Kimler mutluluk çubuğu adayıdır?

Kimler mutluluk çubuğu adayıdır?

Genel olarak toplumun 3’te 2’ sinde sertleşme bozukluğu görülmekte olup 3’ te bir hastaya tedavi mutlaka gereklidir. Temel bazı kan tetkikleri (kan şekeri, kan lipid profili ve hormonal değerlendirme) sonrası belirgin patoloji saptanmayan ve sabaha karşı penis sertleşmesi (noktürnal penil tümesans-NPT) görülmeyen hastalara tedavi gerekir ve önerilir.

Aile hikayesi ile birlikte sertleşme bozukluğu olan hastaların mutlaka Kardiyolojik değerlendirmeden geçmesi de önerilmelidir.

Sertleşme bozukluğu tedavisinde son 20 yılda en etkili ilaçlar olan fosfodiesteraz 5 inhibitörleri (Viagra benzeri ilaçlar) tedavide ilk basamak olup bu tedaviye cevap alınamayan hasta grubuna en kalıcı ve en etkili yöntem olan ‘’penis protezi-mutluluk çubuğu’’ takılması önerilir ve tıbben gereklidir.

İlaç tedavisini kullandığı diğer ilaç etkileşimleri veya yan etkileri nedeni ile kullanamayan da birçok hasta bulunmaktadır. Bunlar da yine bu ameliyat için en uygun adaylar arasındadır.

Yine prostat kanseri veya rektum kanseri ( barsak kanseri) nedeni ile ameliyat olan ve ameliyat sonrasında sertleşme sorunu olanlar için de penis protezleri başarı ile uygulanan, hasta memnuniyeti açısından yüksek verimli bir seçenektir.

Peyronie hastalığı gibi penis yapısında bozukluk ile birlikte sertleşme kusuru bulunan hastalarda tek bir ameliyatta hem eğrilik hem de sertleşme sorununun birlikte düzeltilmesi mutluluk çubuğu ameliyatı ile mümkün olabilmektedir.

Penil protez ameliyatları sertleşme bozukluğu tedavilerinde en yüksek hasta memnuniyeti (%70-87) sağlayan tedavi seçenekleri arasındadır. Bu yüzden de ‘’Mutluluk çubuğu’’ tanımını hak etmektedir.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Haluk Kulaksızoğlu

Prof. Dr. Haluk KULAKSIZOĞLU, 1969 yılında İstanbul'da doğmuştur. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine aynı üniversitenin Üroloji Anabilim Dalı'nda yapmış ve Üroloji Uzmanı olmuştur. ABD Boston Üniversitesi'nde ise Nöro-üroloji (işeme bozuklukları) ve cinsel işlev bozuklukları konularında çalışmalar yapmıştır.

Şişli Florence Nightİngale Hastanesi'nde mesleki çalışmalarına devam etmekte olan Prof. Dr. Haluk KULAKSIZOĞLU, hem kadın hem erkeklerdeki idrar kaçırma ve yapamama rahatsızlıkları, iktidarsızlık ve kısırlık, Prostat hastalıkları gibi konularda ürolojinin son tekniklerini kullanmakta ve tedavi planlamalarını birçok farklı branştan hekimle birlikte yapmaktadır.  

Prof. Dr. Haluk Kulaksızoğlu
Prof. Dr. Haluk Kulaksızoğlu
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube