Doktorsitesi.com

Haftada iki gün balık, Yaşam boyu sağlık!

Uzm. Dyt. Sinem Nergizoğlu
Uzm. Dyt. Sinem Nergizoğlu
7 Ekim 2015658 görüntülenme
Randevu Al
Haftada iki gün balık, Yaşam boyu sağlık!

Son yıllarda yapılan araştırmalar, omega-3 yağlarından zengin beslenmenin kalp-damar hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa karşı koruyucu etkisi olduğunu göstermiştir. 
Omega-3 yağ asidi insan vücudunda sentezlenmediği için dışarıdan zorunlu olarak alınmalıdır. Omega 3 ve omega 6 esansiyel yağ asitleridir ve gıda ile alınmaları sağlıklı beslenme açısından büyük önem taşımaktadır. 
Omega 3 kaynakları nelerdir? 
En fazla omega 3 içeren besin ‘BALIK’tır. Uskumru, ringa, tuna, somon, sardalya gibi soğuk su (dip) balıkları yağlı olup, sıcak su balıklarına göre omega-3 açısından daha zengindir. 
Keten tohumu, ceviz, fındık, koyu yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, semizotu, brokoli) ise omega 3’ün diğer bitkisel kaynaklarıdır. 
Omega 3’ ün sağlığa faydaları nelerdir? 
KALP: Kalp krizi riskini azaltıcı etki gösterir. Aynı zamanda kan basıncını ve kan yoğunluğunu düşürür. Ritim bozukluğunu düzenleyerek, kandaki kolesterolü ve trigliseridi düşürücü etki gösterir. 
Amerikan Kalp Birliği gıda uzmanları da koroner kalp hastalığı olan kişilerin günde yaklaşık 1 g balık yağı tüketmelerini önermektedir. 

DİYABET: Balık yağı diyabetik hastalarda glisemik kontrolü sağlar. 

KANSER: Tümör gelişimini yavaşlatıcı etkisiyle kanser hastalarında kullanımında yararlı sonuçlar görülmektedir. 

Omega 3 eksikliğinde hangi rahatsızlıklar görülür? 

Nörolojik rahatsızlıklar, görme keskinliğinde azalma, deri lezyonları, büyümede gecikme, öğrenme yeteneğinde azalma görülebilir. 

Yapılan çalışmalara göre günlük beslenmelerinde balık tüketiminin yaygın olduğu bölgelerin kalp krizi, felç ve diğer dolaşım sistemi hastalıklarının nadir görüldüğü bulunmuştur. 

Kimler daha çok ihtiyaç duymaktadır? 

Hamile kadınlar, bebekler, gelişme dönemindeki çocuklar ve yaşlılar daha fazla ihtiyaç duymaktadır. 
Özellikle hamile kadınların gebelik süresince çocuk gelişiminin normal olarak seyredebilmesi için yeterli miktarda Omega-3 yağ asidi alması yararlı etki göstermektedir. 

Omega 3 tableti almak gerekli mi? 
Haftada 2 kez balık tüketen bireylerde omega 3 desteği gerekmemektedir. Fakat balık tüketemeyen bireyler, bitkisel kaynaklardan da omega 3’ü sağlayabilirler. Yine de günlük doz tamamlanamıyorsa balık yağı tableti kullanabilirler. 
Sağlığımız için yararlı olduğu düşünülen besin desteklerini kullanmadan önce bir doktor veya diyetisyene danışmalısınız. Besin destekleri ilaç yerine geçmez ve tek başına herhangi bir rahatsızlığı iyileştirdiği düşünülmemelidir. 

Etiketler

Balık tüketimiOmega3Balık yağıOmega 3 tableti almak gerekli mi?Omega 3 eksikliğinde hangi rahatsızlıklar görülür?

Yazar Hakkında

Uzm. Dyt. Sinem Nergizoğlu

Uzm. Dyt. Sinem Nergizoğlu

17.08. 1983 Ankara doğumlu Sinem Nergizoğlu 2001 yılında Etimesgut Anadolu Lisesinden mezun olduktan sonra Erciyes Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü kazanmıştır. 
2005 yılında aynı üniversiteden mezun olarak Ankara’da çeşitli kurumlarda yönetici kurum diyetisyeni olarak çalışmıştır. 
Bitirme tezini ‘Huzurevlerinde beslenme’ konusunda hazırladı. 

2007 yılında Mustafa Kemal Üniversitesi’ne kadrolu diyetisyen olarak atanmıştır ve halen görevine devam etmektedir.. 
2011 yılında Mustafa kemal Üniversitesi Gıda Mühendisliği’nde beslenme üzerine yüksek lisansa başlamış ve eğitimine devam etmektedir. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır