Cildinizi her mevsim koruyun

Cildinizi her mevsim koruyun

Medicana Int. Samsun Hastanesi Dermatoloji (Cildiye) Uzmanı Dr. Asiye Yıldız,”Cilt  bakımına her mevsim  özen göstermesi gerekir ancak yaz  aylarında güneş, aşırı sıcak ve nem dolayısı ile cildimizin daha özenli bakıma gereksinim duymaktadır. Güneşin cildimiz üzerine olumlu etkileri olmakla birlikte özellikle son yıllarda zararlı etkilerinin de olduğu sıklıkla vurgulanmaktadır. Bu nedenle yaz aylarında cildimiz için daha özenli olmalıyız” dedi.

Yıldız, güneş cilt  üzerinde D- Vitamini yapımını sağlayarak çocuklarda kemik gelişimini, erişkinlerde de kemik erimesini önlemede çok önemli bir rol  oynamaktadır diyerek” Yapılan bilimsel çalışmalarda günde 10-15 dakika güneşe çıkmanın D-Vitamini yapımı için yeterli olduğunu göstermektedir. Güneşe ilk maruz kalındığı günler özellikle çocuk ve açık ten renkli kişilerin daha çok dikkat etmesi gerekir. Birdenbire uzun süre güneşe maruz kalındığında sıcak çarpması gibi şikayetlerin yanı sıra güneş yanıkları oluşmaktadır. Özellikle çocukluk çağlarında sık gerçekleşen güneş yanıkları ileri  yaşlarda melanom gibi deri kanserlerine neden olabilmektedir “ ifadelerini kullandı.

“DOĞRU GÜNEŞ KORUYUCUYU SEÇMEK ÖNEMLİ”

Uzman Dr. Asiye Yıldız, “Uzun süre güneşe maruz kalmak cildin erken yaşlanması, cilt kuruluğu ve cilt lekeleri gibi masum cilt sorunlarının yanı sıra cilt  kanseri gibi ciddi sorunlara da  neden olmaktadır. Bu nedenlerle yaz aylarında düzenli güneş koruyucular kullanılmalı şapka, güneş gözlüğü, kıyafetler  ile  koruma  sağlanmalıdır. Güneş  koruyucu krem seçiminde de dikkatli olunmalıdır. Hem ultraviole A hem de ultraviole B ‘ye karşı koruyucu  özelliği olan ürünler tercih edilmelidir. Kadınlar makyaj  yapacak ise önce güneş koruyucu sürüp daha sonra makyajını yapmalıdır. Titanyum dioksit  gibi  fiziksel koruma sağlayan ürünler bebek ve gebelerde tercih edilebilir. Cilt bakımı ve koruyuculuk açısından güneş kremlerinin dışarı çıkmadan/güneş maruziyeti başlamadan yarım saat önce sürülmesi önemlidir. En uygunu her sabah yüz temizlendikten hemen sonra  güneş koruyucu kremin sürülmesi alışkanlığının edinilmesidir” dedi.

“AYAK BAKIMI YAZ KIŞ AKSATILMAMALI”

Dermatoloji (Cildiye) Uzman Dr. Asiye Yıldız ,”İdeal bir  güneş koruyucu  tere ve suya dayanıklı olmalıdır. Bazı kremlerin su geçirmez özelliği bulunsa da yüz yıkandığı veya havuza yada denize girildiğinde etkinliği azalır. O nedenle  deniz veya havuzdan sonra  2-3 saatte bir güneş koruyucu kremi tekrarlamak uygun olur. Yaz aylarında sadece güneş değil havuz suyundaki kimyasal maddeler de cildimize olumsuz etki edebilir. O nedenle yaz aylarında özellikle  tatile gitmeden önce  derin “peeling” , laser ile  cilt soyma tedavileri yapılmamalıdır. Bu tür uygulamaları yaz sonrasına ertelemek uygun olacaktır. Gün sonunda  cilt, uygun bir cilt  temizleyici köpük veya jel ile temizlendikten sonra cilt tipine  uygun bir nemlendirici ile bakımı sağlanmalıdır. Ayak  bakımı da yaz - kış dikkat edilmesi gereken bir konudur. Ayaklar her yıkamadan sonra çok iyi kurulanmalı ve tırnak bakımına, ayakkabı  seçimine dikkat edilmelidir. Cilt bakımı, nemlendirici ve güneş koruyucu seçiminde, cilt tipi ve yapısına uygun ürünler seçimi konusunda dermatoloğunuzdan ( cilt hastalıkları uzmanından) bilgi  alınması uygun olur” ifadelerini kullandı.

Bu makale 2 Eylül 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Asiye Yıldız

Uzm.Dr Asiye Yıldız, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise,yine Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yaparak Dermatoloji Uzmanı olmuştur. 

Mesleki çalışmalarına Özel Medicana International Samsun Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Dermatoloji
Uzm. Dr. Asiye Yıldız
Uzm. Dr. Asiye Yıldız
Samsun - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube