Baş ve boyun kanserleri

Baş ve boyun kanserleri

Yüz, dudak, ağız içi (dil, yanak, ağız tabanı, damak, diş etleri), burun, sinüsler, yutak, gırtlak ve boyun bölgesindeki dokulardan köken alan çok farklı kanser türlerini içerir.

Her yaşta görülmekle birlikte orta ve ileri yaşlarda görülme sıklığı artar.

Genetik, kötü beslenme, alkol, tütün, ultraviyole, radyasyon vb birçok faktör kanser gelişiminde rol oynar.

Ele gelen kitleler, iyileşmeyen yaralar, ağrı, çene hareketlerinde kısıtlılık, yutma güçlüğü, ses kısıklığı, ağız kokusu, dişlerde gevşeme ve dökülme, ağız kokusu, burun tıkanıklığı, kanama gibi yakınmalar olduğunda zaman geçirmeden bir uzmana başvurmak gerekir.

Yakınmaların kökenine göre bazı testler yapılır, kesin tanı şüpheli alandan alınan doku örneğinin (biyopsi) patolojik tetkiki ile konur.

Tedavinin planlanmasında plastik cerrah, radyasyon onkoloğu ve tıbbi onkolog rol alır.

Çoğu kanser türü ameliyatla tamamen çıkartılabilir, çevre lenf nodlarıgerekiyorsa temizlenir.

Kanserli dokunun çıkartılması sonucu ortaya çıkan doku eksikliği estetikve fonksiyonel sorunlara neden olabilir (çiğneme, konuşma, yutma güçlüğü gibi). Rekonstrüktif cerrahi ile ameliyat alanına komşu dokular veya vücudun diğer bölgelerinden dokular aktarılarak eksik olan yapılar onarılır.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Cengiz Açıkel

Prof. Dr. Cengiz AÇIKEL, 1982 yılında Ankara GATA Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp öğrenimini 1988 yılında Derece ile bitirmiştir.1989-1991 yılları arasında Erzincan 3. Ordu Karargah Grup Komutanlığı'nda Pratisyen Hekimlik görevi yapmıştır. İhtisasını 1991-1997 yılları arasında Ankara GATA Tıp Fakültesi'nde tamamlamıştır.1997-2000 yılları arasında GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Kliniği'nde Uzman doktor olarak görev yapmıştır. 2002-2003 yılları arasında Amerika'nın Texas Eyaletine bağlı Dallas Şehrinde bulunan 'University of Texas Southwestern Medical Center at Dallas'ta Plastik Cerrahi Ana Bilim Dalı Araştırma görevlisi olarak görev yapmıştır. 2000-2005 yılları arasında GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi, Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniği'nde Yardımcı Doçent Doktor olarak hizmet vermişt ...

Etiketler
Lenf nodları
Prof. Dr. Cengiz Açıkel
Prof. Dr. Cengiz Açıkel
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube