Sosyal duygusal gelişim nedir?


İnsanın en temel en önemli gelişim alanlarından biri sosyal duygusal gelişim insanı insan yapan becerilerin edildiği bir gelişim alanıdır. Dil gelişimi ve bilişsel gelişim çocuğun sosyal duygusal gelişim alanı destekler.
A- SOSYAL GELİŞİM
Sosyal gelişimi de kendi içinde ikiye ayırırız
1-Olumlu Sosyal Gelişim:Saldırganlık karşıdakine zarar verme gibi, bilerek zarar verme gibi yıkıcı davranışları içerir.
2-Olumsuz Sosya Gelişim: Yardımlaşma paylaşma gibi rahatlatma teselli etme. Sosyal çatışma becerileri, sosyal ilişkilerde yaşadığımız problemleri nasıl çözdüğümüz de olumlu sosyal gelisimin parcalaridir.
B- DUYGUSAL GELİŞİM
1- Duyguları Anlama,Tanıma: Kendi duygumuzu tanıma karşımızdakilerin duygularını tanıma İçimizde hissettiğimiz fizyolojik yükselmeleri isimlendirebilme ya da farkına varmabilmedir. Fark etmediğimiz şeyi kontrol edemeyiz.
2 -Duyguları Kontrol Etme : Duygu kontrolü duyguyu bastırmak anlamına gelmez. Duyguyu hissetme ve uygun bir şekilde düzenleyebilme becerisidir.
3- Empati : En temel becerilerimizden biridir. Empati yalnızca karşımızdaki kişinin yaşadığı duyguları anlamak değildir. Aynı zamanda onun gibi hissedebilmeyi de kapsar. Örneğin karşımızdaki kişi üzüldüğü zaman ona acımak değildir fakat onun yaşadığı gibi o duyguyu hissedebilmektir.