Jinekomasti (erkeklerde anormal meme büyümesi)

Jinekomasti (erkeklerde anormal meme büyümesi)

Erkeklerde kadın tipi meme büyümesidir ve Yunanca jineko (kadın) ve masti (meme) kelimelerinin birleşmesinden oluşturulmuştur. Bu sorun 3 şekilde meydana gelir. 

1) Sadece meme dokusunun artışı olabilir.

2) Sadece meme etrafındaki yağ dokusunun artışı olabilir veya

3) Hem meme hem de yağ dokusu bir arada da görülebilir. Hangi büyümenin soruna neden olduğunu anlamak için, muayene, Ultrason veya MR yapılabilir.

Sanılanın aksine çok sık görülen bir problemdir. Sebebi tam olarak bilinmemekle beraber, birden çok sebebi olabileceği düşünülmektedir. Hormon problemleri, karaciğer ya da tiroid hastalıkları, kullanılan bir takım ilaçlar gibi onlarca neden erkekte meme büyümesine neden olabilir.  Eğer böyle bir sıkıntı varsa sosyal yaşantı olumsuz etkilenebilir. Erkelerde meme büyümesi nedeniyle, öz-güven eksikliğine dayalı bir psikolojik gelişim süreci ortaya çıkabilir. Sıklıkla gençlerin aktivitelerini, giyim kuşamlarını etkilemeye başlayabilir, sosyal bir probleme dönüşebilir (bol kıyafetler giymek, duruş bozukluklarına yol açmak, denize ve havuza girmekten kaçınmak vb.).

Erkeklerde meme büyümesi probleminden kurtulabilmek için ameliyat dışında bir çözüm yöntemi şu an için yoktur. Satılan bir takım ürünlerle bu sorundan kurtulmaya çalışmak daha da olumsuz sonuçlara neden olabilmektedir. Ayrıca kişi sporunda ve vücuduna çok iyi de bakıyor olsa, o bölgede ki inatçı yağları atmada vücut yeterli olmayabiliyor. Yani spor yaparak bitkisel ilaçlar ve buna benzer ameliyat dışı işlemler meme büyümesini gidermeyecektir. Tek çözüm ameliyat olmaktır.

Erkeklerde meme küçültme işlemi için günümüzde farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Meme büyümesinin oluşumuna hangi tip doku neden olmuşsa, buna göre uygulanan tedavinin biçimi değişiklik gösterecektir. Ama liposakşın tedavisinin jinekomasti için özel bir yerde durduğunu söylemek gerekir. Hem meme dokusu hem de yağ dokusu birlikte büyüme gösteriyorsa, bu durumda liposuction tek başına çok önemli sonuçlar alınmasına vesile olmaktadır. Ancak sadece meme dokusu gelişmiş ise liposuction pek bir etki etmeyecektir. Böylesi bir durumda bir miktar meme dokusu çıkarılmalıdır.

Operasyon için kullanılacak anestezi yöntemi değişebilir. Genel anestezi tercih edilebileceği gibi, hafifçe sakinleşmeye ve bölgenin uyuşturulmasına izin veren sedasyonla lokal anestezi yöntemi de uygulanabilir. Sadece lokal anestezi çoğu zaman önerilmez. Operasyon süresi ortalama 2 saat olup, hasta aynı gün ya da 1 gün sonra taburcu edilebilir. Operasyondan sonra 2 gün sonra birçok günlük aktivite rahatlıkla yerine getirilebilir. Ameliyat sonrası 3-6 hafta korse kullanımı gerekir. Aktif spora bir aydan önce başlamanız mümkün olmaz. İkinci haftadan sonra havuz ve denize girmeye müsaade edilir. 6 hafta süreyle de buhar banyosu, sauna, solaryum gibi ödeme yol açabilecek faktörlerden kaçınmaya çalışılır.

Jinekomasti ameliyatında liposuction ile bu işlem yapılırsa zaten herhangi bir iz kalması mümkün değildir. Ama kesi izi neredeyse görülmeyecek düzeydedir ve operasyon sonucu kişinin kendine güvenini geri kazandıracak kadar başarılıdır.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Eksal Kargı

Prof. Dr. Eksal Kargı, 1967 yılında Ordu’da dünyaya gelmiştir. Tıp eğitimini Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde tamamladı.Tıpta Uzmanlık Sınavı'nda sınavı sonucunda Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne dereceyle girdi ve Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanlık eğitimini aldı. Uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra aynı yerde uzman doktor unvanı ile çalışmaya başladı. 2000 yılından itibaren, (eski Zonguldak Karaelmas Üniversitesi) Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi’ nde öğretim üyesi olarak görev almaktadır. Prof. Dr. Kargı, 2000 yılında 'Yardımcı Doçent' , 2005’ yılında 'Doçent' ve 2010 yılında ise Profesör olmuştur. Bunların yanında, 2011'de El Cerrahisi; 2012'de ise Ağız, Yüz ve Cene Cerrahisi uzmanlıklarını da tamamlamıştır. Prof. Dr. Kargı, Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği’ tarafı ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Prof. Dr. Eksal Kargı
Prof. Dr. Eksal Kargı
Zonguldak - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube