D vitamininiz eksik olmasın

D vitamininiz eksik olmasın

Kemiklerinizi güçlü tutabilmeniz için D vitamini ile birlikte kalsiyuma ihtiyacınız  vardır. D vitamini, kalsiyumun kemiklerinizde depolanmasına yardımcı olur, onları güçlü tutarak kemik hastalıklarından sizi korur. kalsiyum ve fosforun emilimini artırmasının yanısıra bu minerallerin kemik ve dişlerde depolanmasını sağlayarakyapılarının daha sağlıklı ve güçlü olmasını sağlar.     

D vitamini güneş ışığı vitamini olarak bilinen güneş ışığı veya ultraviyole ışık ile deride sentez edilen tek vitamindir. Yeterli miktarda D vitamini üretimi için haftada iki ila 3 kez ellerinizi ve yüzünüzü 20-30 dakika güneşlendirmelisiniz. Ev içinde kalıyorsanız özellikle D vitamini ile zenginleştirilmiş süt içmiyorsanız. vücunuza yeterince D vitamini alamazsınız. eğer kişiler eve bağımlı veya koyu tenli veya güneş ışınlarına sınırlı maruz kalan kuzey ikliminde yaşıyorsa, bu durum sıklıkla yaşanmaktadır. Yaşlanma ile birlikte vücut, güneş ışınlarından eskisi gibi kolayca D vitamini sentezi yapamaz.  Yeterli miktarda almazsanız yaşınız ilerledikçe kemik dokunuzda büyük kayıplar(osteoporoz) olabilir ve kemiklerinizdeki yumuşama(osteomalasia) artabilir.

Elli yaşından sonra kalsiyum gibi D vitamini gereksinmesi de artar. Gerçekte gereksinme, günlük 400 IU veya 10 mcg dır. Yetmiş yaşından sonra erkek ve kadında yeterli alım günlük 600 IU olarak önerilmektedir.

Peynir, yumurta, somon balığı ve sardalye gibi bazı balıklar ve zenginleştirilmiş kahvaltılık tahıllar az miktarda D vitamini içerir. D vitamini sütlere ve bazı kahvaltılık gevreklere ayrıca eklenmektedir. Ancak yeterli düzeyde olmadığından bazı bireylerde D vitamini suplemanına gerek duyulmaktadır. Bunun için doktor ve diyetisyeninize başvurun. Yüksek dozda D vitamini suplemanı zararlı olabilir. Böbrek hasarı, kemik veya kas güçsüzlüğü ve aşırı kanama çok fazla alım ile ilişkilidir.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Fatma Gönen

Diyetisyen Fatma Gönen, lisans eğitimini 2013 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde tamamladı. Lisans öğrenimi süresince başta Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri olmak üzere birçok hastane servis ve polikliniklerinde gözlem ve uygulama yapma şansı elde etti. Lisans eğitimini tamamlamasının ardından bir süre özel hastanelerde ve zayıflama merkezlerinde çalışan Dyt. Gönen, ardından kendi muayenehanesini kurdu ve halen burada danışanlarına hizmet vermektedir. Lisans sonrası mesleki gelişimini de beslenme alanındaki yayınları takip ederek, kurs ve seminerlere katılım sağlayarak sürdürmektedir. Dyt. Gönen, görsel ve yazılı medyada da aktif olarak yer almakta olup çeşitli dergi ve gazeteler için yazılar yazmakta ve televizyon programlarına katılım sağlamaktadır. Mesleki kariyerini kişilerin sağlık problemlerini v ...

Etiketler
Beslenme alışkanlığı
Dyt. Fatma Gönen
Dyt. Fatma Gönen
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube