İyi huylu prostat büyümesi (bph)

İYİ HUYLU PROSTAT BÜYÜMESİ (BPH)

İyi huylu prostat büyümesi (bph)

İYİ HUYLU PROSTAT BÜYÜMESİ (BPH)

50 yaşının üzerindeki erkeklerin 1/3 ünde meydana gelir. Kötü huylu bir tümör değildir. Bu büyümenin hormonal etki ile meydana geldiği düşünülmektedir. Prostatın iyi huylu büyümesini kanser ile karıştırmamak lazımdır. Oluşum mekanizmaları değişik olup, biri meydana geldikten sonra diğeri onun devamı şeklinde olmaz. Fakat %15 oranında ikisi beraber bulunabilir.

Prostat büyüdükten sonra idrar dış kanalını tazyik ile sıkıştırır, hasta idrarını zorlukla yapar ve hatta zamanla idrarını yapamaz duruma gelir

BELİRTİLER

Önceleri idrar çapı azalır ve idrar akımı yavaşlar. Ayakta veya oturarak idrar yaparken hasta ileriye doğru idrarını yapamaz. İdrar kesik kesik gelir. İdrar damlalar halinde akar. Tam boşalamama hissi oluşur. İdrar hemen gelmez ve bir süre beklenir. İdrar yapma yavaşladığı için idrar yapma süresi uzar. Sık sık idrara çıkılır. Normalde gece ya idrara çıkılmaz veya bir defa kalkılabilir.

Her hastada olduğu gibi hastanın yakınmaları ve ek hastalıkları detaylı değerlendirilir. Alt üriner sistem işeme şikayetlerinin tek sebebi prostat büyümesi değildir. Mesane kasılmasını bozan hastalıklar, şeker hastalığı, nörolojik bazı hastalıklar, idrar borusu darlıkları, enfeksiyonlar da benzer şikayetlere sebep olduğu unutulmamalıdır.

O nedenle hastaların tedavi öncesi detaylı değerlendirilmesi gerekir.

PROSTAT BÜYÜMESİNİN TANISI

İdrar tahlili, ultrasonografi ile mesane, prostat ve böbreklerin detaylı değerlendirilmesi, işeme testi ile idrar akım ölçümü, PSA kan testi temel olarak kullanılan testlerdir. Ultrason ile işeme sonrası mesanede kalan idrar ölçümü mutlaka yapılır.

Ayrıca hastaların kendilerini değerlendirdikleri Uluslararası prostat semptom skoru (IPSS) de şikayetlerin şiddetini değerlendirmede bizlere yardımcı olur

Bazı durumlarda idrar borusunun ve mesanenin endoskopik olarak (kameralı alet) incelenmesi gerekebilir.

AMELİYAT NE ZAMAN GEREKİR?

1.      İlaç tedavisinden fayda görmeyen veya ilaç kullanmayan hastala

2.     İdrar şikayetleri nedeniyle yaşam kalitesi- sosyal hayatı olumsuz etkilenenler

3.      İdrar yapamayıp sonda takılan hastalar

4.      İdrar yolu iltihabı yaşayan hastalar

5.      İdrarını yapamayıp idrar kaldığı için mesanesi veya böbreği bozulmaya başlayan hastalar

6.      İdrar kesesinde taş oluşan hastalar

7.      Prostatı büyüyüp idrara kanaması olan hastalar

Yukarıda yazılı olan durumlar mutlaka cerrahi gereksinimi olan hastalardır. Her hasta kendi özelinde değerlendirilmelidir. Hastaların var olan ek hastalıkları, kullandığı ilaçlar, genel sağlık durumu, ameliyattan beklentileri cinsel yaşamı, sosyal-iş hayatı gibi pek çok faktör göz önünde bulundurulup hastaya en uygun tedavi şekli seçilir.

Bu makale 20 Ekim 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Mehmet Nuri Bodakçı

Doç. Dr.Mehmet Nuri BODAKÇI, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Fırat Üniversitesi Üroloji Kliniği tamamladıktan sonra Üroloji Uzmanı olmuştur.

Doç. Dr.Mehmet Nuri BODAKÇI, İstanbul Bağcılar'da bulunan Medicine Hospital'de hastalarına hizmet vermektedir.


 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
linkedin
Etiketler
Prostat hastalığı
Doç. Dr. Mehmet Nuri Bodakçı
Doç. Dr. Mehmet Nuri Bodakçı
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube