Herşeyi ağlayarak isteyen çocuk ile baş etmek

Herşeyi ağlayarak isteyen çocuk ile baş etmek

Çocuklar doğduğu andan itibaren herşeyi ağlayarak isterler, karnı acıktığında, altını kirlettiğinde, gazı olduğunda ki bu durum gayet normaldir. Çünkü çocuğun ağlamadığı sürece hayatta kalma ihtimali neredeyse yoktur ve bu davranışa karşı anne babalar hemen önlemler almaya çalışır. Çocuk büyüdükçe öğrendiği şey ise ağlamanın iyi bir şey olduğudur. Aynı zamanda çocuğun yaşı ilerledikçe ağlamasına gerek olmasa da, öğrendiği o davranış aynı şekilde devam eder. Çocuk en ufacık davranışta hemen ağladığında anne babalar hemen neyi olduğu, ne istediğine bakıp önlemler almaya çalışması, ona konuşma fırsatı vermemesi, Çocuk bu sefer konuşmak yerine her istediğini, ağlayarak göstermesini pekiştirecektir.

Çocuğunuz ağladığında ve bu davranışla baş edemeyecek duruma geldiğinizde özellikle çocuk ile göz göze dahi gelmeyin. Siz göz göze geldiğiniz anda direk olarak sizin kaygılandığınızı hissedip, daha gür bir ses ile ağlamaya başlayacaktır. Gerekirse o ortamdan uzaklaşada bilirsiniz. Fakat bu ağlamayı azaltmayacak arkanızdan ağlayarak gelen bir çocuğu görmüş olacaksınız. Ama yine de aynı kararlılıkla, gerekirse yine o ortamı terk ederek uzaklaşmanız bu konuda daha sabırlı ve kararlı olmanız gerekmektedir. Belirli bir süreden sonra çocuğun ağlama davranışı ortadan kalktığında dönüp anında ödüllendirmeniz gerekmektedir. Bu süreç oldukça zor olsa da eğer çocukta herhangi bir bilişsel veya psikolojik problemler yok ise bu davranış ile baş etmeniz mümkün olacaktır.

Bu makale 26 Ekim 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Harun Aysever

Harun Aysever, İlk ve orta öğretiminin ardından, lisans eğitimine Yakın Doğu Üniversitesi Psikoloji bölümüne başlamış ve lisans eğitimini dereceyle tamamlamıştır. 2016 yılında Yakın Doğu Üniversitesi Özel Eğitim Bölümünde yüksek lisans öğrenimine başlayıp Özel Eğitim bölümünde lisans dersleri vermeye başlamıştır. Bilim uzmanlığı derecesi almaya hak kazandıktan sonra Doktora programına başlayıp derslerini tamamlamış yeterlilik sınavına girmeye hak kazanmıştır. Yüksek öğrenim, uzmanlık ve çalışma yılları sürecince çeşitli çalıştay, kongre ve seminerlere katılmıştır. Ulusal ve Uluslararası makale ve bildiriler sunmuştur. Günümüzde kendi alanındaki tüm yenilikleri ve gelişmeleri yakından takip ederek şuan kurucu oluğu EKOL Psikolojik Danışmanlık merkezinde çocuk, ergen ve yetişkin olan bireylere terapiler vereye başlamıştır. Aynı zamanda b ...

Etiketler
Çocuk gelişimi
Uzm. Psk. Harun Aysever
Uzm. Psk. Harun Aysever
Hatay - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube