Havuzda ve denizde göz sağlığı

Havuzda ve denizde göz sağlığı

Kavurucu yaz sıcaklarında serinlemek için denize ve havuza girenler dikkat etmeli. Hijyenik açıdan uygun koşullara sahip olmayan denizler ve havuzlar önemli bir göz hastalığı olan konjonktivite yakalanma riskini artırıyor. Özellikle havuzlardaki klor göz sağlığını tehdit ediyor. Hijyenik olmayan havuzlar başta konjonktivit olmak üzere birçok göz rahatsızlığına neden olabiliyor. Pek çok kişinin aynı anda girdiği havuzlarda temizlik şartlarına çok dikkat edilmesi gerekiyor. Eğer yeterli hijyen sağlanmaz ise çok sayıda insan, havuzlardan bakteri kapabiliyor.

Havuzdaki klor miktarının da çok önemlidir. Klor aşırı miktarda olursa gözde irritasyon meydana getirerek kızarma ve yanmaya neden olur. Bir havuza temiz diyebilmek için klor kullanmanın yeterli olmadığını unutmamak gerekir. Sadece klor kullanılarak temizliği sağlanan havuzlarda yüzenler dikkatli olmalıdır. Deniz suyu da gözlerde kızarıklığa yol açabilir, deniz yeteri kadar temiz değilse konjoktivit riski artar. Özellikle çok tuzlu denizlerde suyun içinde gözleri açmamak birçok alerjik göz rahatsızlıklarından korunmada önemli rol oynar. Göz enfeksiyonlarına ve sudaki gözü tahriş eden maddelere karşı, deniz gözlüğü veya maske kullanılması gerekir.

Konjoktivitin belirtileri nelerdir?

Konjonktivit; gözlerde, kızarıklık, kaşınma, batma, yanma, çapaklanma, sulanma, ışığa karşı hassasiyet ve görme bozukluğu gibi belirtiler gösterir. Bu şikayetlerin bir veya birkaçı meydana gelirse, hemen göz doktoruna başvurmak gerekir. Alerjik şikayetler bitinceye kadar havuzdan ve denizden uzak durulmalıdır. Konjonktivit rahatsızlığına yakalanan hastalar için öncelikle alerjen maddenin tespit edilmesi gerekir; Bu hastaların şikayetleri geçinceye kadar havuz ve denizden uzak durmak faydalı olur. Konjonktivit tedavisinde hücreleri dengeleyici, iltihap giderici ve kimi zaman da kortizonlu ilaçlara ihtiyaç duyulur. Gözdeki şikayetlerin rahatlatılması açısından soğuk uygulama ve suni göz yaşı ilaçlarının da faydası olacaktır.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Umay

He was born in Ankara 20.11.1969. He will be secondary school in Ankara,and completed his primary education and education at TED Found Ankara College.  He started medical school by studying English at Meditzinkski Universitet Plovdiv in Bulgaria. Creating a task as a GP for a while followed by England in the United Kingdom/England. He graduated from Queen Mary University of London as a Master of Science(Ophthalmology Specialty).(1996-2000) He graduated from the University of Bristol School of Medicine. Scientific,Surgical Literature.(2000-2001) living, graduation news for a short time,vitreoretinal field duties at Morfields International Eye's of Cilical Surgery Hospital. He has worked in many effective surgeries with good academics and surgeons of the west,such as Prof.Dr. AndrewDavid Dick & Prof. Dr. Rebecca Ford. The ...

Etiketler
Göz hastalıkları ve tedavisi
Op. Dr. Ahmet Umay
Op. Dr. Ahmet Umay
Kıbrıs - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube