Çocukluk çağı korkuları ve fobiler

Çocukluk çağı korkuları ve fobiler

Korku, her insanda bulunan doğal ve olağan bir duygudur. Genellikle bilinmeyen, belirsiz şeylere karşı hissedilir ya da kontrol altına alınamayan durumlara karşı geliştirilir.

Çocukluk çağı korkuları 3- 6 yaş aralığında sıklıkla görülür. Çocukluk çağında yaşanan korkular genellikle şu konularla ilişkilidir: yalnız kalmak, bazı hayvanlardan, karanlıktan, canavarlardan, şimşek/yağmur gibi yüksek doğa seslerinden korkmak, ailesinden bir kişinin hastalanmasından veya ölmesinden korkmak.

Ayrıca yaşantıya bağlı olarak doktordan, polisten, hırsızdan, karanlıktan, köpekten korkmak gibi tepkiler de bu yaş grubunda sıklıkla görülmektedir.

Çocuklar korkularını kimi zaman sözlü olarak ifade etmekte, kimi zaman ise beden dili ile belli etmektedirler. Korkan çocuklar ebeveynlerini daha fazla yanlarında ve yakınlarında görmek isteyebilirler. Terleme, alt ıslatma, parmak emme, tırnak yeme, karın ağrısı, korkulu rüya görme gibi belirtiler verebilirler.

Siz de çocuğunuzda buna benzer davranışlar gözlemliyorsanız aşağıda sıralanan önlemleri alarak korkularını yenmesinde ona yardımcı olabilirsiniz.

· Korktuğu şeyler konusunda onu alaya almayın, “bundan da korkulur mu!” demeyin.

· Ona istediğiniz davranışları yaptırabilmek için polis, iğne, köpek, böcek gibi korku verebilecek unsurları kullanmayın.

· Korkması muhtemel tv programlarını, filmleri izletmeyin; korkulu hikâyeler okumayın.

. Zaman zaman çocuklar birbirlerinin cesaret düzeyini ölçmek için film karakterlerinden veya hayali kahramanlardan ilham alır. Arkadaşları ile geçirdiği zamanları, oynadığı oyunları takip edin.

· Çevrenizde gerçekleşen olumsuz bir olay varsa - komşunuzun evine hırsız girmesi gibi- olayla ilgili yorumların çocuğunuzun yanında yapılmasına izin vermeyin. Evdeki güvenlik önlemlerini birlikte gözden geçirin ve başınıza bir talihsizlik gelmeyeceğine dair güvence vermeye çalışın.

· Kendi başınızdan geçen korkutucu durumlara nasıl tepki verdiğinizi gözden geçirin, çocuğunuza olumlu model olabilmek için korkutucu durumlarda gösterdiğiniz tepkileri düzenlemeye çalışın.

· Korkabileceği ancak zorunlu olarak yapılması gereken etkinliklerde -diş doktoru muayenesi gibi- onu bilgilendirin ve birkaç gün önceden duruma hazırlayın. Korkularını yenmesi için onu yüreklendirin, gerekirse bir uzmandan destek almaktan çekinmeyin.

· Çocuğunuz, bakıcısı ya da 3. bir şahısla ilgili olarak korkutucu bir olay yaşadığını söylüyorsa ya da bedensel olarak ifade ediyorsa önemseyin ve konuyu mutlaka araştırın. . Küçük çocuklarda korku ve kaygı uygun yaklaşım yöntemleri ile kolayca aşılabilir. Fobi gibi aşılması daha zor bir duruma dönüştüğünde ise profesyonel bir yardım alarak oyun terapisi ve diğer yöntemler ile kısa zamanda çözüme ulaştırılması önerilir.

Bu makale 17 Aralık 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Efsun Korukluoğlu

Psk. Efsun Korukluoğlu, lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümünde uzmanlığını ise Yakındoğu Üniversitesinde tamamlayarak Psikolog ünvanını almıştır. İstanbul’da özel psikolojik danışmanlık merkezlerinde, okul öncesi kurumlarda, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde görev almış; çocuk ve ergen alanında pek çok eğitim, seminer ve kongreye katılmış, çalıştığı kurumlarda aile etkileşim grupları yönetmiş, eğitsel yazılar yazmış ve koordinatörlük yapmıştır. Çocukluk ve ergenlik çağı ruhsal sorunları, çocuk ve ergenlerde görülen davranış problemleri, konuşma gecikmesi veya konuşma bozukluğu; görme, işitme ya da zihinsel engelli bireylerin uyum sorunları, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, özgül öğrenme bozukluğu, otistik spektrum bozukluğu, mental retardasyon gibi konularda birebir çalışmaları olmuş ve aile danışm ...

Etiketler
Çocuk psikolojisi
Psk. Efsun Korukluoğlu
Psk. Efsun Korukluoğlu
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube