Doktorsitesi.com

50 yaşından sonra değil, yaşam boyu kalsiyum !

Uzm. Dyt. Sinem Nergizoğlu
Uzm. Dyt. Sinem Nergizoğlu
12 Aralık 20124915 görüntülenme
Randevu Al
50 yaşından sonra değil, yaşam boyu kalsiyum !

Halk arasında kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz kemik yapısında bozulma ve zayıflama ile birlikte kemik kırılganlığında artış yaşanmasıdır. Kemik miktarımız 30 yaşına kadar artar, 30 yaşından sonra da azalmaya başlar.
50 yaş üzerinde bulunan her 3 kadın ve 8 erkekten birinde osteoporoz görülmektedir. Özellikle menopoz sonrası kadınlar kemik erimesi açısından daha büyük risk altındadır. Türkiye'de ise toplam 8 milyon kemik erimesi ( osteoporoz )hastası bulunmaktadır.
Kemiklerin güçlü olması denilince aklımıza ilk gelen mineral şüphesiz ki kalsiyumdur. Yeterli ve dengeli beslenme esaslarına göre yetişkin bir bireyin günlük kalsiyum ihtiyacı yaklaşık 1000 mg, çocukların ise 1200 mg 'dır.
Günlük kalsiyum gereksinmesini karşılamak aslında çok zor değil. 1 bardak süt, 1 kâse yoğurt, 1 kibrit kutusu peynir ve birazda yeşil yapraklı sebzeler tükettiğimiz zaman bu miktarı karşılamış oluyoruz.
Evet, 50 yaşından sonra osteoporoz riski artmaktadır. Bu durum da halk arasında osteoporozdan korunmak için sanki 50 yaşından sonra kalsiyum alımını artırmak gibi bir düşünce oluşturabilir. Fakat bu doğru değildir. Kemiklere yapılan yatırıma ne kadar erken başlanırsa, bu hastalığın görülme riskini azaltmak o kadar başarılı oluyor. Bu sebeple kalsiyum sadece risk artınca değil, yaşam boyu her gün beslenmemizde yer almalıdır.
Tabii ki günlük kalsiyum alımı kadar, bu mineralin emilmesi ve vücudumuz için yararlı hale gelmesi de çok önemli. Örneğin D vitamini kalsiyum emilimini etkileyen faktörlerdendir. Eğer ki D vitamini düzeyimiz düşükse kalsiyum emilimi azalır. Kalsiyumdan daha fazla yararlanmak için güneş ışığından uzak kalmayın. Cam arkasından değil, direk olarak güneş ışınlarını görecek şekilde yarım saat güneşe çıkın.
Ve mutlaka günlük beslenmenizde süt ve ürünlerini yeterli miktarlarda tüketmeye özen gösterin.

Etiketler

Kemik erimesi neden oluşurOsteoporoz ne demektirKemik erimesi nasıl engellenirKalsiyum eksikliğinin zararlarıOsteoporozun tedavisi nasıldırÇok sık kemik kırılmasının nedenleriKalsiyumun vücuda faydaları nelerdirKemikler nasıl güçlendirilirKemikleri güçlendirmek için nasıl beslenmeli

Yazar Hakkında

Uzm. Dyt. Sinem Nergizoğlu

Uzm. Dyt. Sinem Nergizoğlu

17.08. 1983 Ankara doğumlu Sinem Nergizoğlu 2001 yılında Etimesgut Anadolu Lisesinden mezun olduktan sonra Erciyes Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü kazanmıştır. 
2005 yılında aynı üniversiteden mezun olarak Ankara’da çeşitli kurumlarda yönetici kurum diyetisyeni olarak çalışmıştır. 
Bitirme tezini ‘Huzurevlerinde beslenme’ konusunda hazırladı. 

2007 yılında Mustafa Kemal Üniversitesi’ne kadrolu diyetisyen olarak atanmıştır ve halen görevine devam etmektedir.. 
2011 yılında Mustafa kemal Üniversitesi Gıda Mühendisliği’nde beslenme üzerine yüksek lisansa başlamış ve eğitimine devam etmektedir. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır