İmge terapi nedir?

İmge terapi nedir?

     İmge Terapi en genel anlamıyla ruhsal yaşantımızda gerçeğe ulaşma aracıdır. İmge Terapi köklerini Jung’ın Analitik Psikoloji yaklaşımından alan bir sentezdir. İmge Terapi gevşeme durumunda bilinçdışı zihne gönderilen uyaranlara bir yanıt olarak bilince çıkarılan imgeler sayesinde insanın kendi içsel gerçeğine yolculuk sürecidir. Bir hekim için tıbbi görüntüleme yöntemleri ne anlam ifade ederse, İmge Terapi de psikologlar/psikoterapistler  için , ço k benzer bir anlam ifade eder. İmge Terapi insan ruhunun kozmik odasına düzenlenen bir gemi yolculuğudur.

     İmge Terapi’ye göre; ruh sağlığı normal olan insan, bilinçli zihni ve bilinçdışı zihni uyum içinde çalışan insandır. İmge Terapinin amacı bu uyumu sağlamak olmalıdır. Terapi  bu uyumun doğal sonucudur. İmge Terapi bilinçdışı zihne özel bir önem verir. Çünkü sorunların kaynağı da çözümler de oradadır. Psikolojik sorunlara kökten çözümler sunabilmek için, ilk önce sorunların nedeni iyi analiz edilmelidir. İyi bir analizden sonra zaten çözüm yolu aydınlanır. Bu ruhsal analizin olmaz ise olmazı bilinçdışından gelen imgelerdir.

     İmge Terapi danışanlara kendi psikolojik sorunları ile mücadelede kendi içsel kaynaklarını kullanmayı gösterir. İmge Terapi yaklaşımına göre psikolojik sorunlar ve her semptom ruhun imdat çağrısıdır. Danışanların semptoma neden ihtiyaç duydukları belirlenmelidir. İmge Terapiye göre hepimizin içinde sağlıklı huzurlu ve mutlu olmamıza yetecek kadar iyi bir ruh vardır. İmge Terapinin amacı bu potansiyele ulaşmak olmalıdır.

     Yıllar boyunca hepimiz, ana dikkatimizi bilinçli zihnimize ve dünyayı nasıl algıladığımızda belirleyici rolü olan ve orada gerçekleşmekte olan mantıklı, rasyonel ve analitik monoloğa verdik. Kolayca, düşüncelerimiz içinde kaybolduk ve ruhsal yapımızın, başka bölümlerimizin de var olduğunu unuttuk.

     Oysaki bizler, aslında bilinçli zihnimizden ve onun neler düşündüğünden daha öte varlıklarız. Bilinçdışımıza ait sezgiler, duygular, anılar, motivasyonlar, dürtüler, hedefler,  tutkular , ilhamlar, değerler, inançlar ve algılamalarla karakterize ediliriz; ancak maalesef , bilinçaltımıza zihnimizdeki “ince sese” kıyasla çok daha az değer verme eğilimindeyiz.

     İmge Terapi, danışanların rahatlamış bir zihin durumuna geçmelerini ve onları rahatsız eden imajlar ile yüzleşmelerini sağlar. Bu sayede İmge Terapi, zihninizi/ bilinçdışımızı güçlendirerek sağlığı ve yaratıcılığı geliştirir ve danışanı amaçlarına ulaşmada daha etkili kılar. İmge Terapi ile danışanlar gizli içsel kaynaklarını kullanarak duygu dünyanıza denge getirebilirler.

     İnsan ruhunu bir bulut olarak hayal edersek, ruhsal sorunlarımızdan her biri bu bulutun bozulmuş bir köşesini işaret eder ve çoğu kez terapiler, bozulan o köşeyi onarmaya yöneliktir. Oysa İmge Terapi’de, danışanın direkt bilinçdışıyla iletişim kurulabilmekte ve bu sayede o bulutun merkezi güçlendirilerek iyileşme sağlanabilmektedir.

Bu makale 9 Mart 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Erdim Hasip Hakverir

Uzman Psikolog Erdim Hasip Hakverir. 1977 Bursa doğumlu, evli ve iki çocuk babasıdır.  Lisans eğitimini KTO Karatay Üniversitesi Psikoloji Bölümünde tamamlamış olup Yüksek Lisans Eğitimlerini Selçuk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü “Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık” ve Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü “Aile Danışmanlığı” Bölümünde yapmıştır. Konya Gıda Tarım Üniversitesi Klinik Psikoloji'de Yüksek linsansına devam etmektedir . Halen Moral Psikoloji bünyesinde terapist olarak çalışmaktadır. UZMANLIK ALANLARIM Kendilik Bozuklukları (Borderline, Narsizm, Şizoid, Çekingen, Bağımlı, Histrionik...) Depresyon Panik Atak Travma Sosyal Fobi Yas Terapisi Korku ve Fobiler ( uçak, asansör, yükseklik, kapalı alan, kan, hayvan, açık alan, su, iğne…) Cinsel Sorunlar ( vajinismus, erken boşalma, sertleşme bozukluğu, cinsel istek ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
instagram
Etiketler
Terapi
Uzm. Psk. Erdim Hasip Hakverir
Uzm. Psk. Erdim Hasip Hakverir
Konya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube