Bebekten sonra ilişkiler

Bebekten sonra ilişkiler

Bebekten sonra eşlerde ve ilişkide değişimler kaçınılmaz oluyor. Yapılan araştırmalar ilk yıl eşler arasında çatışmaların ve yaşanan stresin arttığını; cinsellik ve yakınlığın, sohbet ve iletişimin azaldığını gösteriyor. Bebekle birlikte fiziksel değişimlerin psikolojik etkileri oluyor. Uyku düzeninin bozulması sistemimizi olumsuz etkiliyor. 

Doğum Sonrası Depresyon

Hormon değişimleri, uyku düzenindeki bozulmalar, bebek ile ilgili endişeler ve toplumsal sorgulamalar, toplumsal roller sebebi ile ; Yeni Annelerin %85’i, Yeni Babaların %30’unun ‘doğum sonrası depresyonu’ yaşıyor. 

DOĞUM SONRASI DEPRESYONU ÖNLEMEK İÇİN

-Eşler deneyimledikleri stresi, zorlandıkları anları birbirleri ile paylaşmaları, bol bol konuşmaları önemli bir koruyucu. 

-Eşler birbirlerinden farklı ebeveynlik yapabilirler, bunu kabul edip eşin yardımına izin vermek ve alan açmak gerekiyor ki beraberini dinlenmeler takip edebilsin. Aynı zamanda yakınlardan, akrabalardan, arkadaşlardan yardım istemek ve buna izin vermek de önemli. Bütün her şeyi annenin ya da babanın yapmaya çalışması fiziksel ve psikolojik yorgunluğu beraberinden getiriyor. DİKKAT! ‘Adanmışlık Hali’i uzun vadede hem eşlerin arasındaki ilişkiyi hem de çocukla kurulan ilişkiyi olumsuz etkiliyor 

-Eşlerin baş başa anları planlamaları, bu anları yaşayamasalar bile duyguları konuşmaları yakınlığın yeniden artmasına destek oluyor. (ne hissediyoruz, yapamasak bile ne hissediyorum?)

-Ebeveyn olmaya dair her eşin farklı bir hayali, farklı beklentisi olabilir. Aynı fikre varma niyetinde olmadan karşılıklı merakla konuşmak ve dinlemek önemli. Çatışmaları çözmekten ziyade yönetmeye odaklanmak ilişkiyi besliyor. 
 
Babalar Daha Çok Dahil Olursa

Bebek bakımına daha çok dahil olan babalar ile yapılan araştırmalar; çocuklarının daha yüksek bilişsel becerilere, ergenlikte daha yüksek yaşam tatminine ve daha az depresyon riskine sahip olduklarını göstermektedir. 
Eşlerin; Yakınlıklarını, Arkadaşlıklarını Güçlü Tutmaları
              Tartışmaları Etkili Biçimde Yönetmelerini
               Ortak Anlam Yaratmanın ve Yaşam Hayallerini Gerçekleştirmelerinin
İlişkiyi beslediği, daha da güçlendirdiği unutulmamalıdır.

KAYNAK: Bebekten Sonra İlişkiler Webinar/ Psikoloji İstanbul

Bu makale 18 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Merve Işık Uğurlu

Psikolog Merve Işık Uğurlu, Ü.Naci Akdoğan Anadolu Lisesi'nden 2.lik derecesi mezun olmuştur. Lisansını İstanbul Aydın Üniversitesi Psikoloji bölümünde tam burslu olarak tamamlamıştır. Yüksek onur öğrencisi olarak mezun olmuştur. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi "Pedagojik Formasyon Eğitimini" tamamlamıştır.  Lisans eğitimi sırasında T.C Bakırköy Adalet Sarayı’nda birçok özel danışmanlık merkezlerinde ve anaokullarında stajyer psikolog olarak görev almıştır. ‘Ebeveyn ve Çocuk İlişkileri’ ‘Sınav Kaygısı’ konularında hazırlanan projelere, dezavantajlı gruplar ile farkındalık çalışmalarında gönüllü olarak yer almıştır. Eğitim ve Meslek hayatı boyunca birçok seminer, söyleşi ve kongrelere katılmıştır. Türk Psikologlar Derneği’ne ve EMDR Türkiye Derneği’ne üyedir. Mezun olduktan sonra özel bir danışmanlık merkezinde çocuk, ergen ve yetişkin psik ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Çifte göre tüp bebek
Psk. Merve Işık Uğurlu
Psk. Merve Işık Uğurlu
Aydın - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube