Bende prostat olur muyum?

Bende prostat olur muyum?

Prostat hastalıkları halk arasında en az bilinen ve en çok yanlış bilgiye sahip olunan hastalıkların nerede ise başında gelmektedir. Toplumda bu yanlış ve eksik bilgiler doktora başvurma oranını ve iyi bir tedavi alınmasını engelleyebilmektedir.

Prostat Nedir?

Prostat genel kanının tersine bir hastalık değildir. Bir organdır ve erkekte görevi meninin sıvı kısmını oluşturmaktır.  Prostat bezinin salgıladığı bu sıvı spermlerin canlı kalması ve dölleme yetenekleri açısından büyükönem taşımaktadır.Tümorganlar gibi prostat bezinin de farklı hastalıkları olabilmektedir. Prostat hastalıklar arasında genç erkeklerde prostat bezinin iltihapları daha sık görülürken 50 li yaşlardan itibaren prostat bezinin büyümesi ve kanserleri ön plana çıkabilmekktedir.

Prostat Hastalıkları ne şikayetler yapar?

Prostat bezi aslında kendisi şikayet oluşturmaktan çok anatomisi nedeni ile içinden geçen idrar kanalına yaptığı bası nedeni ile ortaya çıkmaktadır. Mesaneden dışarıya kadaridrarı taşıyan boru ( tıp dilinde üretra olarak adlandırılır) prostat bezinin tamiçinden geçmektedir. Prostat bezindeki rahatsızlıklar bu kanallı sıkıştırdılarında idrar yaparken zorlanma, yanma, çatallı idrar yapma,idrar akım hızında azalma, mesane tıkanıklığı nedeni ile boşalmadığında sık idrara çıkma, idrarın tam boşalmama ve rahatlayamama hissi ortaya çıkabilmektedir. Bu şikayetlerin hiçbirisi direk olarak aslında prostat kaynaklı olmadığından ne yazıktır ki nedeninin kanser mi, iltihap mı yoksa yaşa bağlı bir büyüme nedeni ile olduğu konusunda bize bilgi vermemektedir.  Bu halk arasında sıklıkla “prostat” adı verilen hastalıkla ilişkilendirilen şikayetler yanısıra, meninin kanlı olması, bacakarasında bir dolgunluk hissi ve ağrı gibi farklı şikayetlerde karşımıza çıkabilmektedir.

Doç.Dr. Haluk Kulaksızoğlu

 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Haluk Kulaksızoğlu

Prof. Dr. Haluk KULAKSIZOĞLU, 1969 yılında İstanbul'da doğmuştur. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine aynı üniversitenin Üroloji Anabilim Dalı'nda yapmış ve Üroloji Uzmanı olmuştur. ABD Boston Üniversitesi'nde ise Nöro-üroloji (işeme bozuklukları) ve cinsel işlev bozuklukları konularında çalışmalar yapmıştır.

Şişli Florence Nightİngale Hastanesi'nde mesleki çalışmalarına devam etmekte olan Prof. Dr. Haluk KULAKSIZOĞLU, hem kadın hem erkeklerdeki idrar kaçırma ve yapamama rahatsızlıkları, iktidarsızlık ve kısırlık, Prostat hastalıkları gibi konularda ürolojinin son tekniklerini kullanmakta ve tedavi planlamalarını birçok farklı branştan hekimle birlikte yapmaktadır.  

Etiketler
Prostat belirtileri olan kişi ne yapmalı
Prof. Dr. Haluk Kulaksızoğlu
Prof. Dr. Haluk Kulaksızoğlu
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube