Panik bozukluk

Ölüyormuş gibi hissettiğiniz, hemen acile gitmek istediğiniz ve o düşüncelerden çıkamadığınız bir an düşünün. Belki yaşantıladınız, belki çevrenizden duydunuz. Tahmin edebileceğiniz üzere yaşantılananlar Panik atakları çağrıştırıyor değil mi? Peki bu yaşanan atakların getirdiği durumun asıl adı ne?

Panik bozukluk

Panik ataklar ile yaşantılanan bu bozukluğun ismi Panik Bozukluk'tur.

Panik bozukluk, belirli bir durumla ilişkili olmayan sık yaşanan panik ataklar ve bu panik atakların tekrardan yaşanacağına dair duyulan endişe ile ilişkili bir bozukluktur.

Panik bozukluğun iki temel özelliği; atağın kendisi ve atağın tekrarlanacağı hissidir.


Panik bozukluğun yaygın belirtileri ise;
- Çarpıntı, kalbin kuvvetli ya da hızlı atması
- Göğüs ağrısı
- Terleme
- Nefes darlığı
- Soluğun kesilmesi
- Baş dönmesi, sersemlik, düşecek ya da bayılacak gibi olma
- Uyuşma ya da karıncalanma
- Üşüme, titreme ya da ateş basması
- Bulantı ya da karın ağrısı
-Kendini ya da çevresindekileri değişmiş, tuhaf ve farklı hissetme
-Kontrolünü kaybetme ya da çıldırma korkusu
-Ölüm korkusu
gibi belirtiler yaşantılanmaktadır.

Panik atağı korku sisteminin yanlış ateşlenmesi olarak da düşünebiliriz.

Bedende yaşanan belirtiler kişi tarafından anlaşılmaya çalışılır ama belirtiler açıklanamaz. Bu durumda diğer inançlara yol açarak korku sistemi ateşlenmektedir. (Ölüyorum, kalp krizi geçiriyorum vs.)

 

Panik bozukluğun tedavisinde ilaç tedavisi ve Bilişsel Davranışçı Terapi yönteminin etkinliği belirtilmektedir (Pollack ve ark. 2003). Yan etkisinin olmaması, ilaç kullanmayı reddeden bireylerde uygulanabilir olması ve terapi süreci tamamlandıktan sonra da tedavinin olumlu etkilerinin devam etmesi gibi noktalarda da Bilişsel Davranışçı Terapi’nin etkinliği görülmektedir (Nadiga ve ark. 2003).

Psikolojik rahatsızlıklar, yaşantılayan kişi için oldukça zor ve karmaşık bir dönem yaratabilir. Panik bozukluk da diğer psikolojik bozukluklar gibi tedavisi olan ve tedavi edilebilir bir bozukluktur.

Yaşadığınız benzer sıkıntılar varsa ve bu sıkıntılar günlük yaşamınızı, işlerinizi, düşünce ve duygularınızı etkiliyorsa bir uzman desteği almayı ihmal etmemek önemlidir.

 

Kaynakça:

Kring, Ann M., Johnson, Sheri L. (2014) “Abnormal Psychology: DSM-5 Update” Wiley Press.

Köroğlu, E. ve Bayraktar, S. (2014). Kişilik Bozuklukları. Ankara: HYB Yayıncılık.

Nadiga DN, Hensley PL, Uhlenhuth, EH (2003) Review of the long-term effectiveness ofcognitive behavioral therapy compared to medications in panic disorder. Depress Anxiety, 17:58–64.

Pollack MH, Allgulander C, Bandelow B, Cassano GB, Greist JH, Hollander E et al. (2003)WCA recommendations for the long-term treatment of panic disorder. CNS Spectr, 8(suppl 1):S17-S30.

Bu makale 27 Şubat 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog  Damla Gülmez

Lisans eğitimini Ankara Ufuk Üniversitesi Psikoloji bölümünü onur derecesi ile mezun olarak tamamlamıştır. Lisansüstü eğitimini Antalya Bilim Üniversitesi Klinik Psikoloji Tezli Yüksek Lisans programında "Genç Yetişkinlerde Duygu Düzenleme Güçlüğü ve Erken Dönem Uyumsuz Şemaların Alkol Kullanımı Üzerindeki Yordayıcı Etkisi" başlıklı tezi ile yüksek onur öğrencisi olarak tamamlamıştır. Lisans eğitimi boyunca Özel Boylam Psikiyatri Hastanesi’nde (AMATEM ve Psikiyatri) yaptığı staj süresince çeşitli eğitimler alarak vizitelere katılmıştır. Çeşitli kurumlarda stajyer psikolog olarak görev almıştır, alana yönelik sempozyum ve kongrelere katılım sağlamıştır. Eğitimini tamamladıktan sonra özel bir terapi merkezinde çocuk, aile ve bireysel psikoterapi alanlarında test uygulamaları yaparak görev hayatına başlamıştır. 2 yıl süresince Ankara’da bulu ...

Etiketler
Panik atak belirtileri
Klinik Psikolog  Damla Gülmez
Klinik Psikolog Damla Gülmez
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube