Sizin de bağırsaklarınız tembel mi?

Sizin de bağırsaklarınız tembel mi?
Beslenme alışkanlığınız ve yaşam tarzınız yoksa kabızlığı tetikliyor mu?
Sağlıklı bir bireyin günde 1 defa veya haftada en az 3 kere dışkılaması sağlıklı çalışan bir bağırsağın göstergesidir. Eğer ki haftada 1 veya 2 kez dışkılama oluyorsa bağırsaklarınız tembelleşmişdemektir.
Özellikle çocuklarda, kadınlarda ve yaşlılarda daha fazla görülen bir rahatsızlıktır ve tedavi edilmezse hemoroid(basur) oluşumuna sebep olmaktadır.
Düzensiz ve dengesiz beslenme kabızlık oluşumuna neden olmaktadır.  Fazla şeker tüketimi,  yetersiz posa ve sıvı alımı, hareketsiz yaşam tarzı ve depresyon da bu soruna yol açan diğer etmenlerdir.
Aşağıdaki noktalara dikkat ederek düzenli çalışan bağırsaklara sahip olmak sizin elinizde…
Posadan zengin meyve ve sebze tüketiminizi artırın.( kabak, havuç, kereviz, pazı, yeşil yapraklı sebzeler, erik, kayısı, üzüm, armut)
Özellikle kabuklu yenebilen meyve ve sebzelerin kabuklarını soymadan tüketin. Aç karnına kuru kayısı veya kuru erik yedikten sonra 1 bardak  ılık su için. Bu işlem bağırsaklarınızın çalışmasına faydalı olacaktır.
Günlük su tüketiminizin 2- 2,5 litreden az olmamasına dikkat edin. Suyun bağırsak hareketlerini artırıcı ve sindirim kolaylaştırıcı etkisi olduğundan  sağlıklı bir güne suyla başlamaya özen gösterin.
Kepekli besinler tüketin. Kepek içeren besinler bağırsakta su çekerek dışkılamayı kolaylaştırır. Beyaz pirinç yerine esmer pirinç veya bulguru, beyaz ekmek yerine de kepekli ekmeği  tercih edin.
Günlük fiziksel aktivitenizi artırın.Yapılan yürüyüşler bağırsak hareketlerini artıracağından şikâyetlerinizi azaltmada çok etkili olacaktır.
Muz, patates ve pirinç lapası tüketiminizi azaltın.
Haftada 2 kez kurubaklagil tüketin. Kuru fasülye, nohut, mercimek, barbunya gibi baklagillerin lif içeriği yüksektir ve dışkılamayı kolaylaştırır.
Probiyotik içeren besinler tüketin.  Probiyotikli süt, yoğurt ve kefir  tüketerek bağırsağınızın daha sağlıklı çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Günde en az 1 adet maden suyu veya magnezyum içeren su tüketin. Magnezyumun bağırsak hareketlerini hızlandırıcı etkisi bağırsaklarınız için yararlı olacaktır.
Asla öğün atlamayın. Düzensiz beslenme bağırsaklarınızı da olumsuz etkileyecektir. Uzun süre boşkalan bağırsaklar tembelleşmeye müsaittir.
Tuvalet ihtiyacınızı ertelemeyin. Her gün aynı saatte tuvalete gitmeye özen gösterin.
Doktorunuza danışmadan laksatif (bağırsak boşaltıcı) kullanmayın. Bilinçsiz kullanılan bu ilaçlar bağırsakları zamansız boşaltmakta ve zamanla bağırsağı daha da tembelleştirmektedir.
Yağlı besinlerden uzak durun. Yağlı besinler midede daha uzun süre kalır ve sindirimi engeller.
Demli çay ve kahve tüketiminizi sınırlayın.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Sinem Nergizoğlu

17.08. 1983 Ankara doğumlu Sinem Nergizoğlu 2001 yılında Etimesgut Anadolu Lisesinden mezun olduktan sonra Erciyes Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü kazanmıştır. 
2005 yılında aynı üniversiteden mezun olarak Ankara’da çeşitli kurumlarda yönetici kurum diyetisyeni olarak çalışmıştır. 
Bitirme tezini ‘Huzurevlerinde beslenme’ konusunda hazırladı. 

2007 yılında Mustafa Kemal Üniversitesi’ne kadrolu diyetisyen olarak atanmıştır ve halen görevine devam etmektedir.. 
2011 yılında Mustafa kemal Üniversitesi Gıda Mühendisliği’nde beslenme üzerine yüksek lisansa başlamış ve eğitimine devam etmektedir. 

Etiketler
Beslenme alışkanlığı
Uzm. Dyt. Sinem Nergizoğlu
Uzm. Dyt. Sinem Nergizoğlu
Hatay - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube