Her 10 kadından 1’inde görülüyor

Her 10 kadından 1’inde görülüyor

Menopoz Sonrası Risk Artıyor

 Meme kanserleri kadınlarda yaş gözetmemekle birlikte menopoz sonrası risk artmaktadır diye kaydeden Dr. Saber Sazdar şu konulara dikkat çekti: ‘’  Bugün ki gelişmiş tanı yöntemleriyle ve ameliyat teknikleriyle meme kanserinden zamanında müdahale edildiği taktirde ölüm riski sıfıra yakın seyretmektedir. Düzenli egzersiz yapan kadınlarda meme kanseri riskinin azaldığı bilinmektedir. Hafif egzersiz yapılması, haftada dört saat tempolu yürüyüş, şişmanlığın azaltılması ile meme kanseri riski yüzde 30-40 oranında azaltılabilir. Sadece meme kanserinde değil tüm kanser türlerinde, beslenmenin nemli bir rolü vardır. Sebze ve meyveye hayatımızda daha çok yer vermek, ağır yağlı yiyeceklerden uzak durmak önemlidir. Alkol kullanımına dikkat edilmelidir. Kadınların meme sağlığının korunmasında, düzenli kontroller de önemli yer tutar.’’ dedi.

Yılda Bir Muayene Olunmalıdır

Dr. Saber Sazdar, ‘’ Meme kanserinin erken teşhis edilebilmesi için yapılması gereken işlemler şu şekilde sıralanabilir: Kadınların kendi kendini muayenesi, kadınların klinikte doktor tarafından muayenesi, mamografi (meme filmi) çektirilmesi ve kendi kendine muayenesidir. Kadınların 20 yaşından itibaren ayda bir kez (adet başlangıcından sonraki 10 gün içerisinde) kendilerini muayene etmeleri önerilmektedir. Bu muayenede, özellikle deriye ve meme başına yakın olan tümörleri erken fark etme şansı olabilir. Ayrıca kadının meme kanserinin farkında olması ve bu hastalığı ciddiye alması için de kendi kendini muayeneyi öğrenmesi ve yapması şarttır. Muayene sırasında fark edilen en ufak bir değişiklik için doktora gidilmelidir. Ayrıca30 yaşından itibaren her kadının yılda bir defa genel cerrahi uzmanı tarafından muayene edilmesi gerekir.’’

Bu makale 6 Ağustos 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Saber Sazdar

Op.Dr Saber Sazdar, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almiştir.İhtisasını ise,yine İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Bilim Dalını tamamlayarak Genel Cerrahi uzmanı olmuştur.

Mesleki çalışmalarına Özel Medicana Avcılar Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Meme kanseri riski
Op. Dr. Saber Sazdar
Op. Dr. Saber Sazdar
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube