Baharatlar şifanız olsun

Otlar ve baharatların kullanımı tarih boyunca önemli olmuştur. Baharatlar sadece yiyecek ve içeceklerin lezzetini, aromasını ve rengini iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda akut ve kronik hastalıklardan da korur. Modern bilim, birçoğunun gerçekten de dikkate değer sağlık yararları taşıdığını göstermiştir.

Baharatlar şifanız olsun

Otlar ve baharatların kullanımı tarih boyunca önemli olmuştur. Baharatlar sadece yiyecek ve içeceklerin lezzetini, aromasını ve rengini iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda akut ve kronik hastalıklardan da korur. Modern bilim, birçoğunun gerçekten de dikkate değer sağlık yararları taşıdığını göstermiştir.

TARÇIN

Kan şekeri dengelemeye yardımcı olması tarçını özellikle diyabet hastaları için değerli yapar. Tarçın, insülin taklidi yaparak hem de mide boşalmasını yavaşlatarak yemek sonrası kan şekerini düşürebilir. Her yemek öncesi tarçın tüketmek şeker hastalarındaki kan şekeri yüksekliğini azaltabilir. 

Araştırmalar, tarçının diyabetik hastalarda açlık kan şekerini %10-29 oranında düşürebildiğini göstermiştir ki bu da önemli bir miktardır. (1)

NANE

Nane, insanların mide rahatsızlığını veya hazımsızlığı yatıştırmak için binlerce yıldır kullandığı sakinleştirici bir bitkidir. Farklı nane türleri, özellikle irritabl bağırsak sendromu (IBS) olan kişilerde sindirim sistemindeki kasılmaları hafifleterek ağrıları azaltmaktadır. (2)

ZERDEÇAL

Zerdeçalın en önemli içeriği kurkumin adlı bileşiktir. Kurkumin, oksidatif hasarla savaşmaya ve vücudun kendi antioksidan enzimlerini güçlendirmeye yardımcı olan oldukça güçlü bir antioksidandır.

Araştırmalar, beyin fonksiyonlarını iyileştirebileceğini, Alzheimer ile savaşabileceğini, kalp hastalığı ve kanser riskini azaltabileceğini ve artriti hafifletebileceğini gösteriyor.

Karabiber ile birlikte tüketimi kurkumin emilimini %2000 kat arttırmakta. Kurkumin ayrıca yağda çözünen bileşik olduğundan, yağ oranı yüksek bir yemekle birlikte kullanımı vücut için daha fazla yarar sağlamaktadır. (3)

SAFRAN

Safran, hem renginden dolayı hemde ruh halini aydınlatmaya yardımcı olduğu düşünüldüğünden “güneş ışığı baharatı” olarak adlandırılır.

Safran, antioksidan görevi gören bileşikler açısından zengindir. Antioksidanlar, hücre hasarıyla savaşmaya yardımcı olur ve kanser veya diğer hastalıkları önleyebilir. Araştırmalar, ruh halini, hafızayı ve öğrenme yeteneğini iyileştirdiğini gösteriyor.  Ayrıca kadınlarda safran kullanımının regl dönemindeki şikayetlerin azalmasında yardımcı olabileceğini gösteriyor. Yapılan bir çalışmada günlük 30 mg safran almak, sinirlilik, baş ağrısı, ve ağrı gibi şikayetleri azalttığı  gösterilmiş. (4,5)

KAYNAKLAR

DOI: 10.1111/j.1463-1326.2009.01094.x

DOI: 10.1097/MCG.0b013e3182a88357

DOI: 10.1007/978-0-387-46401-5_3

DOI: 10.7860/JCDR/2014/8024.4021

PMCID: PMC3637901

Bu makale 17 Nisan 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Nihan Aykırı

İlkögretim ve lise eğitimimi İzmir'de tamamladıktan sonra 2021 yılında Hacettepe Üniversitesi’nden mezun oldum. Sonrasında meslek hayatıma yine güzel memleketim İzmir'de başladım. Yaklaşık 2 yıl süresince iç hastalıkları uzmanı Dr. Cüneyt Hayretdağ ile birlikte kronik hastalıklar ve zayıflama alanında çalıştım. Diyabet, hipertansiyon ve karaciğer yağlanması gibi günümüzde sıklıkla karşılaştığımız hastalıklarda tıbbi beslenme tedavisi verdim. Bu süre zarfında, PKOS (polikistik over sendromu) ve insülin direnci üzerine seminer hazırladım ayrıca yurt dışında çevrimiçi olarak PKOS beslenmesi eğitimleri alarak bu alanda profesyonel olarak çalışmaya başladım. PKOS ve doğru yaşam tarzının farkındalığını arttırmaya çalışıyor ve beslenme bilincini geliştirmek için çaba sarf ediyorum. Ardından, fonksiyonel tıp diyetisyenliği konusunda uzmanlaşmak ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
linkedin
instagram
Etiketler
Baharatlar
Dyt. Nihan Aykırı
Dyt. Nihan Aykırı
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube