pamuklu iç çamaşırı giymek, cildin hava almasını sağlayarak kaşıntıyı azaltır. Dar, sentetik iç çamaşırlarından kaçınılmalıdır.

Baharatlı yiyecekler, alkol ve kafein gibi tahriş edici yiyecek tüketimi minimuma indirilmelidir, kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Makat bölgesini nazikçe kurulamak ve tuvalet sonrası temizliğe özen göstermek önemlidir.

Makat bölgesini nemlendiren krem veya losyon kullanmak, cildin kurumasını engelleyebilir ve kaşıntıyı hafifletebilir. Parfüm içermeyen ve alkol içermeyen ürünler tercih edilmelidir.

Makat bölgesini nazikçe ılık su ile yıkamak, kaşıntıyı azaltabilir. Ancak sık sık yıkamaktan kaçınılmalıdır, çünkü bu cildi kurutabilir ve kaşıntıyı artırabilir.

Bu makale 29 Ocak 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Yasir Gözü

Op.Dr. Yasir Gözü, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak "Tıp Doktoru" unvanı almıştır. İhtisasını ise yine, İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayıp "Genel Cerrahi" uzmanı olmuştur.

Op. Dr. Yasir Gözü, özellikle; hemoroid (basur), pilonidal sinüs (kıl dönmesi), anal fissür (makat çatlağı), anal fistül, genital siğil (HPV) konularında 15 yıllık tecrübesi ile Proktoloji alanında hizmet vermektedir. Makat hastalıklarının yatış gerektirmeyen lazer yöntemi sayesinde ameliyatsız bir şekilde tedavisini gerçekleştirmektedir.

Op.Dr. Yasir Gözü, İstanbul'da bulunan Avrupa Cerrahi Tıp Merkezi'nde hastalarına hizmet vermektedir.

 

Etiketler
Fissür
Op. Dr. Yasir Gözü
Op. Dr. Yasir Gözü
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube