İdeal sünnet nasıl olmalıdır ?

İdeal sünnet nasıl olmalıdır ?

Sünnet gerek dini ve ananevi gerekse de tıbbi nedenlerle yapılabilmektedir. Ancak halen daha eskilerden gelen geleneksel köy adetleri nedeni ile sünnetin önemi ve komplikasyonlarından korunmak için gerekli tedbirler konusunda yaygın yanlış anlaşılmalar yer almaktadır. Öncelikle sünnet “kesip bitecek” bir işlem değil ciddi cerrahi bir müdahale, yani ameliyattır ve doktorlar tarafından yapılmalıdır.

Modern tıbbın gereği olarak cerrahi her türlü müdahalenin olduğu gibi sünnetin de cerrahi koşulların olduğu ameliyathane ortamında yapılması gerekir. Enfeksiyon riski, gerekli müdahalelerin yapılabilmesi açısından bu son derece önemlidir. Sünnet olacak çocukların gerekli hazırlıklar yapıldıktan sonra hazırlanarak ameliyathaneye alınması komplikasyonlardan korunma açısından en önemli adımlardan birisidir.

Sünnet ne zaman yapılmalıdır?

Çocuk gelişim uzmanları, psikolojik olarak çocukların sorun yaşamaması için sünnetin 2 yaşından önce mümkün olduğu kadar erken dönemde yapılmasını veya 6 yaş sonrasında yapılmasını önermektedirler. Ancak tabii ki bu acil tıbbi sünnetler dışında bir durumdur.İşeme sorunu olan, sık enfeksiyonlar geçiren çocukların bu yaş aralıkları dışında da sünnet olmaları mümkündür. Acil nedenlerle bu yaş aralığında sünnet yapılan çocukların psikolojik gelişimleri açısından mutlaka anestezi altında bunu hatırlamayacakları şekilde yapılması faydalı olacaktır. 6 yaş sonrasında yapılacak sünnetlerde de çocukların kendi akranlarından aldıkları yanlış bilgilendirmeler onların bu işleme bakış açısını belirlemektedir.

Lokal veya anestezili sünnet- Hangisini tercih etmelidir?

6 aya kadar olan bebekler dışında tüm çocukların aslında bir kontrendikasyon yok ise uyutularak sünnet olmalarında fayda vardır. 6 ay öncesinde penis bölgesi sinirleri tam olarak ağrıya hassas olmadığından lokal anestezi ile yapılabilmektedir. Özellikle halkımız arasında “aneztesi” uygulamaları konusunda ciddi bir ön yargı bulunmaktadır. Sünnet sırasında uygulanan anestezi daha çok sedo-analjezi adı verilen normal ameliyatlarda kullanılan anestezilerden daha hafif bir işlemdir. Tam manası ile derin bir uyku hali sağlanmaktadır. Anestezi sonrası insanların korktukları olaylara neden olan kas gevşemesi için gerekli ilaçlar burada gerekmediğinden anestezi riski de son derece düşüktür. Çocukların psikolojik konforu ve sonuçta ellerinden ve kollarından birilerinin tutmasının verdiği baskıdan bu şekilde kurtulan çocukların sünnetleri de işlemi gerçekleştiren doktor tarafından da daha özenle yapılabilmektedir. İdeal olarak anestezi ile gerçekleştirilen sünnetlerin ameliyathane ortamında yapılmasının bir başka nedeni de budur.

Sünnet sonrası bakım nasıl olmalıdır?

Sünnet sonrasında genellikle cildin kapanması ilk 3-4 gün içerisinde olmaktadır. Ancak kullanılan dikişlerin erimesi, oradaki dokularda olan şişlik ve kızarıklıkların tam olarak geçmesi yine de bir hafta ile on gün arasında bir zaman alabilmektedir. Sünnet sonrasında antibiyotikli bir pomad genellikle önerilmektedir. Bu taze yaranın enfeksiyonlardan korunması açısından faydalıdır. Aynı zamanda ilk 2 gün için bir ağrıkesici kullanılması gerekebilmektedir. Eğer ameliyathane gibi steril-temiz bir ortamda sünnet gerçekleştirildi ise genellikle antibiyotik kullanılması gerekmez. Sünnet derisinin veya pansumanın çocuk idrarını yaparken ıslanması yara iyileşmesi ve enfeksiyon gelişmesi açısından bir risk taşımaz. Çocuk idrarı sterild, mikropsuz bir sıvıdır. Sünnet işlemi sırasında kendiliğinden eriyen dikişler kullanıldığından pansuman ve dikiş alma gibi bir gereksinim olmamaktadır. Sünnet sonrasında doktorunuzun uygun göreceği bir kontrol zamanı sonrasında gündelik hayatına dönmesi mümkün olacaktır. Sünnet sonrası cilt iyileşmesinde bir sorun yok ise çocuklar 4 gün sonrasında banyo yapabilir durumda olurlar.

Sünnet sonrasında alt bezi bağlanabilir mi, ne giymeli?

Sünnet sonrasında altına bez bağlanan çocukların bezinin hemen bağlanmasında bir sorun olmaz. Daha büyük çocuklar için ise korumalı sünnet iç çamaşırları önerilebilir. Genellikle sünnet sonrasında banyo için olur aldıktan sonra çocuklar iç çamaşırlarını da rahatlıkla giyebilirler.

Sünnet sonrası eve gelince nelere dikkat edilmelidir?

Sünnet sonrasında en önemli komplikasyon kanamadır. Bunun için ailelerin özellikle ilk 24 saat için çozuklarına dikkat etmeleri gerekmektedir. Bir miktar pansumanın kırmızı olması, şişlik ve hafif bir morluk olabilecek durumlardır. Eğer kanama devamlı ise, çocuk idrar yapmakta sorun yaşıyorsa veya normalden fazla bir şişlik var ise mutlaka doktora kontrole götürülmesi gerekmektedir. Ateşlenme olması, verilen ilaçlara rağmen 24 saat içerisinde ağrının geçmemesi durumunda yine doktor kontrolü gerekir.

Sünnet ailelerin oğulları için verecekleri en önemli kararlardan birisidir. Bu nedenle ileride karşılaşılabilecek sorunları engellemek için bu noktalara dikkat etmek gerekmektedir.

 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Haluk Kulaksızoğlu

Prof. Dr. Haluk KULAKSIZOĞLU, 1969 yılında İstanbul'da doğmuştur. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine aynı üniversitenin Üroloji Anabilim Dalı'nda yapmış ve Üroloji Uzmanı olmuştur. ABD Boston Üniversitesi'nde ise Nöro-üroloji (işeme bozuklukları) ve cinsel işlev bozuklukları konularında çalışmalar yapmıştır.

Şişli Florence Nightİngale Hastanesi'nde mesleki çalışmalarına devam etmekte olan Prof. Dr. Haluk KULAKSIZOĞLU, hem kadın hem erkeklerdeki idrar kaçırma ve yapamama rahatsızlıkları, iktidarsızlık ve kısırlık, Prostat hastalıkları gibi konularda ürolojinin son tekniklerini kullanmakta ve tedavi planlamalarını birçok farklı branştan hekimle birlikte yapmaktadır.  

Etiketler
Sünnet nasıl yapılır
Prof. Dr. Haluk Kulaksızoğlu
Prof. Dr. Haluk Kulaksızoğlu
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube