Böbrek taşlarında eswl (şok dalga) tedavisi

Böbrek taşlarında eswl (şok dalga) tedavisi

Taş hastalığı tekrar eden bir sorundur. Öncelikli tedavi sıvı alımının artırılması ve diyetin kişiye özel olarak düzenlenmesidir. Medikal tedavinin uzun yıllar kullanılması gerekliliği, hastaların tedaviye uyum sağlamasında sorunlara neden olmaktadır. Uygun ilaç tedavisi ve taştan korunma için kan ve idrar analizini içeren metabolik değerlendirme gerekmektedir.

Taşların boyut ve bulundukları yerlere göre tedavi yaklaşımı değişmektedir. En sık başvurulan yöntem ESWL( beden dışı şok dalgasıyla taş kırma) işlemidir. Anestezi uygulanmadan yapılan bu ultrasonik dalga ile taş kırma yöntemi 1,5 cm'e kadar olan taşlarda yüksek başarı oranıyla uygulanabilmektedir. Hasta bu süreçte günde ortalama 3 lt civarında sıvı tüketip, ilaçlarını kullanıp, yürüyüş, koşu gibi aktivitelerde bulunursa kısa sürede kırılan taş parçaları idrar yolundan sorunsuz atılabilmektedir.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Kemal Topaloğlu

Op. Dr. Kemal TOPALOĞLU, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 2002 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde (İngilizce) bölümünü 2008 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2008 - 2014 yılları arasında Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Üroloji Uzmanı olmuştur.

Iğdır Devlet Hastanesi, Özel Avcılar Anadolu Hastanesi, Medilife Bağcılar Hastanesi gibi özel kurumlarda görev almış olan Op. Dr. Kemal TOPALOĞLU, mesleki çalışmalarına İstanbul / Bakırköy'de devam etmektedir.

Etiketler
Böbrek taşı ameliyatı
Op. Dr. Kemal Topaloğlu
Op. Dr. Kemal Topaloğlu
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube