İp askı

İp askı uygulamaları esas olarak yüzde, yerçekimine bağlı zamanla gelişen sarkmaları ortadan kaldırmak ve  daha genç bir yüz ifadesi oluşturmak amacıyla yapılan işlemlerdir. Uygulamalar lokal anestezi altında, 30-60 dakika gibi kısa bir sürede özellikle yüz, boyun, kaş ve burun bölgesinde çok güzel sonuçlar veriyor. İp askı uygulamaları, deneyimli bir uzman doktor tarafından muayenehane  şartlarında gerçekleştirilebilir.

İp askı

İp askı uygulamaları esas olarak yüzde, yerçekimine bağlı zamanla gelişen sarkmaları ortadan kaldırmak ve  daha genç bir yüz ifadesi oluşturmak amacıyla yapılan işlemlerdir. Uygulamalar lokal anestezi altında, 30-60 dakika gibi kısa bir sürede özellikle yüz, boyun, kaş ve burun bölgesinde çok güzel sonuçlar veriyor. İp askı uygulamaları, deneyimli bir uzman doktor tarafından muayenehane  şartlarında gerçekleştirilebilir. Orta yüz bölgesi ve jawline (çene hattı)  bölgesindeki sarkmalar, burun-dudak çizgisi (nasolabial) ve ağız kenarında oluşan derin olukların düzeltilmesi ve boyundaki sarkmaların tedavisinde  ip askılama kullanılabilir. İp askılama yada ameliyatsız yüz germe işlemi olarak da bilinen uygulamalarda kullanılan ipler, kalıcı ve geçici (eriyebilir) ipler olarak iki farklı çeşittir.  İplerin üzerinde bulunan çeşitli çentikler sayesinde cilde tutunan ipler cildin dokuya tutunarak asılması sağlanır. Eriyebilir iplikler ile yapılan uygulamalarda ipin özelliklerine ve diğer faktörlere bağlı etki süresi 1-2 yıl sürmektedir. İp askılama yöntemi yüz ve boyun bölgesinde birçok noktada kullanılabildiği gibi vücudun bazı bölgelerinde de uygulanabilmektedir. Meme deformasyonları ve sarkmasının düzetilmesi, yerçekiminin etkisi ile kalça bölgesindeki sarkmaların toparlanması, kol ve bacak içi bölgelerinin sıkılaştırılmasında da kullanılmaktadır. Lokal anestezi altında ince iğneler ile giriş yapılan cildin içine boylu boyunca yerleştirilen ipler, yukarı çekilerek cildin toparlanması sağlanmaktadır. İplerin, cilt altında bir ağ şeklinde yerleştirilmesi de etkiyi artırmaktadır..

İp askılama işlemi ile ilgili en çok sorulan sorular?

İp askı işlemi kimlere uygulanabilir?

Cildin sıkılığını kaybetmiş sarkan ciltlerde, botoks ve dolguya göre daha uzun süre, daha etkili sonuç almak isteyen ameliyatsız yüz germe isteyen kişiler en uygun adaylardır. Ciltte ileri evre sarkma olan ve ağır bir yüze sahip kişiler, işlem için uygun aday değillerdir. Çok ileri yaşlı kişiler için ise yüz germe ameliyatı daha iyi sonuç verecektir. Bunun dışında ip askı işlemi kaşların kaldırılması, fox eyes (tilki göz) görünümü oluşturmak ve gevşek boyun yapısını düzeltmek, jawline (çene hattını) belirginleştirme, burun kaldırmak için de kullanılabilir.

İşlem ne kadar sürer?

Uygulama ip uygulama tekniği ve uygulanacak ip miktarına göre 30-60 dk sürmektedir.

İp askı işlemi ağrılı bir işlem midir?

İp askı işlemi öncesi uygulanan lokal anestezi ile minimal ağrı ve sızı hissedilir. Düşünülenin aksine bir cerrahi yönteme göre oldukça konforludur. Hastanın ağrı eşiği de değerlendirilerek ek dozda lokal anestezi uygulanarak hastanın ağrı duymadan işlemin tamamlanması da mümkündür.

İp askı işlemi etkisi ne kadar sürer?

İşlem etki süresi hastanın yüz anatomisi,  uygulanacak ip ve ip sayısı, uygulama alanı, kişisel metabolik farklıklara göre değişmektedir.  Genel olarak 1-2 sene etki devam eder.

İp askı işlemi riskli bir işlem midir?

Son zamanlarda sıklıkla uygulanan ip askı işlemi bilimsel veriler doğrultusunda değerlendirildiğinde uzman ve tecrübeli hekimler tarafından uygulandığında herhangi ciddi bir risk oluşturmaz. Yeterli tecrübeye sahip, steril çalışma koşullarına  uygun ve kalitesi kanıtlanmış ip malzemeleri kullanıldığında olası riskler yok denilecek kadar azdır. Bu nedenle uygulamaları muayenehane koşullarında uygulanmalı ve uygulamada tecrübeli hekimler tarafından uygulanması konusunda hassas davranılmalıdır.

Tedavi sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Uygulamadan  hemen sonra ağrı, şişlik, kabarıklık, kızarıklıklar, küçük gamzeleşmeler, görülebilir. Bu belirtiler birkaç gün  sonra kendiliğinden kaybolur. İp askı sonrası 2 hafta boyunca hamam, sauna, sıcak duş, yüz masajı ve ağır spor yapılmamalıdır. Diş tedavisine de uygulama sonrası birkaç hafta gidilmemelidir. İşlem sonrası gelişebilecek asimetrik problemler oluşmaması için  bir süre sırtüstü yatmak gerekir.

İp askı tedavisi herkese yapılabilir mi?

Uygulama alanında cilt enfeksiyonu olması, kanama bozukluğu olanlar, kontrolsüz diyabet hastaları, ileri evre kanser hastaları, ağır otoimmün hastalığı olanlar, 18 yaşından küçükler ve hamile kadınlara  ip askı tedavisi uygulanmamalıdır.  İp askı uygulamalarında alerjik yan etki çok nadir görülmekle beraber aşırı alerjik hassasiyeti olanlar bu konuda doktoruna bilgi vermeli ve buna göre uygulama için gereken araştırma yapıldıktan sonra ip askı için  uygun olan hastalara uzman doktor tarafından uygulama yapılmalıdır.

Özetle İp askı işleminin diğer kozmetik estetik işlemlere nazaran ne gibi avantajları vardır?

İp askı işlemi ameliyatsız yüz germe işlemi olarak da bilinmekle birlikte uygulama sonrası günlük hayata hızlı dönüş sağlaması açısından son derece konforlu bir işlemdir.  Ameliyat korkusu olan kişiler için güzel bir alternatiftir.

Hızlı sonuç alınır. Uygulama sonrası dinamik ve genç bir ifade sağlar.

İşlem uygulanan teknik, kullanılan ip sayısı ve ip yapısına bağlı olarak etki süresi 1-3 yıl etki süresi devam eder.

Yüze doğal bir lifting sağlar.

İşlem öncesi uygulanan lokal anestezi sayesinde işlem sırasında ağrı ya da acı hissetmez.

İple yüz germe işleminden sonra sosyal hayata dönüş oldukça kısadır.

Cildin gerilmesinin yanı sıra iplerin özel yapısı sayesinde ciltte kolajen üretimi de artar.

Uygulama giriş yerleri sadece iğne deliğinden ibaret olduğu için işlem sonrası kalıcı iz kalmaz.

Cerrahi yöntemlere göre daha ekonomiktir.

Uygulamalar çok geniş bir yaş aralığında uygulanması mümkündür.

Bu makale 7 Nisan 2025 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Orkun Erden

1986 yılında Ankara’da doğdum. 2005 yılında Ankara Kalaba Anadolu Lisesi‘nden mezun oldum. 2011 yılında Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde lisans eğitimimi tamamlayarak Tıp Doktoru ünvanı aldım. 2011 yılında 6 ay süreyle Zonguldak Kadın doğum Çocuk Hastanesi'nde Çocuk Acil biriminde pratisyen hekim olarak çalıştım. Aynı yıl mezun olduktan sonra girdiğim Tıpta Uzmanlık Sınavı'nda Türkiye 100. ‘sü olarak 2012 yılında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Dermatoloji Uzmanlık ihtisasına başladım. 2016 yılında Dermatoloji ihtisasımı tamamlayarak Dermatoloji Uzmanı ünvanı aldım.   2016 yılında Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi'nde Mesleki Dermatolojik Hastalıklar üzerine çalışmak üzere mecburi hizmetime başladım. 2017 yılında Gümüşhane Kelkit Devlet Hastanesi'nde dermatoloji uzmanı olarak görevime devam ettim. .2018 yılınd ...

Etiketler
İp askı
Uzm. Dr. Orkun Erden
Uzm. Dr. Orkun Erden
İstanbul - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube