Kilo vermeyi zorlaştıran 3 neden

Kilo vermeyi zorlaştıran 3 neden

Diyet yapmanıza rağmen bir türlü kilo veremiyor musunuz? 
Spor yapıyor, sağlıklı besleniyor fakat yinede vermeniz gereken hedef kilonuza ulaşamıyor musunuz? 
O halde farkında olmadığınız bazı etmenler size kilo verdirmiyor olabilir. 

Bazı bireyler ne kadar uğraşırsa uğraşsın kilo verememekten şikâyetçidirler. Uğraşıp sonuçlarını göremeyince de, diyet yapmaktan vazgeçer daha da kilo alırlar. 
Spor ve diyetle kilo veremeyen bu bireylerin aslında detaylı öyküsü alındığında neden başarısız olduklarının cevabı bu 3 etmende gizli olabilir. 
1. AZ UYUMAK 
Düzensiz ve az uyku vücuttan salgılanan hormonlarında düzenini bozmakta ve kilo almanıza sebep olmaktadır. Bu durum aynı zamanda vücutta yağlanmaya karşı bir eğilim oluşturur. 
Uyanık olduğunuz süre arttıkça, yemek yemek için de vakit aynı oranda artar. Vücudumuzun düzenli çalışması için 7 saat uyku gereklidir. Uyku sürenizde düzensizlik varsa mutlaka bunu gözden geçirin.


2. ANTİDEPRESAN KULLANIMI 
Genellikle antidepresan kullanan bireylerde kilo artışı yaşanır. Özellikle bu ilaçların kullanımında yaşanan iştah açılması ve daha fazla uyku hali kilo artışı yapabilir. Metabolizmayı yavaşlatan bir antidepresan kullanıyorsanız kilo almamak için hareket şart. Günlük yarım saat yapacağınız tempolu yürüyüşle bu etkiyi ortadan kaldırabilirsiniz. 


3. STRES 
Çoğu zaman stresli olduğumuzda kendimizi buzdolabının önünde buluruz. Acaba neden diye hiç düşündünüz mü? 
Stres durumunda vücudumuzda kortizol (stres) hormonunun salınımı başlar ve bu da iştahın artmasına sebep olur. Ne yerseniz yiyin doymuyormuş gibi hisseder, yedikçe mutlu olabileceğinizi düşünürsünüz. Daha sonra da yediğimiz besinlerden dolayı pişmanlık duyar, iyice kendinizi mutsuz hissedersiniz. 
Stresli olduğumuzda bu hormonun etkisini acıktıkça su içerek ve düzenli yürüyüşler yaparak atabilirseniz kilo almadan bu dönemi geçirebilirsiniz. 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Sinem Nergizoğlu

17.08. 1983 Ankara doğumlu Sinem Nergizoğlu 2001 yılında Etimesgut Anadolu Lisesinden mezun olduktan sonra Erciyes Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü kazanmıştır. 
2005 yılında aynı üniversiteden mezun olarak Ankara’da çeşitli kurumlarda yönetici kurum diyetisyeni olarak çalışmıştır. 
Bitirme tezini ‘Huzurevlerinde beslenme’ konusunda hazırladı. 

2007 yılında Mustafa Kemal Üniversitesi’ne kadrolu diyetisyen olarak atanmıştır ve halen görevine devam etmektedir.. 
2011 yılında Mustafa kemal Üniversitesi Gıda Mühendisliği’nde beslenme üzerine yüksek lisansa başlamış ve eğitimine devam etmektedir. 

Etiketler
Diyetisyen
Uzm. Dyt. Sinem Nergizoğlu
Uzm. Dyt. Sinem Nergizoğlu
Hatay - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube