Katarakt nasıl gelişir?

Katarakt nasıl gelişir?

Yaşımız ilerledikçe lens saydamlığını kaybetmeye başlar. Gözün doğal, saydam merceğinin bulanıklaşmasına katarakt adı verilir. Bu değişimi görme kalitesinde azalma, renkleri daha soluk görme, sisli bir perde arkasından bakıyormuş gibi hissetme şeklinde algılarız. Başlangıç katarakt hastalığında kullandığımız gözlükler bu şikayetlerin bir miktar azalmasına yardımcı olabilir. Vitamin ve minarallerden zengin doğal bir diyet ve zararlı ultraviyole ışınlardan korunmamızı sağlayacak bir güneş gözlüğü, başlangıç kataraktı olanların alabileceği en önemli tedbirlerdir.

Katarakt gelişimi için kimler risk grubundadır?

En sık görülen katarakt tipi ileri yaşa bağlı ortaya çıkan katarakttır. Genellikle 55 – 60 yaşından sonra başlar; 75 yaşının üzerindeki kişilerin % 70’inde katarakt vardır. İleri yaş dışında; diyabet (şeker hastalığı), sigara kullanımı, göz travması ve göz iltihabı (üveit), uzun süre steroid kullanılması, ailede erken yaşta katarakt görülmesi ile gözlerin uzun süre güneş ve ultraviyole ışınlarına maruz kalması kataraktın daha erken yaşlarda görülmesine neden olabilir.

Katarakt ameliyatı ne zaman yapılmalıdır?

Katarakt ilerledikçe görme kaybı belirginleşir ve günlük işlerimizi yaparken ve çalışma hayatında zorlandığımızı hissederiz. Artık gözlüklerin de pek fayda etmediği bu dönemde katarakt ameliyatı olmayı değerlendirmeniz gerekir.

İğnesiz – dikişsiz katarakt ameliyatı

Modern katarakt ameliyatında göz damla anestezisi ile uyuşturulur. Halk arasında fako ameliyatı veya dikişsiz katarakt ameliyatı olarak bilinen bu teknikte; 2-3 mm’lik küçük bir kesiden göz içerisine girilerek kataraktlı mercek ultrasonik titreşimler yayan bir cihazla temizlenmektedir. Kataraktın temizlenmesini takiben gözün renkli tabakasının (iris) arkasına göz içi lensi yerleştirilir. Yaklaşık yirmi dakika süren katarakt operasyonu sonrasında hasta evine gidebilir.

katarakt

Sorunsuz katarakt ameliyatı için

Katarakt ameliyatının başarısı doktorunuzun cerrahi tecrübesi ve becerisi ile kullanılan cerrahi malzemeler ve göz içi lensinin teknolojisine bağlıdır. Kataraktın tipi ve ameliyat sırasında uygulanacak cerrahi teknikler hastadan hastaya değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle ameliyatınızı yapacak doktorun sizi ameliyat öncesinde değerlendirmesi ve ameliyat sonrası kontrollerinizi yapması gelişebilecek sorunları en aza indirecektir. Kullanılan cerrahi malzemelerin bir kez ve sadece sizin için kullanılması ve ameliyatın yapıldığı göz merkezinde sterilizasyon koşullarına tam olarak uyulması enfeksiyon riskini en aza indirmek açısından çok önemlidir.

Premium Göz İçi Lensleri

Standart katarakt cerrahisinde fako ile kataraktın temizlenmesini takiben tek odaklı (monofokal) bir lens göz içerisine yerleştirilir. Genellikle bu merceğin gücü (numarası) ameliyattan sonra uzağı net görebileceğiniz şekilde ayarlanır. Monofokal merceklerin kalitesi arttıkça uzak görüntünüzün netliği ve keskinliği artar.

Katarakt ameliyatı sonrasında gözlükten bağımsız bir hayat için uygulanan göz içi lensleri premium lenslerdir. Standart monofokal göz içi lensleri sadece uzak görüşünüzü düzeltirken, premium lensler yakın, uzak ve ara mesafelerde gözlükten bağımsız bir hayat sağlayabilir. Premium göz içi lensleriyle gözünüzde varolan astigmatı da düzeltilebilir.

Katarakt ameliyatının riskleri nelerdir?

Katarakt ameliyatı sırasında ve sonrasında gelişebilecek bazı komplikasyonlar bu cerrahinin başarısını azaltabilir. Bunlardan en önemlileri enfeksiyon, kanama, kataraktın tam olarak temizlenememesi ve kornea ödemidir.

Bu makale 30 Nisan 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Kemal Özülken

Doç. Dr. Kemal Özülken, 13 Temmuz 1981 tarihinde Antalya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde (İngilizce) başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 2005 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 2009 yılında Göz Hastalıkları uzmanı olmuştur. 

Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2010-2011 yılları arası Mardin Derik Devlet Hastanesi'nde (Mecburi Hizmet),2011-2012 yılları arasında Bascom Palmer Göz Enstitüsü'nde, 2012-2015 yılları arasıda Özel Kudret Göz Hastanesi'nde, 2015- 2018 Dünya Göz Hastanesi'nde çalışmış olup,mesleki çalışmalarına 2018 yılından itibaren TOBB ETÜ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Katarakt ameliyatı
Doç. Dr. Kemal Özülken
Doç. Dr. Kemal Özülken
Ankara - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube