Sınav

Sınav

Sınav

Bugün TYT sınavından çıkan ve yarın da AYT' ye girecek herkese öncelikle başarılar dilerim.

Kiminiz için TYT çok iyi geçti ve yarınki AYT için heyecanlısınız; kiminiz için ise bugünkü sınav çok zorluydu, sınava yüklediğiniz anlamdan kaynaklı kaygıyı yüksek yaşadınız veya bazı derslerde eksik olduğunuzu gördünüz. Bunlardan dolayı belki başarısız hissettiniz ve yarınki sınava girmenin anlamsız olacağını düşünüyorsunuz. Hayal kırıklığına uğramış, kızgın ve hüzünlü, sanki dünya başınıza yıkılmış gibi hissedebiliyor olabilirsiniz. Aileme, arkadaşlarıma, hocalarıma bunu nasıl açıklarım diye düşünüp suçlu ve utanmış hissedebilirsiniz. Evet belki herkes sizi çokça destekledi ve beklentiye girdi ama unutmayın, diğerlerinden çok kendinize karşı sorumlusunuz. Bu sizin sınav senenizdi ve kendi geleceğiniz için çabaladınız. Ayrıca sınav henüz bitmedi yarın da devam ediyor, yarın da çok şeyin değişme ihtimalini aklınızdan çıkarmayın.

Gerçekten çabaladığınızı düşünüyorsanız sonuç ne olursa olsun kendinize teşekkür edip, kendinizi tebrik etmek iyi gelecektir çünkü bunu hakkettiniz. Çabalamadığınız için kendinize kızgınsanız da "Bu yıl, bu sınav bana neler öğretti?" diye düşünmekte fayda var. Neden çalışamadım, neden motive olamadım, başka bir şey istiyor olabilir miyim, nerelerde yanlışlar yaptım, bir sonraki seneyi nasıl geçirebilirim?" gibi soruları kendinize sorabilirsiniz.

Unutmayın ki bu sınav hayatınızın gidişatını belirleyecek tek basamak değildi. Yolunda gitmeyen şeylerden ders çıkarıp farklı şekillerde çözmeye çalışırsanız eskisinden daha güçlü bir siz ortaya çıkacaktır.

Bu makale 7 Temmuz 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Günce TOROSLU

Etiketler
Çocuk ve ergenlerde depresyon
Uzm. Psk. Günce TOROSLU
Uzm. Psk. Günce TOROSLU
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube