İyi huylu prostat büyümesinde yeni bir yöntem: holep

İyi huylu prostat büyümesinde yeni bir yöntem: holep

Prostat idrar kesesi çıkımında yerleşen, normalde ortalama ceviz büyüklüğünde olan ve sadece erkeklerde bulunan bir organdır.

Sıklıkla 50 yaş üzerinde büyümeye başlar. Büyüdükçe idrarla ilgili şikayetler ortaya çıkar. İdrarda zorlanma, sık işeme, gece İdrara kalkma, bazen kanama gibi semptomlar oluşmaya başlar.

İyi huylu prostat büyümesi olan hastanın şikayetlerine göre öncelik ilaç tedavisi başlanır. İlaçtan fayda görmeyen, yoğun kanaması olan, mesane taşı olan, böbrekte fonksiyon bozukluğu görülen veya ileri derece şikayeti olan hastalara operasyon gereklidir.

50 yaş üzerinde prostata bağlı şikayetleri olan hastaların yaklaşık %20 sine prostat operasyonu yapılmaktadır.

Lazerle kapalı prostat ameliyatı kısaca yaygın bilinen ismi ile Holep ameliyatı yeni nesil bir ameliyat yöntemidir. Holmiyum lazer ile prostat enükleasyonu anlamına gelmektedir. Son zamanlarda kullanımı artmakta olup sayılı üroloji kliniklerinde ameliyat yöntemi olarak tercih edilmektedir.

Özellikle Prostat büyüklüğü 80-100 gr üzerinde olan hastalar için açık ameliyata iyi bir alternatiftir. Açık ameliyatın yan etkilerinden hastaları kurtarmış olmaktadır.

Holep yöntemi kısaca; Prostat kapsülü ile bez yapıları arasına lazer ile girilir. Prostat damarları kontrollü şekilde yakılarak, bezler kapsülden ayrılır. Bütün prostat dokusu tamamen soyulduktan sonra idrar kesesi içine bırakılır. Morselatör ismi verilen bir öğütücü ile minik parçalara ayrılarak dışarı çıkartılır.

Holep yöntemi prostatın tamamen çıkarılmasını sağlamaktadır. Geride kalan doku olmayacağı için prostatın tekrardan büyüme ihtimali oldukça düşüktür.

Daha az kanama görülür.

Ameliyat sonrası takılan sonda hastada daha kısa süreli kalır.

Diğer ameliyat metodlarına göre Cinsel sorunlara daha az neden olur. Sertleşme problemi görülme olasılığı daha düşüktür.

İyi huylu Prostat büyümesine bağlı ameliyat gereken her hasta için Holep yöntemi uygundur. Her hastanın bu yöntemi değerlendirmesini önermekteyiz.

Özel Erciyes Hastanesi’nde Holep yöntemini güvenle uygulamaktayız.

Bu makale 11 Kasım 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Volkan Sabur

Op. Dr. Volkan sabur, 1981 yılında Kayseri’de doğmuştur. İlk, orta ve lise eğitimini Kayseri’de tamamladıktan sonra 2000 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde Tıp eğitimine başlamıştır. 2006 yılında mezun olmuş ve 1 yıl Ordu ilinde pratisyen doktor olarak mecburi hizmet görevi yapmıştır. 2007 yılı Tıpta Uzmanlık Sınavında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı’nda ihtisasa başlamış ve 2013 yılında ihtisası tamamlayarak Üroloji uzman doktoru ünvanını kazanmıştır. Üroloji uzmanı olarak Yozgat ilinde 1 yıl mecburi hizmet görevini yerine getirmiştir.

Evli ve 1 çocuk babası olan Op. Dr.Volkan Sabur, mesleki çalışmalarını Aralık 2014 tarihinden beri
Kayseri'de bulunan Özel Erciyes Hastanesi'nde devam ettirmektedir.

Etiketler
İdrar kesesi
Op. Dr. Volkan Sabur
Op. Dr. Volkan Sabur
Kayseri - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube