Kadınlarda orta yaş sendromu!

Kadınlarda orta yaş sendromu!

Özellikle menopoz başlangıç döneminde görülen kadınların eski güzeeliklerini aradığı,eski enerjilerini özledikleri dönemdir.Hayatta isteyip de yapamadığı şeyler hala varsa bunları başaramamış olmaın verdiği öfke ve huysuzluk kişiyi depresyona sürükleyebilmektedir. Kadınlarda bu başarısızlık duygusu çekilmezdir bu döneme bir de pişmanlıklar eklenmişse iki kat daha sancılı geçirebilmektedirler.Kadında menopozla birlikte cinsel istek azalabilir,vücudunda sarkmalar gözükebilir,yağlanma ve ciltte lekeler saçta beyazlar belirir… Duygular karışıktır, yoğundur…Bayanlar bunun geçici bir dönem olduğunun çoğu zaman farkında değildir. Hormonal değişimlerden dolayı beliren fiziksel ve ruhsal farklılıklar bayanlarda da erkeklerde olduğu gibi hayatlarıyla alakalı ciddi kararlar almaya itebilir.Bu kararlar her zaman doğru kararlar olmayabilir. Kendilerini eskisi kadar beğenmedikleri için eşlerinin de onları aynı şekilde beğenmediklerini düşünürler bu da partneriyle arasında bir soğukluğa yol açabilmektedir. Aynı şekilde eskiden hissettiği cinsel istek ve arzuyu şu an hissedemiyor olması da kadının eşine olan bağlılığını azaltabilmektedir. Bu sebeplerden dolayı boşanmalar bu dönemde artış gösterebilmektedir.

Kadınlar erkeklere göre biraz daha şanslı…Erkekler orta yaşı daha ağır şartlarda atlatıyorlar yalnız hissetmeler,ölüm korkuları,gelecek kaygısı kadınlarda daha az gözlemlenmektedir.

Kadınlarda menopoz döneminde  çeşitli sağlık problemleri (kalp,kolestrol,romatizma,şeker,tansiyon) meydana gelmeye başladığı için kaygı ve depresyona eğilimli kadın zihni bir anda kendini tam da bu duygulanımın içinde bulmaktadır.Yaşlanmayı inkar eden bir grup orta yaşlı kadın kendini estetik cerrahların kapısında bulur.

Bu dönemi daha kolay daha sağlıklı geçirebilmek adına kadınlar eşleri ya da partnerleri ile duygusal paylaşımlarını arttırmalılar,küçük seyahatlere gitmeli,yeni hobiler edinmelilerdir.Spor,yoga,pilates, ve sağlıklı beslenmeyi hayatlarına katarak orta yaşın getirdiği ağırlığı en aza indirmeye çalışmalılar.Aslında bu dönemin o kadar da kötü bir dönem olmadığı algısı yaratılmalıdır.

Uzman bir psikolog tarafından kişinin bu dönemi daha mutlu geçirmesi sağlanabilir.Psikoterapilerde kişinin hayatının bu döneminden de keyif alması sağlanmalı,menopozun bir bitiş değil bir başlangıç olduğu bilinci kişiye aktarılmalıdır.Depresyon,kaygı,güven eksikliği,cinsel isteksizlik,enerji kaybı gibi durumlara yoğunlaşılmalı kişinin ruh sağlığı en iyi noktaya getirilmek üzere terapi hedefleri belirenmelidir.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Sinem Özer Yaprak

Bahçeşehir Üniversitesi 2013 İngilizce Psikoloji bölümünü Burslu olarak bitirdim. Hemen ardından Üsküdar Üniversitesi Klinik Psikoloji bölümünde yüksek lisansımı derece ile bitirdim. Çocukluk Çağı Travmalarının Obsesif Kompulsif Bozukluk Üzerindeki Etkisi başlıklı tezim için 200'e yakın kişi ile çalıştım.  Prof.Dr.Hakan Türkçapar 'dan Kognitif Davranışçı Terapi Eğitimlerimi aldıktan sonra Dr.Alp Karaosmanoğlu 'nun verdiği Şema Terapi eğitimlerimi tamamladım.ISST onaylı Şema Terapisti belgemi aldıktan sonra şimdilerde Dr.Psk.Sevinç Göral Alkan'dan süpervizyon almaktayım. Aynı zamanda otizmli bireyler için Uygulamalı Davranış Analizi (UDA) Applied Behavior Analysis (ABA) eğitimlerimi sevgili hocam Nicky Nükte Altıkulaçtan aldım.  Öğrenciliğim boyunca çeşitli hastane ve kliniklerde ( İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Faultesi Psikiyatri ...

Etiketler
Menepoz
Uzm. Kl. Psk. Sinem Özer Yaprak
Uzm. Kl. Psk. Sinem Özer Yaprak
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube