İdeal kilomu nasıl belirlerim?

İdeal kilomu nasıl belirlerim?

Bana da en sıklıkla sorulan sorulardan bazıları ‘5 kilo fazlam var, ne kadar sürede verbilirim?’ ya da ‘kilo vermek istiyorum, kaç kilo olsam iyidir?’ gibi kiloyla ilgili. Ancak burada tek odaklandığımız nokta kilo vermek. İdeal kilomuzu bulmak zorunda mıyız? İdeal kilomuzu belirlerken nelere dikkat etmeliyiz? Neden kilo vermek istediğimiz ya da kendimizi nasıl hissettiğimiz ya da nasıl kilo vereceğimiz ise hiç önemli değil.

İdeal kilomuzu belirlerken en sık kullandığımız parametrelerden bir tanesi beden kütle indksi oluyor. Beden kütle indeksi dediğimiz değer; kilomuzun, yaşımızın metre cinsinde karesine bölünmesi ile ifade edilmektedir. Beden kütle indeksinde ise değerlendirme yaparken şu tabloyu gözümüzün önüne getirebiliriz.

BKİ  
≤ 18.5 ZAYIF
18.5-24.0 NORMAL
24.0-30.0 HAFİF ŞİŞMAN
≥ 30 ŞİŞMAN

En genel ifade yöntemi tablodaki gibi olsa da ; yaşınız ve cinsiyetinize göre de bu tabloda sizin için en uygun aralık değişebilir.

İDEAL KİLOMU BELİRLERKEN ÖNEMLİ OLAN NE?

Peki bizim tartıda görmeyi hedeflediğimiz sonuç her zaman için bizi mutlu etmeye yeter mi? Ya da diğer bir ifadeyle tartıda kilo verdiğinizi gördüğünüzde bu sizi ne kadar süre mutlu edecek? Her şey mükemmel mi olacak? Şu anda mükemmel olmayan ne?

Bazen ideal kilomuza ulaşmış olmak bizi kısa süre iyi hissettirse de bu sürdürülebilir olmayabiliyor. Tabiki bir çok sağlık probleminden kurtulmak için ideal kilomuzda olmamız önemli. Ancak sağlık ön planda olmadığında sonuçlar bizi tatmin etmeyebilir.

İdeal kilomuzu belirlemek için dikkat etmemiz gereken diğer parametrelerden biri de vücut analizi. Yani vücut yağ/ kas oranı, sıvı miktarı, deri altı doku kalınlığı gibi ölçümler de değerlendirilebilir. Bu genelgeçer bilgiler çok önemli olsa da tek başına yeterli olmayabilir.

İdeal kilomuzu belirlemek için bizim hangi bedende rahat hissettiğimiz, alıştığımız kilomuz ve sağlıklı ve sürdürülebilir alışkanlıklarımızın olduğu değerin farkına varmak gerekir. Yani bizim değerimizi bu sayısal değerlerden daha fazlası belirler. Olduğunu yaş ve o yaşa kadar en az ve en çok kaç kilo olduğunuzu düşünün. Bu kilo değişimlerinde hayatınızda herhangi bir fark oldu mu? O kilolarda iken kendinizi nasıl hissediyordunuz?

Belki de kilo vermek zorunda değilsiniz; olduğunuz bedende gerçekten mutlu ve sağlıklısınızdır. Toplumun sizin kararlarınız üzerinde etkili olmasına izin vermeyin. Kendi ideal kilonuzu belirlerken öncelikle kendinize hangi bedende mutlu olduğunuzu sorun. Bunu belirledikten sonra o kiloya ulaşmak için sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek ve bu süreçten zevk almak geriye kalan olacak. Eğer şu an sahip olduğunuz kilo sizin için idealse de bunun farkına varmak ve bunu kabullenmek sizin için yeterli olacaktır.

Bu makale 25 Mart 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Şeyma Bahar

Dyt.Şeyma Bahar, 13 Mayıs 1995’te Aydında dünyaya gelmiştir. Lisans öncesi eğitimlerinin ardından, 2013 yılında Ankara Üniversitesin'de başlamış olduğu Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nü 2017 tamamlayarak "Diyetisyen" unvanı almıştır. 

Öğrenmenin, bilimin sonu olmadığını düşündüğü için şu an eğitimine Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde yüksek lisans eğitimine devam etmekte; bireysel ve kurumsal beslenme danışmanlığı alanlarında hizmet vermektedir. 

İyi derecede İngilizce dil bilgisi seviyesine sahiptir.

Mesleki çalışmalarına İstanbul Maltepe'de bulunan Diyetisyen Şeyma Bahar Özel Danışmanlık Merkezinde devam etmektedir.

Etiketler
Kilo verme yöntemleri
Dyt. Şeyma Bahar
Dyt. Şeyma Bahar
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube