Oyuncu ebeveynlik

Oyuncu ebeveynlik

Çocuklar ile oyun ve duygular yoluyla temas ederiz. 10 dakika her şeyi bırakıp şevkle oynadığınız oyun bile bazen güçlü etkiler yaratabiliyor.

İçinde bulunduğumuz dönem belirsizlikler dolu ve beyin belirsizliği sevmiyor. Yalnızca planlarımızın düşündüğümüz gibi gitmemesi değil olan, aynı zamanda neyi nasıl planlayacağımızı bilemediğimiz bir süreçteyiz. Belirsizlik stres yaratıyor. Sistemimiz strese ‘savaş-kaç-don’ tepkileriyle yanıt veriyor fakat aylarca bunu yapamayız. Beden sürekli devam eden stresle anlaşamıyor sistemimiz etkileniyor. Çocuk ve ebeveynin sinir sistemleri de birbirine bağlı. Birlikte zorlanıyoruz. Bu zorlu süreçte itişme oyunları çocuklara iyi geliyor. Ekran eğitimi hem çocuklar için hem de ebeveynler için yeni ve bazen zorlayıcı olabiliyor. Lawrence ekran öncesinde 10 dakika yastık savaşı, güreşmek gibi oyunları oynamanın iyi geleceğine değiniyor.

Çocuklar pek çok alanda güçsüzlük hissederler, henüz yetişkinler kadar deneyimlememişlerdir. Kazanmaya ve güçlü olmaya ihtiyaç duyarlar. Rekabet oyunlarında çocukların kazanmasına ve bu duyguyu yaşamasına fırsat verilmesi önemli.

Çocuğun ana dili duygulardır, çocuk henüz ‘hadi duygumu kontrol edeyim’i öğrenmemiştir. Bastırmayı zamanla öğrenirler ve bu sağlıklı değildir. ‘Duyguların amacı bir nehir gibi akmaktır. Ebeveyn ile bu nehrin iki yakasıdır. Yaka nehre ne kadar soğuk, ne kadar sıcak, ne kadar derin olması gerektiğini söylemez. İki yaka nehri bir arada tutar. Ebeveynler de çocuğun duygularını iki yaka gibi nazikçe kabul etmeli ve ona alan açmalıdır. İyi ve kötü duygu ayrımı yoktur sadece bazı duygular acı vericidir ve bu duygular içindeyken çocuğun şefkate ihtiyacı vardır.’ Çocuklar duyguları adlandırmada zorlanabilir ya da duygunun yarattığı zorlanmayı davranışları ile gösterebilirler. Ebeveyn olarak duygularını fark etmesine yardım edebiliriz.

Yaşanan krizler çocuğun duygusunu taşımakta zorlanması, taşıyamaz hale gelmesi olarak bakarsak. Krizlere yaklaşımımız ve çözümlerimiz de değişecektir. ’Çocuğumun neye ihtiyacı var?’ ‘Evde gerginlik mi vardı bu yansımış olabilir mi?’ Yaramazlık olarak gördüklerimizi bir de bu pencereden değerlendirmekte fayda var.

Hatırlamakta fayda var; Ebeveynlik ile hayat boyu sürecek bir endişelerle bir yolculuk olacak. Adımları sakinleştirin, her şeyi bir anda yapamazsınız. Çocuğunuza, sevdiğiniz arkadaşınıza göstereceğiniz şefkati önce kendinize gösterin. Kendinize her halinizle kucak açın.  

KAYNAK: Lawrence J. COHEN

Bu makale 14 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Merve Işık Uğurlu

Psikolog Merve Işık Uğurlu, Ü.Naci Akdoğan Anadolu Lisesi'nden 2.lik derecesi mezun olmuştur. Lisansını İstanbul Aydın Üniversitesi Psikoloji bölümünde tam burslu olarak tamamlamıştır. Yüksek onur öğrencisi olarak mezun olmuştur. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi "Pedagojik Formasyon Eğitimini" tamamlamıştır.  Lisans eğitimi sırasında T.C Bakırköy Adalet Sarayı’nda birçok özel danışmanlık merkezlerinde ve anaokullarında stajyer psikolog olarak görev almıştır. ‘Ebeveyn ve Çocuk İlişkileri’ ‘Sınav Kaygısı’ konularında hazırlanan projelere, dezavantajlı gruplar ile farkındalık çalışmalarında gönüllü olarak yer almıştır. Eğitim ve Meslek hayatı boyunca birçok seminer, söyleşi ve kongrelere katılmıştır. Türk Psikologlar Derneği’ne ve EMDR Türkiye Derneği’ne üyedir. Mezun olduktan sonra özel bir danışmanlık merkezinde çocuk, ergen ve yetişkin psik ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
whatsapp
instagram
Etiketler
Çocuklarda sağırlık
Psk. Merve Işık Uğurlu
Psk. Merve Işık Uğurlu
İzmir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube