İnsanlar neden horlar?

İnsanlar neden horlar?

Burundan başlayarak ses tellerine kadar olan bütün üst hava yolu bölgesini daraltan tüm nedenler horlamaya neden olabilir. Burundan başlayacak olursak; en önemli nedenlerden biri, burun kemik eğriliğidir. Septum deviasyonu dediğimiz burun kemik eğriliği sağlıklı nefes almamızı engeller, gece uyurken ağzımız açık kalır. Burun eti şişliği de aynı şekilde sağlıklı nefes almayı engeller.

Kronik sinüzitler, burunda üzüm salkımı gibi burun poliplerinin var olması, nadirde olsa burun tümörleri, horlamaya neden olabilirler. Daha aşağıya gidecek olursak, yetişkinde seyrek görülmekle beraber geniz eti büyüklüğü, özellikle boğazda bademciklerin büyük olması, en az bunun kadar önemli olan dil yapısının büyük olması horlamaya neden olur.

Aynı şekilde yumuşak damağın ve küçük dilin normalden fazla aşağıya sarkması,  küçük dilin normalden daha büyük olması en büyük horlama nedenidir. Daha nadir nedenlerden bir tanesi nefes yolunu kapatan epiglot dediğimiz yapının da bazı fiziksel bozuklukları ses tellerindeki bazı problemler de horlamaya neden olur.

      

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Yusuf Can

Op. Dr. Yusuf CAN, 30 Mart 1960 tarihinde Samsun'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1984 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Mezuniyetinin hemen ardından Almanya Gelsenkirchen Marienne Hospital’de Genel Cerrahi üzerine 6 ay çalışmalarda bulunmuştur. İhtisasını ise İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı olmuştur. İhtisası süresince Horlama ve Uyku apnesi, Kronik sinüzitler ve Endoskopik Sinüs Cerrahisi, Fonksiyonel ve Estetik Burun cerrahisi, Pediatrik (Çocuk) KBB konularına özellikle ilgi duymuş olan Op. Dr. Yusuf CAN, bu dönemde çok sayıda kongre, kurs ve seminerlere katılmış olup Almanya’da Lazer Cerrahisi, Horlama ve Uyku Apne Cerrahisi, Fonksiyonel Endoskopik sinüs cerr ...

Etiketler
İnsanlar neden horlar
Op. Dr. Yusuf Can
Op. Dr. Yusuf Can
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube