Diyabet hastalarında alkol-dışı yağlı karaciğer hastalığı, iki kat ölüme neden oluyor

Diyabet hastalarında alkol-dışı yağlı karaciğer hastalığı,  iki kat ölüme neden oluyor

www.medscape.com dan Liam Davenport un haberine göre; geçen hafta (Mart-2017 başı) yapılmış olan Birleşik Krallık 2017 Diabet Profesyonelleri Konferansında sunulan bildiride, 130.000 tip 2 diabetli hastalarda alkol-dışı yağlı karaciğer hastalığının bulunmasının ölüm riskini iki misli arttırdığı belirtildi. Bununla beraber obez kişilerde kalp-damar hastalığından, karaciğer kanserinden ve kanser dışı nedenlerden dolayı ölüm riskini de arttırdığı vurgulandı. Alkol-dışı yağlı karaciğer hastalığının obezite ile birlikteliğine de vurgu yapılan çalışmada, obezitenin önlenmesine yönelik yapılan her uğraşın bunu geriye döndürebileceğine dikkat çekildi.

Yapılan çalışmanın vaka boyutuna bakıldığında (130.000 kişi) alanında bu kapsamdaki tek çalışma olduğu göze çarpmaktadır. Alkol-dışı yağlı karaciğer hastalığının ciddiyetinin artmasıyla ölüm riskinin de arttığına işaret edilmektedir.

Dolayısıyla çalışmada da belirtildiği gibi obezitenin yaşamı zorlaştırıcı, kısaltıcı unsurlar içerdiği daha belirgin hale gelmektedir. Tüm dünyanın sorunu olan obezite süratle insanoğlunu felakete sürüklemektedir.
Bu yüzden obez kişiler olayın erkenden farkına varmalı ve geri dönüşümsüz yollara girilmeden önlem alınmalıdır.
İşe olayı kabul ederek hayat tarzı değişikliğini yapma iradesi ortaya koyarak başlamak lazım. Biz obezite ile savaşan sağlık profesyonelleri obez kişilerin her zaman yardımcısı olmaya hazırız.

Sağlıkla ve FİT kalın….

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Cemalettin Camcı

Prof. Dr. Cemalettin Camcı,1968 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde,1985 yılında başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak, 1991 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1992-1998 yılları arası Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sırasında Norveç Hükümeti ile Türk Hükümeti arasındaki Kültürel Değişim Anlaşması çerçevesinde verilen bursu kazanarak Norveç’in tek transplantasyon merkezi olan Rikshospitalet-Oslo’da 1995 yılında 4 ay süreyle çalışmıştır. Uzmanlık eğitimi sonrasında, Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 4 yıl süre ile uzman doktor olarak görev almıştır. Daha sonra Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalına Yardımcı Doçent olarak atanan Prof. Dr. Cemalettin CAMCI, ...

Etiketler
Obezite tedavisi
Prof. Dr. Cemalettin Camcı
Prof. Dr. Cemalettin Camcı
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube