Tüp bebekle tekrarlayan başarısızlıkta yaklaşım

Op. Dr. Numan Bayazıt
Op. Dr. Numan Bayazıt
24 Şubat 2009428 görüntülenme
Randevu Al
Tüp bebekle tekrarlayan başarısızlıkta yaklaşım

Tekrarlanan tüp bebek uygulamalarında sonuç alamayan çiftleri gözden geçirdiğimizde en sık rastladığımız bulgular tüp problemleri, çiftte kromozomal anomaliler ve rahim iç duvarı ile ilgili anormalliklerdir. Tüplerle igili problemler HSG (kanal filmi) ve laporoskopi ile tespit edilebilir. . Kromozomal anomaliler çiftten alınan kan örneğinde gösterilebilir.  Rahim iç duvarını en iyi değerlendirebildiğimiz yöntem ise histeroskopidir. Yapışıklık, polip, myom gibi patolojiler histeroskopi ile düzeltilebilir. Buna gore başarısız tüp bebek uygulamalarında aşağıdaki yöntemleri gözden geçirmek gerekir.

    1- Tüplerin alınması veya bağlanması:

Tüpler rahim içi ile yumurtalıkları birleştiren kanal şeklindeki organlardır.Tüplerde ciddi hasar olduğunda mevcut iltihap hücreleri rahim içine giderek embriyoların tutunmasını engelleyebilmektedir.Tüpte iltihabi sıvı birikmesi anlamına gelen hidrosalpenks olgularında tüp bebek sonuçları yarıyarıya düşmektedir.Yumurtalıkları zayıf olan kadınlarda tüpün tamamı ile alınması yerine rahimle birleştiği yerin kesilmesi tercih edilir.Böylece yumurtalıkların kanlanması ve verimi azalmamış olur.

     2-Assisted hatching:

        Embriyoların etrafını çeviren ve rahime tutunmadan önce açılan bir zar vardır. Bu zarda doktor tarafından bir delik açılması tekrarlayan başarısızlıklarda sonucu olumlu etkileyebilmektedir.Yöntem 38 yaşından büyük kadınlar ve zonanın kalın olduğu durumlarda da faydalı olabilir.

     3-Preimplantasyon genetik tanı:

        Embriyoların rahime transfer etmeden önce genetik olarak incelenmesidir. Çiftte gösterilebilen bir kromozomal anomali olduğunda bu yöntemle sağlam embriyoların seçilmesi mümkündür. Aksi durumda ise faydası tartışmalıdır.

     4-Blastosist transferi:

        Bu yöntemde embriyolar  5. günde transfer edilir(Normalde en sık tercih edilen 3. gün transferidir).Süre uzadıkça anormal embriyoların büyümeyeceği,büyüyenlerinse  daha sağlıklı olacağı düşüncesine dayanır.Yumurtası az olanlarda riskli olacağından tercih edilmeyebilir.

     5-Coculture yöntemleri:

        Laboratuvar ortamındaki embriyolar özel sıvılar içinde saklanırlar.Bu yöntemde embriyoları desteklemek için özellikle endometriumdan örnek alarak kullanılır.Faydası tartışmalı bir yöntemdir.

Etiketler

Tüp bebekle tekrarlayan başarısızlıkta yaklaşım

Yazar Hakkında

Op. Dr. Numan Bayazıt

Op. Dr. Numan Bayazıt

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır