Koronavirüs ve kaygı yönetimi

Koronavirüs ve kaygı yönetimi

Zor bir süreçten geçiyoruz.Hepimizin şartları birbirinden farklı olsa da "ORTAK DUYGULAR" yaşıyoruz.

-KAYGI: Beklenen probleme dair endişe duyma halidir.

-KORKU: Şu anki tehlikeye karşı verilen tepkidir.

Tüm dünyaya yayılan ve bir pandemiye dönüşen Koronavirüs sebebiyle, şu an ki yaşadığımız tehlikeden dolayı korku, gelecekte olabilecek problemlere karşı kaygı hissediyoruz.

Yasadığımız bu kuvvetli duyguları düzenleyebilmek için neler yapabiliriz?

Kaygı, kendimizi tehlikeden korumaya yardımcı olduğu için uyum sağlayıcıdır fakat yüksek düzeyde kaygı ise fiziksel ve psikolojik semptomları artırır, sağlıklı düşünmeyi ve hareket etmeyi engeller. Kişisel özelliklerimiz, farlılıklarımız sebebi ile kaygıyı farklı düzeylerde hissederiz. Bizi kaygılandıran durum üzerindeki denetimimiz, kontrol gücümüz azaldıkça kaygı düzeyimiz artabilir. Algılanan kontrol eksikliğinin kaygı düzeyine etkisini konu alan birçok araştırma yapılmıştır. Bulunduğumuz pandemi süreci için de bunu deneyimliyoruz. Bilmediğimiz, daha önce karşılaşmadığımız, alışık olmadığımız yeni bir yaşam şeklinin içindeyiz. Alışmaya çalışıyoruz ve alışıyoruz. Bizi hayatta tutan adaptasyon sürecimiz koruyucu olabiliyor. Bütün canlıların ortak özelliği olan ‘yeni ve farklı bir çevrede yaşamımızı sürdürebilmek için fizyolojik, psikolojik ve davranışsal uyarlama’ becerimize borçluyuz.

Kaygıyı tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir fakat kaygıyı düzenleyecek, onunla baş etmemize yardımcı olacak birtakım şeyler yapabilirsiniz.

-Öncelikle kontrol ve denetim duygumuzu güçlendirmek için ve belirsizliği azaltmak için bilimsel bilgiler doğrultusunda önlemlerimizi almalıyız.

-Duygularınızı fark edin. Bu sürecin getirdiği korku ve kaygının normal olduğunu ve bir çok insanın sizinle beraber bu duyguları hissettiğini kabul edin. Duygularınızı paylaşın.

-Çeşitli gevşeme egzersizleri yapabilirsiniz. Kaygılı hissettiğiniz anlarda dikkatinizi nefesinize odaklayın. Gün içinde düzenli olarak yaptığımız nefes ve gevşeme egzersizleri fizyolojik sistemimizde düzenlemeler yaparak daha iyi hissetmemize yardımcı olur.

-Bulaşmak korkusunu ve belirsizlik kaygısını en aza indirmek için bilimsel açıklamalar doğrultusunda önemlerinizi alın

-İzolasyon sürecinde planlarınızı günlük ve kısa vadeli yapın.

-İzolasyon sürecinde yemek, kişisel bakım, uyku gibi günlük rutinlerinizi olabildiğince düzeninde sürdürmeye çalışın.

-Aktif olun. Hareket etmek, hareket etme isteğini beraberinde getirir. Fiziksel olarak aktif olmak beynimizdeki farklı sistemleri uyararak daha iyi hissetmenize yardımcı olur.

-Keyif aldığınız için yaptığınız ve olağan şartlarda da sürdürebileceğiniz etkinlikleri düşünün ve yapmaya çalışın.

-Olumlu bilgiye dikkatinizi yöneltmeye çalışın.

-Farklı şeyler düşünün. Doğru haber kaynaklarını aralıklar ile takip edin. Gün içinde zihinsel meşguliyetinizi çesitlendirin.

-İmkanlarınız dahilinde sevdikleriniz ile iletişiminizi devam ettirin. Anlatın, paylaşın.

-Hissettiğiniz kaygının, korkunun, stresin geçici olduğunu hatırlayın.

-Kendinize neyin iyi geldiğini en iyi siz bilirsiniz.

-Daha önce benzer duyguları yaşadınız mı? Nerede ve hangi durumda yaşadınız? Onlarla nasıl baş ettiniz? O süreçte size neler iyi gelmişti hatırlayın ve şimdi bu süreçte tekrar deneyin..

Bu makale 30 Nisan 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Merve Işık Uğurlu

Psikolog Merve Işık Uğurlu, Ü.Naci Akdoğan Anadolu Lisesi'nden 2.lik derecesi mezun olmuştur. Lisansını İstanbul Aydın Üniversitesi Psikoloji bölümünde tam burslu olarak tamamlamıştır. Yüksek onur öğrencisi olarak mezun olmuştur. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi "Pedagojik Formasyon Eğitimini" tamamlamıştır.  Lisans eğitimi sırasında T.C Bakırköy Adalet Sarayı’nda birçok özel danışmanlık merkezlerinde ve anaokullarında stajyer psikolog olarak görev almıştır. ‘Ebeveyn ve Çocuk İlişkileri’ ‘Sınav Kaygısı’ konularında hazırlanan projelere, dezavantajlı gruplar ile farkındalık çalışmalarında gönüllü olarak yer almıştır. Eğitim ve Meslek hayatı boyunca birçok seminer, söyleşi ve kongrelere katılmıştır. Türk Psikologlar Derneği’ne ve EMDR Türkiye Derneği’ne üyedir. Mezun olduktan sonra özel bir danışmanlık merkezinde çocuk, ergen ve yetişkin psik ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Kaygı ile baş etme
Psk. Merve Işık Uğurlu
Psk. Merve Işık Uğurlu
Aydın - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube