Kusursuz bir cilt için beslenmenize özen gösterin

Kusursuz bir cilt için beslenmenize özen gösterin

Cilt sağlığımız yaşlanmanın yanında hava kirliliği ve güneş ışığı gibi çevresel faktörlerden de olumsuz etkileniyor. Genç ve parlak görünümlü bir cilde sahip olmak için ise vitamin ve antioksidan yönünden yeterli beslenilmesi gerekiyor.

Cildinizi içeriden ve dışarıdan besleyin

Bedenin ilk savunma hattını oluşturan cilt, aynı zamanda sensor görevi de görmektedir. Bakteri, virüs ve diğer dış etkenlere karşı bariyer görevi yapan cilt, hava kirliliği veya güneş ışığı gibi çevresel etkenlerle mücadele etmektedir. Cildin bu mücadelesi sırasında içeriden iyi beslenmesi gerekmektedir. Düzensiz beslenmenin yanı sıra vitamin ve antioksidan yönünden yetersiz oranda beslenme, zaman içinde kırışıklık, sarkma ve solgun görünüme neden olabilmektedir.

Antioksidan gıdalara beslenmenizde yer verin

Düzensiz ve kötü beslenme, vücutta hücrelere zarar veren serbest radikal adı verilen maddelerin oluşmasına yol açmaktadır. Serbest radikaller vücuttaki diğer hücrelerle birlikte cilt hücrelerinin de yapısını bozarak, cildin sağlıksız görünmesine sağlamaktadır. Bununla birlikte vücutta bulunan antioksidanlar, serbest radikallerle savaşıp hücrelere zarar vermesini engellemektedir. Antioksidan yönünden zengin bir beslenme şekliyle, erken yaşlanmanın önüne geçilirken, sağlıklı ve ışıldayan bir cilde sahip olmak da mümkündür.

Yaban mersini, kuru erik ve pancar cildin dostudur

Sebze ve meyveler antioksidan bakımından zengin besinlerdir. Antioksidanlar özellikle bitkilere renk veren kısımlarda bulunduğu için, sebze ve meyvenin rengi koyulaştıkça antioksidan içeriği artmaktadır. Ayrıca A,C ve E vitaminleri en kuvvetli antioksidanlardandır. En fazla antioksidan içeren besinler arasında; çilek, ıspanak, yaban mersini, kuru erik, pancar, brokoli, ahududu, böğürtlen, sarımsak avokado, patlıcan, koyu yeşil yapraklı sebzeler, portakal ve kırımızı biber sayılabilir. Bu besinlere günlük beslenmede yer verilmesi dışarıdan alınan antioksidan oranını artırarak cildin korunmasına yardımcı olmaktadır.

Yaşlanma karşıtı beslenme için;

Gerekli su tüketimi cildin nemlenmesi ve elastikiyetinin korunması için önemlidir.

Yeşil yapraklı sebzeler yüksek miktarda C vitamini içerir. C vitamini cilde esneklik ve destek sağlayan kolejinin korunmasına yardımcı oldukları için her gün iki öğüne yeşil yapraklı sebzelerden oluşan salata ekleyin.

Her gün 2-3 porsiyon koyu renkli meyvelerden tüketin. Miktarına dikkat ederek tüketilen antioksidan içeriği yüksek meyveler cildin ışıldamasına katkı sağlar.

Badem ceviz fındık gibi yağlı tohumlar omega-3 ve çinko bakımından zengindir. Cildin yenilenmesine ve nemli kalmasını sağlayacağı için her gün 1 avuç kadar badem, ceviz veya fındık tüketin.

En az 1 öğünde sebze yemeği tüketin.

Haftada 2 kez balık yiyin.

Şeker ve şekerli gıdalardan uzak durun.

Gerektiğinden fazla protein tüketmeyin.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Sinem Uygun

Sinem Uygun , 2008 yılında Haliç Üniversitesi Beslenme Diyetetik bölümünde eğitimine başlamış . 2012 yılında  Serabral Palsili(beyin felçili) çocuklarda besin desteklerinin malnütrisyona etkileri konulu tezi yazarak mezun olmuştur. Çocuk hastalıkları ve bağırsak sağlığı özel ilgi alanıdır.   Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp fakültesi Çocuk Hastalıkları ve Metabolizma bölümünde yüksek lisansa başlamıştır .Burada otizmli çocuklarda, bağırsak florasının ve beslenmenin etkisi üzerine çalışmıştır . Yüksek lisansa devam ederken 2012-2015 yılları arasında GYMSTOP spor kompleksinde sporcu beslenmesi ile ilgili çalışmıştır .  2015 yılında Memorial Hizmet Hastanesinde çalışmaya başlamıştır. 2018 yılına klinik beslenme ve kilo verme üzerine çalışmıştır . Bu süreçte yeni nesil beslenme modelleri ile ilgilenmiştir. Bağırsak florası düzen ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
linkedin
facebook
youtube
Dyt. Sinem Uygun
Dyt. Sinem Uygun
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube