Sosyal duygusal gelişim nedir?

Sosyal duygusal gelişim nedir?

İnsanın en temel en önemli gelişim alanlarından biri sosyal duygusal gelişim insanı insan yapan becerilerin edildiği bir gelişim alanıdır. Dil gelişimi ve bilişsel gelişim çocuğun sosyal duygusal gelişim alanı destekler. 

A- SOSYAL GELİŞİM

 Sosyal gelişimi de kendi içinde ikiye ayırırız

1-Olumlu Sosyal Gelişim:Saldırganlık karşıdakine zarar verme gibi, bilerek zarar verme gibi yıkıcı davranışları içerir. 

2-Olumsuz Sosya Gelişim: Yardımlaşma paylaşma gibi rahatlatma teselli etme. Sosyal çatışma becerileri,  sosyal ilişkilerde yaşadığımız problemleri nasıl çözdüğümüz de olumlu sosyal gelisimin parcalaridir. 

B- DUYGUSAL GELİŞİM

1- Duyguları Anlama,Tanıma: Kendi duygumuzu tanıma karşımızdakilerin duygularını tanıma İçimizde hissettiğimiz fizyolojik yükselmeleri isimlendirebilme ya da farkına varmabilmedir. Fark etmediğimiz şeyi kontrol edemeyiz.

2 -Duyguları Kontrol Etme : Duygu kontrolü duyguyu bastırmak anlamına gelmez. Duyguyu hissetme ve uygun bir şekilde düzenleyebilme becerisidir. 

3- Empati : En temel becerilerimizden biridir. Empati yalnızca karşımızdaki kişinin yaşadığı duyguları anlamak değildir. Aynı zamanda onun gibi hissedebilmeyi de kapsar. Örneğin karşımızdaki kişi üzüldüğü zaman ona acımak değildir fakat onun yaşadığı gibi o duyguyu hissedebilmektir. 

Bu makale 8 Şubat 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Merve Işık Uğurlu

Psikolog Merve Işık Uğurlu, Ü.Naci Akdoğan Anadolu Lisesi'nden 2.lik derecesi mezun olmuştur. Lisansını İstanbul Aydın Üniversitesi Psikoloji bölümünde tam burslu olarak tamamlamıştır. Yüksek onur öğrencisi olarak mezun olmuştur. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi "Pedagojik Formasyon Eğitimini" tamamlamıştır.  Lisans eğitimi sırasında T.C Bakırköy Adalet Sarayı’nda birçok özel danışmanlık merkezlerinde ve anaokullarında stajyer psikolog olarak görev almıştır. ‘Ebeveyn ve Çocuk İlişkileri’ ‘Sınav Kaygısı’ konularında hazırlanan projelere, dezavantajlı gruplar ile farkındalık çalışmalarında gönüllü olarak yer almıştır. Eğitim ve Meslek hayatı boyunca birçok seminer, söyleşi ve kongrelere katılmıştır. Türk Psikologlar Derneği’ne ve EMDR Türkiye Derneği’ne üyedir. Mezun olduktan sonra özel bir danışmanlık merkezinde çocuk, ergen ve yetişkin psik ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Ebeveyn
Psk. Merve Işık Uğurlu
Psk. Merve Işık Uğurlu
Aydın - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube