BURUN AMELİYATI SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Doç. Dr. Mehmet Metin
Doç. Dr. Mehmet Metin
3 Eylül 2020347 görüntülenme
Randevu Al
BURUN AMELİYATI SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Ameliyat sonrası burun içindeki tamponlar niteliğine bağlı olarak 2 gün – 1 hafta kalabilir. Kendiniz çıkarmaya çalışmayınız.

Tampon kaldığı sürece burnun ön tarafından ve genizden gelen sızıntı normaldir, yemek yeme ve hareket esnasında artabilir. Bu sızıntı kanama halini almadıkça önemli değildir.

Burun delikleri kapalı olacağından ağızdan nefes almak zorundasınız. Buna bağlı olarak dudaklarda, ağız ve boğazda kuruluk, nefes açlığı hapşırma hissi ve baş ağrısı olabilir.

Tampona bağlı olarak burunda yanma hapşırma olabilir.

Yatarken mümkün olduğunca dik pozisyonda yatılmalıdır. Yastık sayısı artırılabilir, fazla kanama durumunda burun üzerine buz uygulaması yapılabilir.

Buz uygulaması ilk ve ertesi günü öğlene kadar yapılır,her yarım saatte 15-20 dk kadar konur. Bandajların ıslanmaması için buzu poşetlerde ve altına peçete, gazlı bez veya tülbent konur.

Çok fazla çiğneme gerektiren ve sıcak yiyeceklerden sakınmalı bol sıvı alınmalı ve yumuşak yiyecekler tercih edilmelidir.

Ameliyat sonrası aspirin, sigara ve alkol kanama riski doğuracağı için en az 1 hafta süre ile kullanılmamalıdır.

İlaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Bepanthene krem sürülmeli.

Tamponlar alındıktan sonra verilen solüsyonlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Burun tam iyileşene kadar tıkanma olabilir.

Ameliyattan sonra en az 1 ay süreyle şiddetli bir şekilde burnunuzu sümkürmemeli ve dışarıdan gelen darbelerden sakınmalısınız.

Etiketler

Burun ameliyatıBurun ameliyatı sonrasıRinoplasti sonrasıRinoplasti

Yazar Hakkında

Doç. Dr. Mehmet Metin

Doç. Dr. Mehmet Metin

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Metin,  lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini  başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır.İhtisasını ise, Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi'nden tamamlayarak Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları uzmanı olmuştur. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır