Mindfulness (bilinçli farkındalık)

Mindfulness (bilinçli farkındalık)

Günlük yaşantımızda zihnimiz uçuşma halindedir. Genellikle bir anın içindeyken bir sonraki anımızı planlarız. Sabah kahvaltısını yaparken evden çıkarken yanımıza alacaklarımızı düşünürüz, evden çıkmış işimize gidiyorken henüz yoldayken iş yerine gidince yapacaklarımızı düşünürüz. Bazense geçmişi, dünü, bir saat önceyi düşünürüz. Yolda olma halinin farkında olmayız. Peki yolda neler var? O yolda nasıl ilerliyorum? Belki ağaçları geçiyorum, evleri, insanları, arabaları? Bunların farkına varmak mümkün müdür? Son zamanlarda birçok yerde okuduğunuz, duyduğunuz bir kelime ‘Mindfulness’ belki merak ettiniz, araştırdınız, denediniz. Yazımda sizlerle ; Mindfulness Nedir? Ne Değildir? Mindfulness’ın 2 Boyutu Nedir? Mindfulness Bize Neyi Öğretir? Sorularına yanıtları paylaşacağım.

MİNDFULNESS NEDİR?

Şimdi ve burada bütün varlığımızla bedenimizde ve zihnimizde, içimizde ve dışımızda olanların farkına varma ve tüm bunları yargılamadan, olan ne ise onlarla kalabilme halidir. En kısa ifadesi ile ‘bilinçli farkındalık ’tır. Bedeni ve zihni tam şu anda buluşturmaktır. Yaşanan ne varsa, hangi duygu varsa onunla temas halinde kalabilmektir. Şu an bu yazıyı okurken, okuduğunuzu fark etmek, bedeninizi fark etmek, bedeniniz nasıl? Gergin mi, rahat mı? Bedeniz ile temas eden yüzeyin farkına varmak. Nasıl bir yüzeye temas halinde bedeniniz? Nefesiniz nasıl? Bir süre nefesinize dikkati vermek sadece... Bunu yaparken andan koptuğumuz zamanlarda, zihnimiz başka yere gittiğinde onu fark etmek ve ‘nazikçe’ dikkatimizi dikkatimizi geri çağırmak.

MİNDFULNESS 2 BOYUTU

1. Şu anın içinde olmak, bizde, beden ve zihinde olanları, çevreyi fark etmek. 2. Fark ettiğimiz her ne ise onunla kaldığımızdaki tutumumuz. Mindfulnesda şimdi ve buradaki ana dikkatimizi vermenin öneminin yanı sıra, fark ettiğimiz duygu, duyum ve düşünleri değiştirmeye çalışmadan kalabilme tutumunuzun da önemi de çok büyük. Mindful olmak hayatımızdaki zor zamanları azaltmayabilir fakat; yaşadığımız zor anlarla olan ilişkimizi düzenleyebilir. Duygularla olan ilişkimizi iyileştirebilir.

MİNDFULNESS NE DEĞİLDİR?

-Zihnimizi boşaltmak bir şey düşünmemek değildir. -Sorumluluklardan kaçmak, problemleri görmezden gelmek değildir. -Herkesi sevmek, kucaklamak değildir. -Olumlamak değildir. -Meditasyon ile destekli egzersizleri vardır fakat; yalnızca meditasyon değildir. Mindfulness kabul etmenin vazgeçmek olmadığını öğretir. Zorlayıcı duyguları yok etmeye çalışmaktan ziyade onu anlamayı öğretir. Gelip geçiciliği ve değişimi anlamayı öğretir.

Eğer sizde merak uyandırdıysa bu alanla yazılmış kıymetli kitapları okumanızı tavsiye ederim.

• Bilinçli Farkındalık For Dummies- Shamash Alidina

• Mindfulness (Bilinçli Farkındalık) -Zumra Atalay

Bu makale 27 Mayıs 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Merve Işık Uğurlu

Psikolog Merve Işık Uğurlu, Ü.Naci Akdoğan Anadolu Lisesi'nden 2.lik derecesi mezun olmuştur. Lisansını İstanbul Aydın Üniversitesi Psikoloji bölümünde tam burslu olarak tamamlamıştır. Yüksek onur öğrencisi olarak mezun olmuştur. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi "Pedagojik Formasyon Eğitimini" tamamlamıştır.  Lisans eğitimi sırasında T.C Bakırköy Adalet Sarayı’nda birçok özel danışmanlık merkezlerinde ve anaokullarında stajyer psikolog olarak görev almıştır. ‘Ebeveyn ve Çocuk İlişkileri’ ‘Sınav Kaygısı’ konularında hazırlanan projelere, dezavantajlı gruplar ile farkındalık çalışmalarında gönüllü olarak yer almıştır. Eğitim ve Meslek hayatı boyunca birçok seminer, söyleşi ve kongrelere katılmıştır. Türk Psikologlar Derneği’ne ve EMDR Türkiye Derneği’ne üyedir. Mezun olduktan sonra özel bir danışmanlık merkezinde çocuk, ergen ve yetişkin psik ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
whatsapp
instagram
Etiketler
#psikoloji
Psk. Merve Işık Uğurlu
Psk. Merve Işık Uğurlu
İzmir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube