Doktorsitesi.com

Suyun önemi...

Op. Dr. Erol Vural
Op. Dr. Erol Vural
11 Ağustos 201595 görüntülenme
Randevu Al
Suyun önemi...

Su, insan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli öğedir. İnsan, besin almadan haftalarca canlılığını sürdürmesine karşın, susuz ancak birkaç gün yaşayabilir. İnsan, vücudundaki karbonhidrat ve yağın tümünü, proteinlerin yarısını, vücut suyunun ise %10 ‘unu yitirdiğinde yaşamı tehlikeye girer. Vücut suyunun %20 oranında eksilmesi ölümle sonuçlanır. Vücut yağı, vücut kasına göre daha az su içerir. Kaslı erkekler kadınlara göre daha fazla su taşırlar. Zayıf bireylerin yağ dokuları az olduğundan daha fazla su miktarına sahiptirler. Ortalama insan vücudunda 38-46 litre su bulunur. 

SUYUN VÜCUTTAKİ İŞLEVLERİ?

Besinlerin sindirim , emilim ve hücrelere taşınmasını, besin öğlerinin hücrelerde metabolizmaları sonucu oluşan ögelerin atılmak üzere akciğer ve böbreklere taşınıp dışarı atılması, vücut ısısının denetimi, eklemlerin kayganlığının sağlanması ve elektrolitlerin taşınması

Vücuttaki su oranının yeterli düzeyde tutulması yaşamsal önem taşıdığından vücuttan kaybolan miktarlarda su alınması zorunludur. Normal koşullarda atılan ortalama 2.5lt su besinler, içecekler ve metabolik olarak karşılanır.

YETERLİ SU İÇTİĞİMİZE VÜCUDUN YANITI?

 • Yeterli sıvı aldığımızı bilmenin en kolay yolu idrar rengine bakmaktır.

• Yeterince su içiyorsak, idrarımız berrak ya da açık/soluk sarı olacaktır.

• Koyu sarı, yeterli su içmediğimiz anlamına gelir.

• Yeterli su içenlerin genellikle barsak hareketleri daha rahattır.

• Kabızlık, yeterli su içmediğimiz anlamına gelebilir.

OBEZİTE CERRAHİ HASTALARINDA SU TÜKETİMİ?

 Obezite Cerrahi hastalarında sıvı alımı uzayan ve sıcak yaz günlerinde artış göstermelidir.  Çok sıcak havalarda vücut normal ısısının sağlanması için daha fazla su harcar. Vücudumuzdaki sıvı dengesini normal düzeylerde tutmak için mutlaka günde en az 8 bardak su içimi önemlidir. Bariatrik cerrahi hastalarında sıvı alımını sadece su ile karşılamamız çok mümkün olmamaktadır. Süt, ayran, çorba, komposto ve bir miktarda olsa katı besinlerle sıvı alınması desteklenir. Ancak kafein içeren kahve, çay ve diğer içecekler sıvı gereksinimini karşılasa dauygun su kaynakları olarak sayılmaz. Örneğin kafein içeren kahve içildiğinde su alırsınız, ancak diüretik etkisinden dolayı daha fazla idrar çıkışı yaparak daha fazla sıvı kaybedersiniz. Obezite cerrahi hastaları su tüketimini arttırmak için suyun içerisine birkaç damla limon- nane yaprakları ve taze meyveler ilave ederek sularına aromatik tatlar katabilir. 

Etiketler

Obezite tedavisiObezite ameliyatıObezite tedavi yöntemleriObezitenin zararlarıObezitenin riskleriObezite oluşumuTüp mide ameliyatıObeziteden kurtulmakObezite ameliyatı sonrasıObezite ameliyatı sonrası beslenmeObezite cerrahisi sonrası beslenmeTüp mide ameliyatlarıObezite sıklığıObezite oranıObezite tipleriObezite tanısıObezite çeşitleriObezitenin oluşumuObezite etkenleriObezite ilaçla tedavisiTüp mide ameliyatı riskleriTüp mide ameliyatı başarısıDiyetisyenMini gastrik bypassMini gastrik bypass avantajlarıMini gastrik bypass komplikasyonlarıSleeve gastrektomiSleeve gastrektomi komplikasyonlarıTüp mide hakkındaTüp mide ameliyatında stapler hattı kaçaklarının tedavisiDiyetteyken yapılan hatalarDiyete başlamakDiyet yaparken selülit nasıl azalırDiyetistenDiyetisyen kontrolüDiyetisyene gidiyorumDiyetisyenlerin istediği tahlillerTüp mideDiyetistyenDiyetisyen kontrolünde kilo verilmesiDiyetisyen kontrolünde kilo kaybıMini gastrik bypass ameliyatıSleeve gastrektomi sonrasi sarkmalarin duzeltilmesiTüp mided ameliyatıTüp mide ameliyatı ile zayıflamaSleeveTüp mide ameliyatı ne demektirTüp mide ameliyatı kimlere uygulanırTüp mide ameliyatı hangi durumlarda uygulanırTüp mide ameliyatı zararlarıTüp mide ameliyatı kimlere önerilirTüp mide ameliyatı kimlere yapılırTüp mide ameliyatı nasıl uygulanırTüp mide ameliyat süresiTüp mide ameliyatı obezitede kesin çözüm müdürTüp mide ameliyat riskleriTüp mide ameliyatında anesteziSleevegastrektomi (tüp mide) obezite cerrahisiSleeve gastrectomy nedirGlp1

Yazar Hakkında

Op. Dr. Erol Vural

Op. Dr. Erol Vural

Op. Dr. Erol Vural, 1974 yılında Kırşehir'de dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul eğitimini Kırşehir Cacabey İlköğretim Okulu'nda tamamlayan Dr. Vural lise eğitimini ise Ankara Aydınlıkevler İnönü Anadolu Lisesi' nde aldı.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır