Kadınlar için büyük sorun 'büyük memeler'

Kadınlar için büyük sorun 'büyük memeler'

Meme küçültme ameliyatında ( redüksiyon mammoplasti ) seçilecek teknik, memelerin büyüklüğüne, şekline, sarkma derecesine ve cerrahın tecrübesine bağlı olarak değişir.

İleri derece de büyük meme, estetik bir sorun olmaktan çıkıp ciddi bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Normalden büyük olan memeler ( makromasti, gigantomasti ) kişiye psikolojik bir takım rahatsızlıkların yanı sıra, büyük memelerin ağırlığına bağlı olarak; omuzlarda sütyen askısı izlerinden dolayı çöküklük, sırt ağrılari, sarkık memenin altında sürekli terlemeye bağlı kaşıntı, pişik ve kötü kokuya neden olmaktadır.Op. Dr. Tepeli:  Büyük memeler beraberinde bir çok sorunu da getirir;  örneğin, memelerin ağırlığı ve sarkıklığı, kadında sırt ve boyun ağrılarına neden olabilir, kamburluğa dahi yol açabilir" şeklinde konuştu.

Büyük meme sorunu olan kadınlar neden ameliyata başvurur?

Küçük memeli kadınlar çoğu zaman büyük memelere sahip olmak ister. Ancak bu durum, memesi büyük olan kadınlar için biraz daha farklı. Bazı kadınlar memeleri büyük olduğundan dolayı ağrı çeker. Günümüzde birçok kadın, doğumun da etkisiyle daha da büyüyen memelerini küçültmek amacıyla ameliyat olmak istiyor. Meme küçültme ameliyatları, büyütme ameliyatlarından daha uzun sürer. Hastalar hekime daha çok sırt, boyun ağrısı ve postür bozukluğu şikayetleriyle başvurur.

Büyük memenin sağlığa olumsuz etkileri nelerdir?

Büyük memeli kadınlar birçok problemle karşılaşırlar. Örneğin, memelerin ağırlığı ve sarkıklığı, kadında sırt ve boyun ağrılarına neden olabilir, kamburluğa yol açabilir. Sütyenin kol sinirlerine baskı yapmasına bağlı uyuşmalar olabilir. Nefes almada güçlük çekilebilir. Meme derisi ile göğüs derisinin devamlı birbirine sürtünmesi sonucu meme altı oluğunda pişikler olabilir, yaralar açılabilir ve günlük fiziksel aktiviteler sınırlanabilir. Ayrıca bu sorun giysi seçimi konusunda zorluk yaratırken, kadının kendini beğenmemesi de sosyal ve psikolojik sorunlara sebep olabilir. Meme küçültme operasyonuyla; göğüslere doğal bir görünüm kazandırılır, bu sorunlar ortadan kaldırılır ve kişinin yaşamı kolaylaşır.

Normalden büyük ve sarkmış memeleri daha küçük boyuta getirmek için yapılan meme küçültme ameliyatı ( redüksiyon mammoplasti ), ameliyat olmasının yanında, hastaya fiziksel bir rahatlama sağlar, kişinin nefes alması düzene girer, hareket kabiliyetini arttırır. Meme küçültme ameliyatı sonrasında sağlık problemleri düzeldiği gibi kişinin iş ve sosyal hayatına da katkıda bulunur.

 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mehmet Akgün Tepeli

Op. Dr. Mehmet Akgün Tepeli 1976 Konya’da doğmuştur. İlk - Orta - Lise öğrenimini Konya' da tamamladıktan sonra, 1995 yılında İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitimine başlamıştır ve 2001 yılında Üniversite eğitimini tamamlamıştır. Daha sonra sonrasında İstanbul Dr.Yıldırım AKTUNA Tıp Merkezinde görev yapmıştır. 2003 Yılında İzmir Tepecik SSK Hastanesinde 3.Cerrahi kliniğinde ihtisasına başlamıştır. 2008 Yılında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Endoskopi-Kolonoskopi eğitimi almış olup, ardından 2009 yılında Obezitenin cerrahi tedavi uygulamaları ile ilgili Amerika’da ki Cleveland Clinic’te çalışmalara katılmıştır. 2010 – 2011 yılları arasında Erzincan Devlet Hastanesinde mecburi hizmet görevini tamamlamıştır ve bu süreçte Doğu Anadolu Bölgesi’nde ilk kez yapılan Laparoskopik Sleeve Gastrektomi ameliyatını gerçekleştiren cerra ...

Op. Dr. Mehmet Akgün Tepeli
Op. Dr. Mehmet Akgün Tepeli
Kırklareli - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube