İnsekt bite( böcek ısırıkları)

Ebeveynlere kabul ettirmekte en çok zorlandığımız konu: Böcek ısırıkları. Keyifli okumalar....

İnsekt bite( böcek ısırıkları)

İNSEKT BİTE( BÖCEK ISIRIKLARI)

Ektoparazit dediğimiz başka bir canlı vücuduna yapışarak hayatını idame ettiren dış parazit dediğimiz, tahtakurusu, pire gibi canlıların ısırmasına bağlı ortaya çıkan reaksiyondur.

Yolculuk yapma, ev veya iş yeri değişikliği, evcil hayvan teması, bahçe teması veya bahçe işleriyle uğraşma, ev dışında farklı bir ortam teması genellikle öyküde vardır.

Aynı ortama temas eden birçok kişinin sadece birinde semptom verebilir. Hijyen eksikliğine bağlı bir tablo değildir.

Hastalar ısırma olayını hatırlamayabilir. Sıklıkla çocukları etkilemekle birlikte erişkinlerde de gözlenir.

Isırık yerinde Kızarık kabarıklıklar yapar. Büyüteç veya dermaskopi ile bakıda merkezinde ısırık odağı gözlenir. Lezyonlar küme şeklinde çok sayıda olabilir . Asimetriktir, şiddetli kaşıntı eşlik eder. Beraberinde yanma , zonklama, ağrı olabilir.

Bazı hastalarda- özellikle hassas bünye dediğimiz atopik bireylerde- döküntüler, şiddetli reaksiyona yol açabilir ve bül dediğimiz içi su dolu baloncuk şeklinde olabilir. Sekonder bakteriyel enfeksiyon tablosu eklenebilir.

Tanı: klinik benzerliği nedeniyle ayırıcı tanıda sayılabilecek birçok hastalık vardır. Döküntünün tarzı, dermoskopik değerlendirme ve ayrıntılı anamnez ile tanı için Dermatoloji hekimine başvurulmalı ve tekrarlaması durumunda klinik takip yapılmalıdır..

Tedavide; reaksiyonun şiddetine göre uygulanmakla birlikte uzun süre lezyon çıkışının devam etmesi durumunda şüpheli alanların ilaçlanması önerilmektedir.

Bu makale 22 Eylül 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Fatma Erden

Uzm. Dr. Fatma Erden, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Dermatoloji uzmanı olmuştur.

Uzm. Dr. Fatma Erden, mesleki çalışmalarına ise şu an Uzm. Dr. Fatma Erden Muayehanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Böcek sokması
Uzm. Dr. Fatma Erden
Uzm. Dr. Fatma Erden
Ankara - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube