Depresyona bakış

Depresyona bakış

Beyin hastalığı olarak bilinen Majör Depresyon, beyinde işlev bozulması ve düzensizliğin yansıması olarak duygu, düşünce ve davranış işlevlerinde bozuklukların meydana geldiği bir belirti kümesidir. Belirtiler her kişide aynı ve bir arada gözükmeyebilir. Kişi bu noktada kendisini kötümser ve keder içerisinde bir duygu durumu yaşarken bulabilir. Düşünceler genellikle negatif yönlüdür. Birey umutsuzluk ve çaresizliğin iç içe geçmiş ruhsal durumunu yaşamaktadır. Bu süreçte hayattan zevk alma minimum seviyede seyir eder. Çoğunlukla günlük hayat aktivitelerine yönelik ilgi de eksilmeler kayıplar yaşanır.

Depresyon süresindeki kişi çoğunlukla sabah uyanmalarında depresif ve mutsuzdur. Kişinin yaşadığı duygu durumu boşluk ve anlamsızlık hissinin karışımıdır. Motivasyon kaybından ötürü geleceğe yönelik hedef belirleme ve o hedefe odaklanabilmekte güçlükler yaşanması olası bir durumdur. Bu noktada işin içerisine kaygı ve korkularda dahil olabilir. İç huzursuzlukla beraber gergin hissetme seviyeleri yükseliş gösterebilir. Bazı hastalarda ağlama nöbetleri olurken bazı kişilerde ise ağlayamamaktan şikayet eder. Geçmişe yönelik dönüşler oldukça fazladır. Sık sık geçmiş olaylar akla gelebilir ardından pişmanlık seviyesinde artış yaşanabilir. Kişinin duygu durumuna şimdiki zamanda bakıldığında ise kendisini değersiz ve yetersiz hatta fazlaca suçlu hissettiğini söyleyebiliriz. Kişi çevreye karşı güven duymaktan yana da problemler yaşayabilir. Alınganlıkları artabilir. Yalnız hissetmeleri artabilir ve olumsuz düşünceler beynini ele geçirir. Unutkanlık ve dikkat- konsantrasyon sürelerinde azalma beklenir. Kişinin enerjisi düşük olduğundan haliyle çabukta yorulur. Uykuya geçişlerde problemler yaşanabilir yada uykuda bölünmeler oluşabilir. İştahta azalma yada kilo kaybı yaşanabileceği gibi aşırı yemek yeme de gözlenebilir. Ağır vakalarda birey kendisine zarar verme üzerine kurulu planlar gerçekleştirebilir. Bu planlar intihar düşüncesi, girişimi veya planı olabilir.

Depresyon Tedavisi

Depresyon tedavisinde psikoterapi, ilaçlar yada beyin uyarıcı teknikler kullanılabilir. Etkin bir tedavi süreci ile haftalar içerisinde kısmen düzelme, 3-4 ay gibi bir zaman aralığında ise tam düzelme sağlanabilir.

Hafif şiddette seyir eden depresyonda ise psikoterapi, majör stresörün ortadan kalkması ile birlikte tek başına etkili olabilir. Ayakta takibi sağlanan orta seviyede biri için psikoterapi ile birlikte sunulan ilaç tedavisi uygulanabilir. İstenen düzelme sağlanamazsa ikinci bir aşama olan beyin uyarım tekniği olan Manyetik Uyarım Tedavisi denenebilir. Eğer kişi ağır bir durum yaşıyorsa ve intihar riski varsa bu hasta kesinlikle hastaneye yatışı sağlanır. Ardından yoğun bireysel psikoterapi, gerekli görüldüğü zaman eş ve aile terapisi ve ilaveten biyolojik tedavilerle desteklenir.

Bu makale 9 Haziran 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Pınar Kemaloğlu

Uzm. KI. Psk. Pınar Kemaloğlu, Kuzey Kıbrıs Doğu Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Fakültesi- Psikoloji (İngilizce) bölümünü başarı ile tamamlamıştır. Ardından İstanbul Rumeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programına devam etmiştir. Burada eğitimini derece ile bitirerek Uzman Klinik Psikolog ünvanını almaya hak kazanmıştır. Eğitim hayatı sürecinde birçok süpervizyon ve staj eğitimleri programını başarı ile tamamlamıştır. Özel Yaşam Hastanesi bünyesinde Çocuk- Ergen uzmanlığı üzerine konu alan araştırmalarda uzun süreler yer almış ve Asistan Pedagog olarak çalışmalarını ilerletmiştir. Rehabilitasyon, Rehberlik- Eğitim ve Araştırma Merkezlerinde iş deneyimlerini edinmiştir. Süpervizyon kapsamında eğitim aldığı uzmanlar dahilinde depresyon, anksiyete, bipolar bozukluk, panik bozukluklar, kaygı b ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Depresyon ilaçları
Uzm. Kl. Psk. Pınar Kemaloğlu
Uzm. Kl. Psk. Pınar Kemaloğlu
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube