Hpv aşılarında (kanser aşısı) güncel durum

Hpv aşılarında (kanser aşısı) güncel durum

HPV enfeksiyonu olmadan rahim ağzı kanseri olmaz.

HPV enfeksiyonu cinsel ilişki ile bulaşır.

HPV enfeksiyonu önlenirse rahim ağzı kanseri gelişmez.

HPV 16 ve HPV 18 rahim ağzı kanserlerinin %70 inden sorumludur.

HPV 16 ve HPV 18 in bulaşmasını engelleyen aşı vardır.

Öyleyse kızlarımızı daha cinsel aktivite başlamadan aşılarsak rahim ağzı kanserlerini önemli ölçüde azaltırız.

Bu önermede açık-seçik belli olan sonuç aşılamanın yaygın olarak uygulanması gereğidir. Ne yazık ki ülkemizde sağlık bakanlığı tarafından uygulanan aşılama programında HPV aşıları yer bulamamıştır. Gelişmiş ülkelerin hemen hepsinde erkeklerde dahil olmak üzere 9-14 yaş arasındaki gençler aşılanmaktadır. Ülkemizde kişi isterse ve ödeme gücü varsa aşı yaptırmaktadır.

Şu anda dünyada 3 çeşit HPV aşısı vardır. İkili aşı, dörtlü aşı ve dokuzlu aşı.Benim en çok kullandığım aşı 4’lü aşıdır. Cinsel aktivite başlamadan önce ilk aşıdan 2 ve 6 ay sonra olmak üzere 3 kez yapılır. HPV16 ve HPV 18 e karşı %100 koruma sağlar. Cinsel aktivite başlamış bile olsa her yaşta yapılabilir: Bir zararı yoktur. Ancak kişi daha önce HPV ye yakalanmışsa aşının bir faydası olmayacağı açıktır.

Dörtlü aşı genital siğillere karşı %100 e yakın bir koruma sağlar….

Aşı yapılmadan önce bir test yapılmasına gerek yoktur. Aşının bilinen önemli bir yan etkisi yoktur. Güvenilir bir aşıdır. Kanımca tek sorun pahalı bir aşı olmasıdır.

Dokuzlu aşı 9 tip HPV ye karşı koruyucudur. Bu nedenle serviks kanseri önlenmesinde daha etkilidir. Ancak daha yeni bir aşıdır.

Aşı heryerde yapılabilir.

Bu makale 3 Mayıs 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Aytekin Altıntaş

Prof. Dr. Aytekin Altıntaş, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1981 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapmış ve  Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.Aynı zamanda Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi yan dal uzmanlığını da almıştır. 1992 yılında doçent ünvanı, 1997 yılında profesör ünvanını almıştır.

Prof. Dr. Aytekin Altıntaş, Mesleki çalışmalarına 1998 yılından itibaren özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Hpv nedir
Prof. Dr. Aytekin Altıntaş
Prof. Dr. Aytekin Altıntaş
Adana - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube