Kilo kontrolünde uykunun önemi

Kilo kontrolünde uykunun önemi

Kilo kontrolünü ilgilendiren birçok konu bulunmaktadır. Metabolik durum, beslenme ve egzersiz bunlardan bazıları. Bu sıralamaya birçok insanın dahil etmediği ama oldukça önemli olan bir konu daha var. Uyku!

Bedeniniz kendi içerisinde hiç şaşmayan bir saate sahiptir. Bu saatin kontrol ettiği şeylerden biri de hormonlar. Sirkadyen ritm olarak adlandırılan bu mekanizma gece saatlerinde büyüme hormonu salınımını düzenler. Büyüme hormonu doğrudan kortizol hormonu düzeyiyle alakalıdır. Dolayısıyla uykunun erken döneminde pik yapan ve kortizol salınımını baskılayan büyüme hormonu, kan glukoz düzeylerini değişitirir. Araştırmalarla kanıtlanmasa da kötü uyku sebepli azalan büyüme hormonu salınımının insülin direnciyle alakalı olabileceğini düşünüyorum. Ayrıca gece uykusuzluk ve açlık sebepli beslenme ilişkisi insülin direncini daha fazla derinleştiren bir diğer etken.

Düzensiz uykunun metabolizma üzerindeki bazı etkileri ;

1. Gece geç yatıp, sabah geç kalkmak daha fazla besin alımına neden olur.

2. Kilo verme düzensiz uyku nedeniyle salgılanan bazı hormonları tarafından engellenir.

3. Düzensiz uykudan etkilenen önemli bir hormon ise kortizol hormonudur.

4. Beyne doyulduğu ve yemeyi kesmesi gerektiği sinyalini gönderen leptin hormonudur. Leptin, gece daha az salgılanan bir hormondur.

5. Beyne acıkıldığı sinyalini gönderen hormon ise ghrelin hormonudur. Gece uyumadığınızda ghrelin hormonu daha fazla salgılanır.

6. Yetersiz uyku, günlük fiziksel aktivite miktarını azaltır.

Sonuç olarak az ve kötü uyku, daha aç hissetmenize ve dolaylı olarak daha fazla beslenmenize neden olur. Kötü uyku düzeni kesinlikle birden fazla mekanizmayı bozarak kilo almanıza neden olur. Ama buradan iyi uyku kilo vermeye yardım eder gibi bir sonuç çıkartmak mantıklı olmayacaktır.

İyi uyku sadece sistemlerin daha iyi çalışmasını sağlar. Dolaylı yoldan daha iyi çalışan bir vücut daha hızlı kilo verebilir

Bu makale 17 Eylül 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Adile Doğrul

Dyt. Adile Doğrul, lisans öncesi eğitimlerinin ardından, 2018 yılında Selçuk Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır.  Psiko Diyet Konya Beslenme Ve Diyetetik Zirvesi Kasım 2019 Konya Onkolojide Beslenme Konya Beslenme Ve Diyetetik Zirvesi 2. Gülhane Mikrobiyata ve Fekat Transplantasyon Sempozyumu 1. Ulusal Egzersizde Beslenme Metabolizma ve Performans Sempozyumu Tüba Gıda Güvenliği Sempozyumu İnönü Üniversitesi 7.Ulusal Sağlıklı Yaşam Sempozyumu Acıbadem Üniversitesi Ankara Koku ve Tat Bilimleri Sempozyumu Diyetisyenler İçin Sosyal Medya Kullanımı Konya Beslenme Ve Diyetetik Zirvesi Diyet Ve Vücut İlişkisi Eğitimi Gençlik Durağı Beslenme Ve Diyetetik Semineri Geriatri Diyetisyenliği Kursu Acıbadem Üniversitesi Anne Çocuk Beslenmesi Konya Beslenme Ve Di ...

Etiketler
Kilo alma
Dyt. Adile Doğrul
Dyt. Adile Doğrul
Isparta - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube