Kordon Kanı Nedir?

Op. Dr. Burak Özköse
Op. Dr. Burak Özköse
19 Kasım 201962 görüntülenme
Randevu Al
Kordon Kanı Nedir?

Kordon Kanı, doğumdan sonra, göbek kordonu ve bebeğin eşi dediğimiz plasenta da kalan kandır. Oldukça zengin bir kök hücre kaynağı olup, başta kan kanserleri olmak üzere pek çok hastalığın tedavisinde kullanılabilmektedir.

Günümüzde 80’den fazla hastalığın tedavisinde kullanılabilen kordon kanı, hayatı tehdit eden hastalıkların tedavisinde HAYAT KURTARICI kök hücreler içermektedir.

Böylesine hayati bir öneme sahip kordon kanı saklatılmadığında, ne yazık ki çöpe atılmaktadır. Doğumdan önce kordon kanı ve göbek kordonu hakkında mutlaka hekime danışılmalıdır.

Kordon kanı neden önemlidir?

Elde edilmesi en kolay, zahmetsiz kök hücre kaynağıdır. Bu hücreler eritrosit, lökosit, trombosit gibi kan ve kan hücrelerini yapma yeteneğine sahiptirler.

Kordon kanı kök hücreleri daha genç ve güçlüdürler.

Uzun yıllar saklanabilmektedir.

İhtiyaç duyulduğunda kullanıma hazırdır.

Bir hastalık tedavisi için kök hücre nakli gerektiğinde alıcı ve verici arasında tam doku uyumu gerekirken; kordon kanı kök hücreleri kısmi uyum gösterse bile kullanılabilmektedir. Bu nedenle aile içi kullanım olasılığı daha yüksektir.

Nakil sonrasında alıcıda bağışıklık sisteminde olumsuz reaksiyon gösterme olasılığı düşüktür.

Kordon Kanı Nasıl Alınır?

Doğum gerçekleşir gerçekleşmez göbek bağı alkolle iyice temizlenir ve kesilir.  Kordon kanı, göbek bağının plasentaya yakın olan bölümünden, Merkezimiz tarafından temin edilen steril ve özel bir sistem yardımıyla pıhtılaşmayı önleyen kan torbası içine toplanır. Toplanan kordon kanı, 48 saat içinde Merkezimize transfer edilmelidir.

Kordon kanı alımı, doğum hekimi tarafından gerçekleştirilir ve doğum prosedürünü, anne ve bebeği hiçbir şekilde etkilemez.

Kordon Kanı Hangi Hastalıklar İçin Kullanılır?

Çocukluk çağı lösemi ve lenfomaları

Kemik İliği Hastalıkları: Aplastik anemi, Fankoni anemisi

Kalıtsal Kan Hastalıkları: Thalessemi (Akdeniz anemisi), Orak hücreli anemi, Amegakaryositik trombositopeni

Kanser Hastalıkları: Nöroblastoma, Non-Hodgkin hastalığı, ALL, AML, CLL, Retinoblastoma

Doğuştan Gelen Metabolik Düzensizlikler

Toplanan Kordon Kanının Miktarı Ne Kadar Olmalıdır?

Toplanan kordon kanının en az 60 mililitre olması gereklidir.

Doğum Şekli Kordon Kanı Alımını Etkiler mi?

Hem normal doğumlarda hem de sezaryen doğumlarda toplama işlemi uygulanabilir.

Etiketler

Kordon kanıkordonkordon kanı nasıl alınır

Yazar Hakkında

Op. Dr. Burak Özköse

Op. Dr. Burak Özköse

Dr.Öğr.Üyesi  Burak Özköse, 1986 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından, 2004 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2011 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır.İhtisasını ise 2012-2015 yılları arasında Kanuni Sultan Süleyman Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapmıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır