Hindistan cevizi

Hindistan cevizi çok yönlü bir kullanıma sahip olan tropik bir meyvedir. Gıda sanayisi, kozmetik, alternatif tıp gibi birçok alanda kullanılmaktadır. 100 g Hindistan cevizi 358 kcal’ dir. Besin değeri içeriğine bakıldığında çoğu meyveden farklı olarak yüksek karbonhidrat içeriği yerine yüksek oranda yağ içermektedir. Hindistan cevizi %5 oranında karbonhidrat, %4 oranında protein ve %90 oranında yağ içeriğine sahiptir. Besleyici değere sahip olan Hindistan cevizi suyu da  B vitaminlerinden B3 (0.64 g/mL), pantotenik asit B5 (0.52g/mL), biotin (0.02g/mL), riboflavin B2 (<0.01g/mL), folik asit (0.003 µg/mL) eser miktarda da tiamin B1 ve piridoksin B6 bulunmaktadır. Hindistan cevizi suyu ayrıca şeker, şeker alkolleri, C vitamini, folik asit, serbest amino asitlerleri, fitohormonları ve çeşitli enzimleri içermektedir. Potasyum (%290 mg), sodyum (%42 mg), kalsiyum (%44 mg), magnezyum (%10 mg), fosfor (%9.2 mg) vb. inorganik iyonlar açısından oldukça zengindir.

Hindistan cevizi

Hindistan cevizi çok yönlü bir kullanıma sahip olan tropik bir meyvedir. Gıda sanayisi, kozmetik, alternatif tıp gibi birçok alanda kullanılmaktadır. 100 g Hindistan cevizi 358 kcaldir. Besin değeri içeriğine bakıldığında çoğu meyveden farklı olarak yüksek karbonhidrat içeriği yerine yüksek oranda yağ içermektedir. Hindistan cevizi %5 oranında karbonhidrat, %4 oranında protein ve %90 oranında yağ içeriğine sahiptir. Besleyici değere sahip olan Hindistan cevizi suyu da  B vitaminlerinden B3 (0.64 g/mL), pantotenik asit B5 (0.52g/mL), biotin (0.02g/mL), riboflavin B2 (<0.01g/mL), folik asit (0.003 µg/mL) eser miktarda da tiamin B1 ve piridoksin B6 bulunmaktadır. Hindistan cevizi suyu ayrıca şeker, şeker alkolleri, C vitamini, folik asit, serbest amino asitlerleri, fitohormonları ve çeşitli enzimleri içermektedir. Potasyum (%290 mg), sodyum (%42 mg), kalsiyum (%44 mg), magnezyum (%10 mg), fosfor (%9.2 mg) vb. inorganik iyonlar açısından oldukça zengindir.

Esas olarak yağ çıkartmak için kullanılan kurutulmuş çekirdek olan Copra, yaklaşık %65 ila %75 oranında yağ içerir. Bu da yağ üretimi için elverişli bir değerdir. Hindistan cevizi yağı son dönemde popülerliği artan bir yağ olarak karşımıza çıkmaktadır. Yapısal olarak bakıldığında orta zincirli yağ asitlerinden zengindir. Hindistan cevizi yağının erime noktası 23-26 0 C arasında değişmektedir. Bu nedenle hızlı bir şekilde form değiştirebilir. İçerdiği yağ asitlerinin yapısı sayesinde kolay okside olmaz bu nedenle pişirme yağı olarak da kullanılabilir. Hindistan cevizi yağının hoş kokusu, hafif tatlı tadı, kolay bozulmaması, kolay sindirilebilir ve emilebilir olması onu tercih edilir hale getirmiştir.

Hindistan cevizi içerdiği orta zincirli yağ asitleri nedeniyle vücutta diğer kullandığımız yağlar gibi metabolize edilmez. Sindirime uğrarken termogenezi arttırarak metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olabilmektedir. Bu nedenle obezitede diyet tedavisinde kullanımı fayda sağlayabilir.

Yapılan çalışmalarda bir öğünde tüketilen Hindistan cevizi yağının, bir sonraki öğünde enerji alımını azalttığı bu sayede Hindistan cevizi yağının tokluk hissini arttırdığı gözlemlenmiştir.

Hindistan cevizi yağı, orta zincirli yağ asitleri içerdiği için bağırsaklardan uzun zincirli yağ asitlerine göre daha hızlı oranda emilir, karaciğerde okside olur ve adipoz yani yağ dokusunda depolanmaz.

Yapılan çalışmalarda karaciğerde hızlıca metabolize olan orta zincirli yağ asitlerinin ağırlık kaybına yardımcı olabileceği ve diyabet, yüksek kan basıncı, koroner kalp hastalığı ve kanser riskinin azaltılmasında etkili olabileceği bulunmuştur.

Bu nedenle diyetinizde Hindistan cevizi yağına yer verebilirsiniz. Kalori içeriğinin yoğun olması sebebiyle özellikle kilo koruma programlarında fazla tüketiminden kaçınılmalıdır.

Bu makale 14 Şubat 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Berra Günlühan

2018 yılında Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden onur öğrencisi olarak mezun olmuş, Öğrenciliği süresince bir çok özel kurumda stajlarını gerçekleştirmiştir. Lisans Tezi olarak ; ’’ Menstruasyon döngüsünün beslenme durumuna etkisi’’konusunu araştırmıştır.

Beslenme ve Diyetetik alanında farklı alanlarda düzenlenen kongre, seminer, konferans ve eğitimlere katılmış, 2021 yılı itibariyle geleceğin, kişiye özel, bütünsel tıp yaklaşımı olan fonksiyonel tıp diyetisyenliği eğitimi almaktadır.

Mezun olduğu seneden itibaren toplu beslenme sistemleri ve spor merkezi gibi alanlarda beslenme uzmanı olarak görev yapmış, mesleki çalışmalarına Bayrampaşa Kolan Hastanesinde devam etmektedir.

Etiketler
Hindistan cevizi
Dyt. Berra Günlühan
Dyt. Berra Günlühan
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube