Normalleşme sürecinde çocuklara nasıl yaklaşılmalı?

Normalleşme sürecinde çocuklara nasıl yaklaşılmalı?

 

Ben pandemi sürecinin çocuk ve ebeveyn ilişkilerini düzenlediğini düşünüyorum. Belki başta zorlanmalar oldu, her şey farklıydı alışmaya çalıştık ve sonra daha çok oynadık, daha çok paylaştık. 

Bu sürecin ilişkilerde iyileştirici olabildiğini düşünüyorum. Şimdi yeniden değişim sürecine girdik.  Uzun zamandır ebeveynleri ile sürekli zaman geçirmeye, oyunlar oynamaya alışan çocuklar için; Ebeveynin yeniden çalışma hayatına dönmesi ya da çocuğun yeniden anaokuluna başlaması zorlayıcı olabilir. Nasıl ki değişimlerden biz yetişkinler etkileniyor ve alışma sürecine ihtiyaç duyuyorsak çocuklar da değişimden etkileniyorlar. Yetişkin olarak bizler bile alıştığımız ev konforundan, güvenli alanımızdan çıkarken zorlanmalar yaşayabiliyoruz. Değişimi anlatmak, çocuklar ile yaşlarına uygun şekilde açık iletişim kurmak önemli. Keskin ve ani bir geçiş yerine olabildiğince yumuşak geçişler yapabilirsiniz.  Uzun zamandır ebeveynleri ile vakit geçiren çocuklar için ayrılık kaygı verici üzücü olabilir. Bu değişim sürecinde çocuğun duygusunu yaşamasına izin vermek önemli. Duygularını anladığınızı ona hem sözel hem de şefkatli davranışlar ile hissettirebilmek önemli. Çocuğunuza neler hissettiğini sorabilirsiniz. Hislerini anlatırken onu içtenlikle dinleyin. Kendi hislerinizi onunla paylaşabilirsiniz. Bu onu rahatlatacaktır. Çocuğunuzun yaşına uygun hikayeleştirmeler yaparak, oyuncakları kullanarak duygu oyunları oynayabilirsiniz. 

‘’... Evde birlikte oyunlar oynamaya, seninle daha çok zaman geçirmeye alışmıştım. Eskiden olduğu gibi ben sabah uyanıp evden çıkacağım, işe gideceğim, sen de okula, arkadaşlarının yanına gideceksin. Gün içinde senden ayrı kalmak beni de üzüyor. Seni özlüyor olacağım. Seni özlediğimde arayacağım. Okuldan döndüğünde seninle oyunlar oynamak için heyecanla seni karşılayacağım....’’  

Değişim süreçlerinde çocuklar hassaslaşabiliyorlar. İhtiyaçlarına her zaman olduğundan daha hassas yaklaşmak oldukça önemli.  

En önemlisi hala virüsün devam ettiğini ve bu süreçte sağlımızı korumak için temizliğimize, korunma yöntemlerimize devam etmemiz gerektiğini anlatmalısınız. Özellikle anaokuluna başlayan çocuklar için okulda bazı değişikler olabileceğini söyleyebilirsiniz. 

Sağlıklı Günler Dilerim.

Bu makale 2 Haziran 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Merve Işık Uğurlu

Psikolog Merve Işık Uğurlu, Ü.Naci Akdoğan Anadolu Lisesi'nden 2.lik derecesi mezun olmuştur. Lisansını İstanbul Aydın Üniversitesi Psikoloji bölümünde tam burslu olarak tamamlamıştır. Yüksek onur öğrencisi olarak mezun olmuştur. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi "Pedagojik Formasyon Eğitimini" tamamlamıştır.  Lisans eğitimi sırasında T.C Bakırköy Adalet Sarayı’nda birçok özel danışmanlık merkezlerinde ve anaokullarında stajyer psikolog olarak görev almıştır. ‘Ebeveyn ve Çocuk İlişkileri’ ‘Sınav Kaygısı’ konularında hazırlanan projelere, dezavantajlı gruplar ile farkındalık çalışmalarında gönüllü olarak yer almıştır. Eğitim ve Meslek hayatı boyunca birçok seminer, söyleşi ve kongrelere katılmıştır. Türk Psikologlar Derneği’ne ve EMDR Türkiye Derneği’ne üyedir. Mezun olduktan sonra özel bir danışmanlık merkezinde çocuk, ergen ve yetişkin psik ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
whatsapp
instagram
Etiketler
Çocuk
Psk. Merve Işık Uğurlu
Psk. Merve Işık Uğurlu
İzmir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube