Kadınlarda cinsel isteksizlik ve nedenleri

Kadınlarda cinsel isteksizlik ve nedenleri

Cinsel İsteksizlik Bozukluğu bir diğer adı ile Frijidite özellikle uzun soluklu ilişkilerin en büyük problemlerinden bir tanesidir.Evliliğin ya da ilişkinin ilk yıllarında kadın ve erkek daha aceleci daha heyecanlı daha istekli ve keyifli bir şekilde sevişmek isterlerken son zamanlarda kadının kendini geri çekmesi,yatağa sadece uyumak için giriyor olması,birlikte olmak için ilk adımı atmaması ile kendini belli eden bir durumdur.

Kadın ve erkeklerde çeşitli sebeplere dayanabilen cinsel isteksizlik kadınlarda şu sebeplere dayanıyor olabilir;

Partnerinin erken boşalma problemi var ise kadın ilişkiden soğumuş ve isteksiz hale gelmiş olabilir.

Dış görünüşü ile barışık olmayan,eşleri tarafından da eleştirilen kadınlar cinsel performanslarında düşüş yaşamakta,özgüvenlerinde azalma yaşamaktadırlar ve bu durum da yine cinsel isteksizliğe yol açmaktadır.Ergenlik döneminde başlayan isteksizlik ve snradan gelişen isteksizlik olarak bu durumu ikiye ayırmaktayız.

Günlük hayatında aşırı strese maruz kalan bayanlar, evi dinlenme yeri, uyuma ve kendini dinleme mekanı olarak kabul eden bayanların sexe karşı ilgisi azalmasa bile yorgunluğun ve zihnin doluluğunun verdiği bunaltı ile sex öncelik olmaktan çıkmaktadır.Kadın saatlerce trafik çekip geldiği evinde yemeği ve temziliği halletikten sonra da kendi özbakımını yapıp köşeye çekilmek de istiyor olabiliyor çoğu zaman.Bu nedenle cinsel istekten şikayetçi olan partneri her açıdan eşine yardımcı olmakla yükümlüdür.

Kullandığı ilaçlar da çoğu zaman kadınların cinsellikten uzaklaşmasına yol açabilmektedir. Özellikle antidepresanlar ve doğum kontrol haplarının bu konudaki yan etkileri bilinmektedir.

Ruhsal durum cinsellik üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.Depresyondaki kadınlar aynı zamanda adet düzensizlikleri ile karşılaşabilmektedirler. Ancak depresyondayken beynin ihtiyacı olan hormon olan serotonini dışardan takviye ile aldığımız zaman libido azalması daha da artabilmektedir.

Vajinismus da bir diğer cinsel isteksizlik ana unsurlarındandır.Kişi daha önce vajinismus yaşayıp atlatmış olsa bile o dönemden kendine kalan bir takım hasarlar olabilmektedir.Halihazırda vajinismus olan bayanlar keza aynı şekilde hem korku hem utanç hem de başarısızlık beklentisi içesinde olduklarından dolayı cinsel yakınlaşmaya karşı durmaya çalışılar.

Geçmişte cinsel travması olan bayanlarda cinsel isteksizlik yaşama ihtimalı oldukça yüksektir.Kadınların eşleriyle geçinememesi de aynı şekilde probleme yol açan etmenlerdir.Yeni bebek sahibi olan çifterde ,yakın zamanda kayıp yaşamış kişilerde,dini konular üzerinde çok yoğun düşünen kişilerde yine cinsel isteksizlik bozukluğu görülmektedir.

Fizkiksel sağlık problemi yaşayan kadınlarda ve menepoza girmiş kadınlarda da libido azalması yaşanır.Hastalıkların sonu yok elbette…Rahmin alınmış olması,tiroit rahatsızlıkları,lohusalık,şeker,tansiyon gibi bir çok hastalık dolayısıyla kişiler kendilerini geri çekerler.

Cinsel İsteksizlik Probleminin çok büyük bir kısmı psikolojiktir.Gerek erkekler gerek kadınlar için sorunun çözümü psikoterapi seansları ile mümkündür. Bu sorunu yaşayanlara aile ve çift terapisine başvurmalarını önermekteyim.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Sinem Özer Yaprak

Bahçeşehir Üniversitesi 2013 İngilizce Psikoloji bölümünü Burslu olarak bitirdim. Hemen ardından Üsküdar Üniversitesi Klinik Psikoloji bölümünde yüksek lisansımı derece ile bitirdim. Çocukluk Çağı Travmalarının Obsesif Kompulsif Bozukluk Üzerindeki Etkisi başlıklı tezim için 200'e yakın kişi ile çalıştım.  Prof.Dr.Hakan Türkçapar 'dan Kognitif Davranışçı Terapi Eğitimlerimi aldıktan sonra Dr.Alp Karaosmanoğlu 'nun verdiği Şema Terapi eğitimlerimi tamamladım.ISST onaylı Şema Terapisti belgemi aldıktan sonra şimdilerde Dr.Psk.Sevinç Göral Alkan'dan süpervizyon almaktayım. Aynı zamanda otizmli bireyler için Uygulamalı Davranış Analizi (UDA) Applied Behavior Analysis (ABA) eğitimlerimi sevgili hocam Nicky Nükte Altıkulaçtan aldım.  Öğrenciliğim boyunca çeşitli hastane ve kliniklerde ( İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Faultesi Psikiyatri ...

Etiketler
Cinsel ilişki korkusu
Uzm. Kl. Psk. Sinem Özer Yaprak
Uzm. Kl. Psk. Sinem Özer Yaprak
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube