Şeker hastalığı (diabet) tedavisinde ameliyat herkese uygulanıyor mu? kimler bu ameliyatlar için uygun adaydırlar?

Gerek obezitenin gerekse de Diabetin cerrahi ile tedavi edilmesi mümkündür. Bunun için bazı kriterlerin uygun olması ve onay alınması gerekmektedir.

Şeker hastalığı (diabet) tedavisinde ameliyat herkese uygulanıyor mu? kimler bu ameliyatlar için uygun adaydırlar?

ŞEKER HASTALIĞI (DİABET) TEDAVİSİNDE AMELİYAT HERKESE UYGULANIYOR MU? KİMLER BU AMELİYATLAR İÇİN UYGUN ADAYDIRLAR?

Herşeyden önce Tip-II yani erişkin tip şeker hastalığı olan hastalar içindir bu cerrahi tedavi seçenekleri. Çünkü Tip-1 Şeker hastalığı dediğimiz çocukluk çağında başlayan şeker hastalığında, malesef pankreas bezi kan şekerini düşüren İNSÜLİN hormonunu salgılayamamakta ve dışardan İNSÜLİN verilmedikçe yaşam mümkün olamamaktadır. Tip-II eirşkin tip diabette ise insülin salgılanmakta ama çeşitli nedenlerle DİRENÇ sözkonusu olmaktadır.

  • Metabolik Cerrahi, Tip-2 Diabeti  ve class III obesitesi  olan hastalarda  (BMI ≥40 kg/m2)  şeker kontrolüne bakılmaksızın önerilmekte ve yapılmaktadır.
  • Class II obesite yani  (BMI 35.0–39.9 kg/m2) arasında olan hastalarda, yeterli hayat tarzı değişiklikleri ve uygun tıbbi tedaviyle düzelmeyen hastalarda ENDOKRİNOLOJİ ONAYI ile yapılabilmektedir. 
  • BMI (Body Mass Index) yani Vücut Kitle İndeksini kolayca hesaplamak mümkün. Boyunuzun karasini alıyor yani örneğin 1.70 m boyunda olan bir kişinin vücut yüzey metrekaresi; 1.70X1.70=2.89 metrekare. Vücut ğırlığı da 120 kg olsun. 120 kg/2.89 m2 = 41.5 kg/m2 BMI.
  • Francesco Rubino et al. Metabolic Surgery in the Treatment Algorithm for T2D. Diabetes Care 2016;39:861–877 | DOI: 10.2337/dc16-0236 

Bu makale 30 Mayıs 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Can Keçe

Doç. Dr. Can KEÇE, 1973 yılında doğmuştur. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamladıktan sonra Genel Cerrahi uzmanı olmuş, 2007 yılında da Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanlığı unvanını almıştır.

Doç. Dr. Can KEÇE, Trabzon Merkez'de bulunan Medical Park Trabzon Hastanesi'nde hastalarına hizmet vermektedir.

Prof. Dr. Can Keçe
Prof. Dr. Can Keçe
Trabzon - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube